Το Ωδείο Ηρώδου Αττικού υποδέχεται τον Μπάμπη Τσέρτο και άλλους εκλεκτούς καλλιτέχνες για να δώσουν μία συναυλία αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ, με αφορμή τα 50 χρόνια από τον θάνατό του.

Τη συναυλία θα συμπληρώσουν, με τον Μπάμη Τσέρτο, επί σκηνής οι Ελένη Δήμου, Μάρα Θρασυβουλίδου, Νάντια Καραγιάννη, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Ηλίας Λογοθέτης, Μανώλης Μητσιάς, Νατάσα Μποφίλιου, Δαυίδ Ναχμίας, Χρήστος Νικολόπουλος, Θάνος Πολύδωρας, Χρυσούλα Στεφανάκη και Σταμάτης Φασουλή, με έκτακτη συμμετοχή της Στέλλας Γκρέκα και της Ελίζα Μαρέλλι.

Ο Μιχάλης Σουγιουλτζόγλου γεννήθηκε στο Αϊδίνι της Μικράς Ασίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Από τα χρόνια του ’30 έστησε μια λαμπρή καριέρα μουσικού, μαέστρου και συνθέτη, περιορίζοντας το όνομά του σε Σουγιούλ.

Θα τροφοδοτήσει με ρομαντικά τανγκό και βαλς την Ελλάδα του Μεσοπολέμου, θα συγκλονίσει και θα εμψυχώσει τους Έλληνες στον πόλεμο του ’40 με τα πολεμικά του τραγούδια και θα θεωρηθεί δικαίως ο κατεξοχήν συνθέτης του έπους του ΄40, μαζί με τη φωνή της Σοφίας Βέμπο (Παιδιά, της Έλλαδος παιδιά, Μας χωρίζει ο πόλεμος κ.λ.π.).

Μετά τον πόλεμο δημιουργεί ένα νέο είδος τραγουδιού που ο ίδιος ονομάζει αρχοντορεμπέτικο, που γλέντησε την πληγωμένη Ελλάδα στα θέατρα της εποχής, στους κινηματογράφους και στα κοσμικά κέντρα.

Τα τραγούδια του θα επιβιώσουν της εξαιρετικά ιδιόμορφης λήθης που χρεώθηκε το λεγόμενο ελαφρό τραγούδι εκείνης της περιόδου. Θα φτάσουν στις μέρες μας, όχι μόνο ως μνημεία εποχής, αλλά και ως σύγχρονη έκφραση γλεντιού και έρωτα. Ας ερχόσουν για λίγο, Το τραμ το τελευταίο, Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά, Άρχισαν τα όργανα, Και ο μήνας έχει εννιά

Ο Μπάμπης Τσέρτος τα τελευταία χρόνια ερμηνεύει στους δίσκους και στις ζωντανές του εμφανίσεις τραγούδια του Μιχάλη Σουγιούλ και άλλων συνθετών του είδους. Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί ένα διπλό CD – αφιέρωμα στο Μιχάλη Σουγιούλ.

Η μουσική διεύθυνση είναι του Γιώργου Νιάρχου, με τη σύμπαραξη 20μελούς ορχήστρας και της Παιδικής Χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου, η σκηνοθεσία είναι του Λουκιανού Κηλαηδόνη και τα κείμενα του Γιώργου Παπαδάκη. Την παρουσίαση έχει αναλάβει ο Ηλίας Λογοθέτης.