Η έκθεση «Καιρός/Όμοροι – Μόνο ο χώρος θυμάται, μια συνάντηση μεταξύ Ελλήνων της Ανατολής και Ελλήνων της Δύσης» είναι μια περιοδεύουσα, διαπολιτισμική εκδήλωση η οποία χωρίζεται σε τρία μέρη, το πρώτο από τα οποία έχει ήδη πραγματοποιηθεί στις Συρακούσες. Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 13 έως τις 30 Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στην Κύπρο τον Μάιο του 2023. Στόχος της έκθεσης είναι να προωθήσει τις πολιτιστικές συγγένειες που υπήρχαν ανέκαθεν στη λεκάνη της Μεσογείου.

Έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (13/10 – 30/10)

Η έκθεση «Καιρός/Όμοροι – Μόνο ο χώρος θυμάται, μια συνάντηση μεταξύ Ελλήνων της Ανατολής και Ελλήνων της Δύσης», η οποία θα εγκαινιαστεί στις 13 Οκτωβρίου 2022 στις 6 το απόγευμα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 30 Οκτωβρίου 2022 από τις 6 μ.μ -10 μ.μ.

Στην έκθεση, η Stefania Pennacchio θα παρουσιάσει δύο από τα γλυπτά που εκτέθηκαν στις Συρακούσες και δέκα μεγάλες, έγχρωμες φωτογραφίες, μαζί με τα άλλα έργα από την ίδια έκθεση. Ο Βασίλης Βασιλειάδης θα παρουσιάσει οκτώ ζωγραφικές εγκαταστάσεις, παραλλαγές των έργων που έλαβαν μέρος στην έκθεση στις Συρακούσες. Στον χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιαννης θα προβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης το ντοκιμαντέρ «A-Kairos» σε σκηνοθεσία της Katrina Eglite, που έγινε ειδικά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και παρουσιάστηκε πρώτη φορά στη διάσκεψη τύπου στο Μιλάνο.

Εννοιολογικό πλαίσιο της εκδήλωσης

Το σχέδιο ξεκινά με τη λέξη “Limitrofi”, η οποία είναι σύνθετη της λατινικής λέξης limes, δηλαδή σύνορο, και της ελληνικής λέξης τρέφω. Το σύνορο αντιπροσωπεύει έτσι την άκρη που μας τρέφει και μας προστατεύει, επιτρέποντάς μας να διαμορφώσουμε την ύλη και το χρώμα για να διηγηθούμε την Ιστορία. Η διαχείριση των εκθεσιακών χώρων σχεδιάστηκε από τους καλλιτέχνες και τον επιμελητή με τέτοιο τρόπο ώστε να τονιστεί ο δυϊσμός μεταξύ της “χρονικής” συνιστώσας που αντιπροσωπεύουν τα υλικά και κάθετα έργα της Stefania Pennacchio και της “χωρικής και γραμμικής” συνιστώσας των ζωγραφικών έργων του Βασίλη Βασιλειάδη μέσω της κίνησης και της έντασης του χρώματος. Η ιστορία μέσα από το χρόνο ορίζει ένα είδος μουσικής παρτιτούρας, μέσα στην οποία διαπλέκονται πολιτισμικές, ανθρωπολογικές και γενετικές ταυτότητες, πάντα παρούσες στον απόηχο της παράδοσης, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, αντιπροσωπεύοντας τα όρια του χώρου και του χρόνου.

Βιογραφικά σημειώματα καλλιτεχνών

Ο Βασίλης Βασιλειάδης γεννήθηκε στη Λευκωσία – Κύπρο το 1972. Σπούδασε ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών “Pietro Vannucci” στην Perugia. Η προσωπική καλλιτεχνική πορεία του Βασίλη Βασιλειάδη είναι το αποτέλεσμα ενός έντονου διαλογισμού και μιας έρευνας που χαρακτηρίζονται εικαστικά από μια αίσθηση ισορροπίας σε ένα γεωμετρικά δομημένο περιβάλλον. Το στοιχείο του χρόνου υπάρχει μόνο ως μνήμη μέσω της κίνησης. Ο Βασιλειάδης θεωρεί το χώρο το κύριο συστατικό της ύπαρξής μας. Μια «κβαντική» τέχνη που έχει την ικανότητα να εμφανίζεται ταυτόχρονα σε διαφορετικούς, παράλληλους χρόνους και να λειτουργεί εξίσου αποτελεσματικά.

Η Stefania Pennacchio είναι καλλιτέχνης αφιερωμένη στην έρευνα και τον πειραματισμό της κεραμικής γλυπτικής. Η Καλαβρέζικη καταγωγή της και ο πολιτισμός του Ιονίου είναι εμφανή στη χρήση των τεχνικών επεξεργασίας των υλικών της. Η καλλιτέχνης αναμειγνύει τη χιλιετή τεχνική γνώση της Μεσογείου με αυτή της εξίσου μακρινής και συναρπαστικής ιαπωνικής τεχνικής του Raku. Τα αγαπημένα της υλικά είναι η απλή και αληθινή γη (κεραμική), τα συμπαγή αλλά και όλκιμα μέταλλα και αρχαίες πέτρες σμιλευμένες από την ιστορία και τις παραδόσεις.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Βασίλης Βασιλειάδης, Stefania Pennacchio στις Συρακούσες