Η δαιμονική γλώσσα του Φραντς Κάφκα γίνεται μουσική στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών στις 17 & 18 Απριλίου 2015, με το έργο του György Kurtág, για σοπράνο και βιολί, Kafka-Fragments (1985-87), διάρκειας μίας ώρας, που συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερης διάρκειας έργα του συνθέτη. Αποτελείται από 40 συνθέσεις που διαρκούν από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι και επτά λεπτά.

Βασισμένο σε αποσπάσματα από τα ημερολόγια και τις επιστολές του συγγραφέα Φραντς Κάφκα, το έργο δεν αποτελεί ένα συνηθισμένο κύκλο τραγουδιών, αν και θεωρητικά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι, αλλά μια αναζήτηση του όλου στο θραύσμα, του μακρόκοσμου στο μικρόκοσμο, του απείρου στο σημείο, και αντίστροφα.

«Η σύνθεση έχει τους δικούς της κανόνες. Συμβαίνει αυτό που θέλει η σύνθεση, και όχι αυτό που θέλει ο συνθέτης» σημειώνει ο ίδιος ο Γκαίργκυ Κούρταγκ. Έτσι, το Kafka-Fragments, αν και γραμμένο ως αμιγώς συναυλιακό έργο, φαίνεται σαν να αποζητούσε και τη θεατρική του ύπαρξη, όπως αποδεικνύεται από τις συχνές σκηνικές παρουσιάσεις του έργου. Στη Στέγη, το αριστουργηματικό αυτό έργο θα έχει μια λιτή σκηνική υπόσταση, στηριζόμενη στη γραφή και το κείμενο του Κάφκα.

György Kurtág

Kafka-Fragments για σοπράνο και βιολί, op. 24, 1985-87

Μυρσίνη Μαργαρίτη: σοπράνο

Αντώνης Σουσάμογλου: βιολί

Δημήτρης Δημόπουλος: δραματουργική επιμέλεια, μετάφραση

Φιλ Ιερόπουλος: video art

Κωνσταντίνος Πιλάβιος: video mapping

Σέργιος Κοτσόβουλος: σχεδιασμός σκηνικού

Νίκος Μύρτου: τεχνική υποστήριξη

Αγγελίνα Καρτσάκη: video performer

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Συζήτηση μετά την συναυλία για τον György Kurtág

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Συντονισμός:  Χρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής Μουσικής της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών