Ξεκίνησε η προπώληση για το Master Class του John Randal Kleiser, του δημιουργού που χάρισε στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα το

Grease, το πιο επιτυχημένο μιούζικαλ όλων των εποχών και πολλές ακόμα κινηματογραφικές επιτυχίες.

Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός επέλεξε να επισκεφθεί για πρώτη φορά, τη χώρα μας και στο πλαίσιο  της γενικότερης αντίληψης, που γεννιέται στους καλλιτεχνικούς κύκλους των ΗΠΑ “Save  Greece”, ώστε να μοιραστεί με Έλληνες κινηματογραφιστές και ηθοποιούς τα μυστικά μιας επιτυχημένης, διεθνούς καριέρας σε ένα 4ωρης διάρκειας Master Class, τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2012, από τις 13:00 έως τις 17:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Πρόκειται για μια ακόμη πρωτοβουλία του ΙΜΚ στο πλαίσιο των Act and Re- Act: Masterclasses που πραγματοποιούνται με την ευγενική χορηγία της οικογένειας Λιβανού, στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη, προσφέροντας στο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας μια ακόμη δυνατότητα κατάρτισης με συμμετοχή χαμηλού κόστους.

Επιπλέον, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012, θα υπάρξει μία συνάντηση γνωριμίας – προετοιμασίας του Masterclass, του Kleiser με όλους όσοι ενδιαφέρονται, στο ΙΜΚ.

 

Ο John Randal Kleiser, εκτός από το Grease (1978), έχει σκηνοθετήσει σειρά ταινιών μεγάλου μήκους όπως η Γαλάζια Λίμνη (The Blue Lagoon) (1980), με πρωταγωνίστρια τη Brooke Shields, το Summer Lovers (1982) με τη Daryl Hannah, το Grandview, U.S.A. (1984) με την Jamie Lee Curtis, το Flight of the Navigator (1986), στο οποίο έγινε για πρώτη φορά η χρήση digital morphing in σε φιλμ, το Big Top Pee-wee (1988), το White Fang (1991) το Honey, I Blew Up the Kid (1992), κ.α.

Στο Λονδίνο, ο Kleiser σκηνοθέτησε την κωμωδία  Getting It Right (1989), με τις Lynn Redgrave, Helena Bonham Carter, Jane Horrocks και τον Sir John Gielgud στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το 1996, έγραψε και σκηνοθέτησε το It\’s My Party, με τους Eric Roberts, Gregory Harrison, Lee Grant, Bruce Davison και την  Marlee Matlin. Ως συγγραφέας – παραγωγός είναι υπεύθυνος για το surfing film North Shore (1987) της εταιρίας Universal Pictures. Σκηνοθέτησε επίσης, το θρίλερ Shadow of Doubt (1998) με τους Melanie Griffith και Tom Berenger. Δουλεύοντας σε 70mm 3-D, σκηνοθέτησε το Honey, I Shrunk the Audience (1995) στα θεματικά πάρκα Disney στο Anaheim, το Ορλάντο, το Τόκυο και το Παρίσι. Οι τηλεταινίες που σκηνοθέτησε περιλαμβάνουν το The Boy in the Plastic Bubble (1976) με πρωταγωνιστή τον John Travolta, το βραβευμένο με Emmy, The Gathering (1977) και το Dawn: Portrait of a Teenage Runaway (1976).

Έχει διδάξει σε εργαστήρια αποφοίτων στο USC και σε Μεταπτυχιακά Τμήματα Σκηνοθεσίας για ευρωπαίους φοιτητές σε κινηματογραφικά Φεστιβάλ στη Deuville το Sarlat, και τη Μάλαγα. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής για τα βραβεία των Σπουδαστών της Ακαδημία Motion Picture Arts and Sciences. Είναι επίσης Πρόεδρος της Ακαδημαϊκής Επιτροπής  του Directors Guild of America ενώ έχει εγκαινιάσει ένα πρόγραμμα videoconference με στόχο να συνδεθούν οι κινηματογραφικές σπουδές με επαγγελματίες σκηνοθέτες. Σε συνεργασία με το  Graphics Lab του Ινστιτούτου USC για τις Δημιουργικές Τεχνολογίες, έχει εφεύρει μια ψηφιακή διαδικασία με την ονομασία Vistarama HD.

Ο Kleiser υπήρξε ο ιθύνων νους στο σχεδιασμό και την κινηματογράφηση της ταινίας Red Riding Hood (2004/2006). Η ταινία αυτή άνοιξε νέους δρόμους στην ψηφιακή κινηματογραφία μέσα από την ευρεία χρήση των διαδραστικών εικονικών σκηνικών. Η πρεμιέρα της ταινίας  έγινε το 2006  στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου στη Λισσαβόνα.

Το Master class 

Στο Master class που θα δώσει στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012, 13:00 17:00, θα χρησιμοποιήσει ως βάση τις κινηματογραφήσεις του, σε συνεργασία με τον George Lucas,  από τη  διδασκαλία υποκριτικής της μεγάλης Αμερικανίδας δασκάλας και πρωταγωνίστριας πλήθους ταινιών: Nina Foch.
Η Nina Foch δίδασκε από το 1960 έως το θάνατό της το 2005 στο University of Southern California\’s School of Cinematic Arts”  το θρυλικό, πλέον,  μάθημα “Κατευθύνοντας τον Ηθοποιό”.

Το μάθημα της Nina Foch απευθυνόταν σε  σκηνοθέτες, ηθοποιούς, σεναριογράφους όπως και επαγγελματίες του χώρου (παραγωγή, μοντάζ κλπ) και  στηριζόταν  στη μελέτη και τη συνεργασία της με σκηνοθέτες όπως οι: Lee Strasberg, Stella Adler, Uta Hagen, Vincente Minnelli, Stanley Kubrick, Robert Wise, Otto Preminger, Blake Edwards, Cecil B. DeMille κ.α.

Το πολυεπίπεδο Master Class του John Randal Kleiser απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες σκηνοθέτες, ηθοποιούς, συγγραφείς και σεναριογράφους αλλά επιπλέον και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν τις βασικές αρχές προσέγγισης ενός κοινού. Αποτελεί ένα ανεκτίμητο εργαλείο για οποιονδήποτε εμπλέκεται τόσο στις παραστατικές τέχνες, όσο στο δημόσιο λόγο, αυτόν που εκφωνείται σε χώρους εργασίας, σχολικές αίθουσες, αίθουσες δικαστηρίων ή  ανοικτές εκδηλώσεις. Θα υπάρχει μετάφραση στα ελληνικά.

Ευχαριστούμε τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και την Έφη Μουρίκη για την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα και την οργάνωση της επικοινωνίας με τους καλλιτέχνες και τους συντελεστές του Χόλυγουντ.

Act and Re- Act: Masterclasses in memory of Michael Cacoyannis, donated by the Livanou Family