Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρρες,
κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνεχίσουν τις
προσπάθειές τους για ένα αποτελεσματικό κοινό σύστημα
ασύλου. Απευθυνόμενος στους αρμόδιους υπουργούς των 27 χωρών-μελών της Ε.Ε. για το άσυλο και τη μετανάστευση στην Υπουργική Διάσκεψη για το Άσυλο στο Παρίσι, που συγκλήθηκε από τη Γαλλική Προεδρία της ΕΕ, ο Γκουτέρρες, δήλωσε  ότι ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα μπορούσε «να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο» εάν πραγματικά εγγυάται την προστασία των προσφύγων.

Ως σημαντική παγκόσμια δύναμη,  η Ε.Ε. έχει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων  της αναγκαστικής μετακίνησης  πληθυσμών στον κόσμο. Ο Γκουτέρρες χαρακτήρισε την προσπάθεια να χτιστεί ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου ένα «φιλόδοξο και πρωτοφανές εγχείρημα» και μια «μοναδική ευκαιρία να ενισχυθεί η προστασία προσφύγων».

Εντούτοις, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει προσβάσιμη για τους ανθρώπους που αναζητούν προστασία, σημειώνοντας ότι πολλοί πέφτουν στα χέρια παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων λόγω του μεγάλου αριθμού εμποδίων που υπάρχουν κατά την είσοδο.

Πάνω από 80 τοις εκατό των προσφύγων παγκοσμίως φιλοξενούνται σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Ο Ύπατος Αρμοστής απηύθυνε έκκληση στα κράτη- μέλη της Ε.Ε. να δείξουν την αλληλεγγύη τους στις τρίτες χώρες, όχι μόνο τιμώντας την υποχρέωσή τους να προσφέρουν διεθνή προστασία σε όσους φθάνουν στα σύνορά τους, αλλά και αυξάνοντας τον αριθμό των προσφύγων που γίνονται δεκτοί μέσω της μετεγκατάστασης.

Κατά την εισήγησή του, ο Γκουτέρρες αναφέρθηκε επίσης στην ανθρωπιστική κατάσταση στη Γεωργία, όπου η Ύπατη Αρμοστεία  βοηθά δεκάδες χιλιάδες πρόσφατα εκτοπισμένους, πέρα από τους σχεδόν 220.000 εκτοπισμένους πριν από τα γεγονότα του Αυγούστου.