Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Πόλις» το βιβλίου του Jean Pisani – Ferry: Η αφύπνιση των δαιμόνων: H κρίση του

ευρώ και πώς να βγούμε από αυτήν.

Νομίζαμε ότι οι δαίμονες είχαν συνετιστεί: μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τα κράτη είχαν ξαναπάρει το πάνω χέρι έναντι των χρηματοπιστωτικών αγορών• για χάρη του ευρώ, οι Ευρωπαίοι είχαν ενταφιάσει τον εθνικό εγωισμό• μπροστά σε χειρότερα πλήγματα, οι υπεύθυνοι της οικονομικής πολιτικής ήξεραν πώς να απαντήσουν και να αποτρέψουν την ύφεση. Η θύελλα όμως που συγκλονίζει εδώ και δύο χρόνια την ευρωζώνη δείχνει ότι οι δαίμονες είχαν απλώς αποκοιμηθεί.

Ό, τι ξεκίνησε σαν μια συνηθισμένη κρίση σε μια μικρή περιφερειακή οικονομία, την Ελλάδα, εξαπλώθηκε από χώρα σε χώρα και απειλεί σήμερα να παρασύρει όλο το ευρωπαϊκό νομισματικό οικοδόμημα. Μπορούμε ακόμη να γλιτώσουμε από αυτή τη θύελλα; Θα αναγκαστούν ορισμένες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ; Με τι τίμημα; Θα χάσουν τα κράτη τη δημοσιονομική τους αυτονομία; Η Γερμανία ετοιμάζεται άραγε να αναλάβει την εξουσία;

Με σαφήνεια και άνεση, ο Jean Pisany-Ferry προσφέρει όλα τα κλειδιά για να καταλάβουμε τι διακυβεύεται σήμερα όσον αφορά το ευρώ. Μας παραδίδει να διαβάσουμε εν είδει θρίλερ την ιστορία ενός νομίσματος χωρίς κράτος, το οποίο πάνω απ’ όλα στερείται πολιτικού προγράμματος. Καταγγέλλει τα σφάλματα των Ευρωπαίων ηγετών που, εν μέσω θυέλλης, αντιδρούν πάντα πολύ φτωχά και πολύ αργά. Αποκρυπτογραφεί, τέλος, τα διάφορα σενάρια εξόδου από την κρίση και αξιολογεί τις πιθανότητες επιτυχίας τους.

Ο Ζαν Πιζανί-Φερύ γεννήθηκε το 1951 στο Boulogne-Billancourt. Είναι καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Paris-Dauphine. Έχει διδάξει στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, στην École Centrale και στην École Polytechnique. Διευθύνει το ευρωπαϊκό think tank Bruegel, και είναι τακτικός αρθρογράφος στις εφημερίδες Le Monde και Handelsblatt, καθώς και στο κινέζικο περιοδικό CenturyWeekly.