Το Σπίτι της Κύπρου με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού Κύπρου, διοργανώνει στο Σπίτι της Κύπρου, ημερίδα για τα 160 χρόνια από τη γέννηση του Κ.Π. Καβάφη με τίτλο, «Πάντοτε ωραία και μουσικά τα ελληνικά σου είναι».

Στην ημερίδα θα συμμετέχουν με εισηγήσεις: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ποιητής, βιβλιογράφος, Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού, φιλόλογος, βιβλιοθηκονόμος, Ευριπίδης Γαραντούδης, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αθανάσιος Μπλέσιος, Καθηγητής Θεατρολογίας και Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Γεωργία Καλογήρου, Καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Διδακτικής της, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Στέλλα Αλεξίου, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας.

Τα ποιήματα, «Οροφέρνης», «Για τον Αμμόνη, που πέθανε 29 ετών, στα 610» και «Ηγεμών εκ Δυτικής Λιβύης» θα ερμηνεύσουν ο δρ Γιάννης Τσιπτσής, σκηνοθέτης, θεατρολόγος και η Αγγελική Νταλιάνη, θεατρολόγος.

Τα μελοποιημένα ποιήματα, «Τα Παράθυρα», «Έτσι πολύ ατένισα ‒» και «Για νά ΄ρθουν ‒», σε ενορχήστρωση Σάββα Σάββα, θα ερμηνεύσει η ηθοποιός Κωνσταντίνα Μενοίκου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας θα προβληθεί απόσπασμα από την ταινία της ΕΡΤ (1983), «Κ.Π. Καβάφης: 50 χρόνια από τον θάνατό του», (Επιστημονικός Σύμβουλος: Γ.Π. Σαββίδης – Κείμενα-συνεντεύξεις: Δημήτρης Δασκαλόπουλος – Σκηνοθεσία: Μαίρη Κουτσούρη).

Συντονισμός: Δρ Στέλλα Αλεξίου

Πρόγραμμα Ημερίδας εδώ.
Σύνδεσμος παρακολούθησης εδώ.

Photo Credit: Ο Καβάφης φωτογραφημένος στην Αλεξάνδρεια (χωρίς χρονολογία), C.P. Cavafy Archives – Onassis Foundation, Unknown photographer (signed: Pacino)