Πριν από τρία χρόνια, η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης με προσκάλεσε να δημιουργήσω ένα χορογραφικό περίπατο στις ανενεργές σιδηροδρομικές γραμμές που διασχίζουν την πόλη. Η Ελευσίνα είναι γνωστή για τους μύθους, τα μυστήρια και την αρχαία λατρεία αφιερωμένη στη Δήμητρα, τη θεά της γεωργίας.

Δημιούργησα, λοιπόν, ένα έργο με τη συμμετοχή των πολιτών της Ελευσίνας, με τίτλο «Ένα άλλο μυστήριο» («Un Autre mystère»), που θα φέρει κοντά Ελευσίνιους κάθε ηλικίας και καταγωγής. Κατά τη διάρκεια των δύο residencies που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε στην Ελευσίνα παρά την πανδημία, κάναμε κοινότητες να ενωθούν, μαγειρέψαμε όλοι μαζί και αφιερώσαμε χρόνο παρακολουθώντας τους χορούς τους. Μας είπαν, επίσης, πολλά για τις παραδοσιακές τους φορεσιές, τις συνταγές τους, τη μακρά τους παράδοση στη φιλοξενία. Με συγκίνησαν βαθιά.

Στον χορογραφικό μας περίπατο συμμετέχουν κοντά 100 κάτοικοι της Ελευσίνας, τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι και πέντε χορευτές από τη Γαλλία και την Ελλάδα. Η ομάδα μας “Des Prairies” έχει δημιουργήσει περισσότερες από 30 in situ δημιουργίες στη Γαλλία, την Ευρώπη, τη Βραζιλία και τη Μέση Ανατολή: από υπαίθρια και in situ χορευτικά κομμάτια, εγκαταστάσεις και video dance μέχρι χορογραφικά πάρτι και εκθέσεις.

Ένας χώρος, ένα κτίριο, ένα τοπίο είναι η σκηνή μας και οι κάτοικοί του είναι οι ερμηνευτές. Στην Ελευσίνα, η τοπική κοινωνία αγκάλιασε το έργο μας και έδειξε ενδιαφέρον να συμμετάσχει από το πρώτο κιόλας εργαστήριο. Η Ελευσίνα είναι μια πόλη μετανάστευσης, βιομηχανικής ιστορίας. Είναι, επίσης, μια μεγάλη πόλη χορού και χορευτών. Συναντήσαμε περισσότερους από 30 τοπικούς συλλόγους που προωθούν παραδοσιακούς χορούς και μουσική λαογραφία.

Με τη συμμετοχή κάποιων από αυτούς θα οδηγήσουμε το κοινό σε ένα ταξίδι στα αντιφατικά τοπία της Ελευσίνας και στη μουσική και χορευτική της παράδοση. Αυτή η πόλη είναι ένας ζωντανός συνδυασμός βιομηχανικών χώρων, φυτικής και ανθρώπινης κληρονομιάς. Με αυτή τη δημιουργία και την επικείμενη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης στην πόλη το 2023, θέλω να διερευνήσω τη θέση του σύγχρονου χορού στη βοτανική και τον πολεοδομικό σχεδιασμό, τις αστικές προοπτικές ενός καλλιτεχνικού έργου και τη δυνατότητα διαβούλευσης των πολιτών μέσω του χορού. Σας περιμένουμε στη μαγική μας αυτή εξερεύνηση.

Le pantalon, l’

Διαβάστε επίσης:

Μυστήριο 55: Η Γαλλίδα χορογράφος Julie Desprairies επιστρέφει στην Ελευσίνα 2023