Το βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ και οι εκδόσεις ΑΒΓΟ με αφορμή το βιβλίο Το Μεγαλύτερο Θέαμα στη Γη του Ρίτσαρντ Ντόκις, μας προσκαλούν σ\’ ένα Καφενείο της Επιστήμης, όπου ο Γ. Ζαρκαδάκης και ο Σ. Γκόνος, παρουσιάζουν ένα θέμα με τίτλο: Το Μεγαλύτερο Θέαμα στη Γη: οι αποδείξεις για την εξέλιξη.

Το αριστούργημα του Κάρολου Δαρβίνου Η καταγωγή των ειδών συγκλόνισε τον κόσμο όταν εκδόθηκε το 1859. Ο Δαρβίνος αντιλαμβανόταν πλήρως τις αιτίες που η θεωρία του για την εξέλιξη θα προκαλούσε τόση αναταραχή.

Σίγουρα όμως δεν φανταζόταν ότι η ίδια αναταραχή θα συνεχιζόταν μέχρι τις μέρες μας, ενάμιση αιώνα αργότερα. Η Εξέλιξη είναι ένα επιστημονικό γεγονός που το αποδέχονται όλοι οι έγκυροι επιστήμονες ακόμα και οι θεολόγοι, ωστόσο εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για το αν είναι αληθινή.

Στο Μεγαλύτερο θέαμα στη Γη ο Ρίτσαρντ Ντόκινς απαντά στους δημιουργιστές, στους οπαδούς του ευφυούς σχεδιασμού και σε όσους αμφιβάλλουν ότι η εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής είναι γεγονός.

Ως ένας ντέντεκτιβ που καταφτάνει στη σκηνή ενός εγκλήματος, διερευνά τα διάφορα επίπεδα των επιστημονικών αποδείξεων για να τεκμηριώσει μια ακλόνητη ετυμηγορία: από τα ζωντανά παραδείγματα της φυσικής επιλογής σε πτηνά και έντομα, τα δαχτυλίδια στους κορμούς των δέντρων που μετρούν τον χρόνο και την ραδιενεργό χρονολόγηση που αποκαλύπτει την χρονική κλίμακα της εξέλιξης• τα απολιθώματα και τα ίχνη των μακρινών προγόνων μας• μέχρι την επιβεβαίωση της εξέλιξης από τη μοριακή βιολογία και τη γενετική. Όλα αυτά, κι άλλα πολλά ακόμα, καταμαρτυρούν την αλήθεια της εξέλιξης.

Το Μεγαλύτερο Θέαμα στη Γη, γραμμένο με εξαιρετική μαεστρία, εξυπνάδα και πάθος, είναι ένα βιβλίο που θα σας απορροφήσει, θα σας διδάξει, θα σας διασκεδάσει και, τελικά, θα σας πείσει.