Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου Πρόβα παρουσιάζει την παράσταση του παραμυθιού των αδερφών Γκριμμ με τίτλο “Και ζήσαμε εμείς καλά“, κάθε Κυριακή από τις 26 Ιανουαρίου 2014.

Η Παιδική Σκηνή του Θεάτρου «Πρόβα» παρουσιάζει την καινούργια παραγωγή της «ΚΑΙ ΖΗΣΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΑ» των αδερφών Γκριμμ, σε προσαρμογή και σκηνοθεσία της Κοραλίας Τσόγκα. Όπως ήδη γνωρίζετε φέτος έκλεισαν 200 χρόνια από την πρώτη έκδοση των παραμυθιών των αδερφών Γκριμμ. Αποφασίσαμε λοιπόν να το γιορτάσουμε με ένα αφιέρωμα στους μεγάλους αυτούς παραμυθάδες.

Το έργο, συμπεριλαμβάνει τα σπάνια παραμύθια «Ο Βασιλιάς Βάτραχος», «Νόστιμη Σούπα»,  «Ο Ψαράς και η Γυναίκα του»,  «Η Χιονούλα κι η Ροδούλα»,  «Τα δύο Αδέρφια»,  «Η Χρυσή Χήνα»,  «Ο Τυχερός Ραφτάκος»,  «Η Ξύπνια Γκρέτα», «Δώδεκα Ζευγάρια Λιωμένα Παπούτσια»,  που με αφήγηση, δράση, τραγούδι και διάδραση, με τους μικρούς θεατές, σας αποκαλύπτονται.

Οι ηθοποιοί αφηγούνται, χορεύουν, τραγουδούν παραδοσιακά μεσαιωνικά τραγούδια σε υπέροχες διασκευές του Στέφανου Βαρελά. Οι μικροί μας φίλοι συμμετέχουν ως «ηθοποιοί» και βοηθούν ενεργά στην εξέλιξη της παράστασης, υποδυόμενοι τους τελάληδες, τους κατοίκους του χωριού, τους σκύλους, τους κυνηγούς.

 «Πιστεύουμε ότι τίποτα δεν είναι πολύ όταν πρόκειται για το παιδί».

~ Μαίρη Ραζή ~

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Μια γνωριμία των παιδιών με τα παραμύθια των αδερφών Γκριμμ. Δίνουμε βάση σε παραμύθια όχι τόσο γνωστά και διάσημα, αλλά πιο σπάνια και παραδοσιακά, με τραγούδια, χορό και τη συμμετοχή του παιδιού.

Ένα μεγάλο βιβλίο που κάθε σελίδα του κρύβει και μια ιστορία είναι ο βασικός άξονας του έργου. Ένα μεγάλο βιβλίο που από κάθε του σελίδα ξεπηδά και μια έκπληξη…! Ένα μαγεμένο δάσος, ένα μικρό ψάρι και μία μεγάλη αρκούδα, που μιλούν, μια καλύβα που μετατρέπεται σε παλάτι, μια λίμνη που τα παιδιά κινούν τα κύματα της, ένας στριμμένος νάνος με πολύ μακριά γενειάδα και δύο ηθοποιοί. Στα χέρια τους κρατούν γαντοκούκλες, μαριονέτες και φιγούρες του θεάτρου σκιών.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Τα παραδοσιακά παραμύθια κάθε χώρας χαρακτηρίζονται και φέρουν στοιχεία της κουλτούρας του λαού της, όμως έχουν όλα κοινά στοιχεία. Το παιδί παίρνει διδάγματα, μαθαίνει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής, να προστατεύεται από τους κινδύνους και μαθαίνει αξίες όπως η φιλία, ο σεβασμός, η ειλικρίνεια και η αλληλεγγύη. Ως παιδιά, έχουμε και μας έχουνε διαβάσει ένα παραμύθι πριν κοιμηθούμε. Πότε αστείο, πότε μελαγχολικό, άλλη φορά τρομακτικό, με νεράιδες, δέντρα που μιλούν, γίγαντες που διασχίζουν τη γη με τρεις δρασκελιές, γενναίους άρχοντες και πονηρές μάγισσες, λαγούς, βατράχους, πουλιά και αλεπούδες που μιλούν, σ’ αυτόν τον παράξενο, αλλά οικείο κόσμο των παραμυθιών.

Λίγα λόγια για τους Αδερφούς Γκριμμ

Όλοι μεγαλώσαμε με τα παραμύθια των Αδερφών Γκριμμ. Ποιοι ήταν στα αληθινά αυτοί οι ανήσυχοι νέοι, που με το έργο τους μας άφησαν μια σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά; Ακόμα και σήμερα, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα παραμύθια τους κρατάνε ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μας. Μας χαλαρώνουν, μας ταξιδεύουν σε μυθικούς κόσμους και το κυριότερο, αυξάνουν την φαντασία μας.  Το σημαντικό έργο τους, είναι ότι ταξίδεψαν σε όλη τη Γερμανία και κατέγραψαν πάνω από 400 παραδοσιακά παραμύθια καθώς και περισσότερους από 500 θρύλους. Διασκεύασαν και ξαναέγραψαν αρκετά από τα παραμύθια που συνέλεξαν, ώστε να είναι προσιτά για τα παιδιά. Άλλα τα κράτησαν αυτούσια. Εξέδωσαν την πρώτη τους συλλογή, που περιείχε 86 λαϊκά παραμύθια, στις 20 Δεκεμβρίου του 1812.  Το 2013 έγιναν πανηγυρικές εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη για τον εορτασμό αυτής της πρώτης έκδοσης των παραμυθιών, που έμελλαν να μεγαλώσουν πολλές γενιές ανά τον κόσμο και να μας κάνουν όλους να πούμε «…ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα!»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Θεατρική Προσαρμογή – Σκηνοθεσία : ΚΟΡΑΛΙΑ ΤΣΟΓΚΑ

Σκηνικά – Κοστούμια : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΕΡΓΙΔΟΥ

Μουσική Επιμέλεια: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

Χορογραφίες: ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ΣΙΜΟΣ

Φωτισμοί: ΗΛΙΑΣ ΣΑΛΒΑΝΟΣ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΤΩΝΙΟΥ


ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Γιάννης Χαντέλης , Ελευθερία Στεργίδου