Το Half Note Jazz Club έχει την τιμή να φιλοξενήσει στη σκηνή του τον JD Walter και το The Next Step Quintet για δύο live τη Δευτέρα 7 και την Τρίτη 8 Απριλίου 2014.

O Dave Liebman δήλωσε για αυτόν “Ο τύπος είναι σαν μουσικό όργανο – φαινόμενο!». Ο Bill  Donaldson των JAZZ NEWS έγραψε: «Δεν υπάρχει άλλος σαν κι αυτόν στο scat. Οι συγκρίσεις ωχριούν. Παίζει με τους τόνους όπως η Betty Carter, παίρνει ρίσκα όπως ο Kurt Elling, κατέχει μια βελούδινη απαλότητα όπως ο Mel Torme, ηχεί σαν ένας crooner με την γεμάτη αυτοπεποίθηση ηρεμία του Nat Cole”.

Και ναι, τελικά έχει συγκριθεί με πολλούς, ωστόσο ο JD Walter είναι πάνω απ’ όλα ένας γνήσιος και πρωτοπόρος τραγουδιστής της jazz. Απολαμβάνει το σεβασμό όλων των σύγχρονών του μουσικών, με πολλούς από αυτούς άλλωστε έχει μοιραστεί και τη σκηνή: Dave Liebman, Billy Hart, Tom Harrell, Eddie Gomez, Bob Dorough, Edgar Bateman, Nicholas Payton, Jean-Michel Pilc, Bill Evans, Mark Murphy, και ο κατάλογος είναι μακρύς.

Το κοινό του απλώνεται από τις ακτές της Αμερικής μέχρι την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Απω Ανατολή, ενώ εκτός των δικών του κυκλοφοριών, συμμετέχει σε πολλά cd άλλων καλλιτεχνών. Είναι μέλος της μπάντας του πιανίστα Orrin Evans Luvpark band, και έχει εμφανιστεί σε αμέτρητα φεστιβάλ και club σε Αμερική, Ευρώπη και Μέση Ανατολή, ενώ έχει περιοδεύσει στη Ρωσία περισσότερες από 60 φορές! Ανάμεσα στα venues που τον έχουν κατά καιρούς φιλοξενήσει, είναι και το περίφημο Lincoln Center της Νέας Υόρκης, και χώροι όπως: The Jazz Standard, The Blue Note, The Tribeca Performing Arts Center, αλλά και το διάσημο στην κοινότητα της jazz, 55 Bar.

O JD είναι κάτοικος Νέας Υόρκης αλλά συχνά ταξιδεύει ανά τον κόσμο, για να διδάξει/δώσει διαλέξεις σε διάφορα καταξιωμένα Πανεπιστήμια και Σχολές, ανάμεσα στα οποία και το δικό μας Ιόνιο Πανεπιστήμιο!

Σε αυτά τα δύο του live στο Half Note συνοδεύεται επί σκηνής από τους δικούς μας NEXT STEP QUINTET, το σχήμα που ο Γιώργος Κοντραφούρης έχει χαρακτηρίσει ως την «πιο hot μπάντα της πόλης αυτή τη στιγμή». Πρόκειται για πέντε νέους μουσικούς που συναντήθηκαν με αφετηρία την αγάπη τους για την jazz και κοινό προσανατολισμό τις μοντέρνες τάσεις της. Οι “THE NEXT STEP QUINTET” έχουν ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις με τον φρέσκο τους ήχο.

Σημείωμα Γιώργου Χαρωνίτη:

Top Modern Jazz Vocalist

O DJ Walter είναι ανάμεσα στους πιο σημαντικούς μιας σύγχρονης γενιάς τζαζ τραγουδιστών που ξεκίνησε στη δεκαετία του ’90 και περιλαμβάνει ονόματα όπως του Kevin Mahogany και του Kurt Elling. Κοινό χαρακτηριστικό αυτών των τραγουδιστών είναι ότι εκκινούν από το post-bop στυλ αλλά το διευρύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο. Έτσι, στο ρεπερτόριο του JD Walter μπορούμε να συναντήσουμε τζαζ στάνταρντς και παλιά popular τραγούδια – όμως αυτά πάντα σμίγουν με συνθέσεις της σύγχρονης τζαζ και της σόουλ. Είναι σύνηθες να ακούσουμε τον JD Walter να επικεντρώνεται σε κομμάτια γνωστά από την πρώτη φάση του Miles Davis, του Bill Evans κ.ά. και να φθάνει στον Stevie Wonder και το σήμερα.

Ο JD Walter είναι πραγματικός μαέστρος στην τεχνική του scat – μια τεχνοτροπία που αναπτύχθηκε στην περίοδο του bebop κυρίως και έχει να κάνει με το δεξιοτεχνικό τραγούδισμα συλλαβών που δεν ανήκουν σε λέξεις – μόνο που της δίνει μια απολύτως σύγχρονη χρήση και την εντάσσει σε ένα σημερινό πλαίσιο, πράγμα που δεν καταφέρνουν απόλυτα οι άλλοι σημερινοί τζαζ τραγουδιστές. Ο JD Walter, έχοντας σαν τραγουδιστικά πρότυπα ανθρώπους όπως ο Bob Dorough και ο Mark Murphy, αλλά παραμένοντας και ανοιχτός στην επίδραση νεότερων όπως ο Jon Hendricks ή η Cassandra Wilson, φτιάχνει τον δικό του τραγουδιστικό κόσμο μέσα στην επικράτεια της σύγχρονης τζαζ.

Γεννήθηκε το καλοκαίρι του 1967 σ’ ένα προάστιο της Φιλαδέλφειας και σπούδασε τζαζ τραγούδι στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας. Το 1993 πήγε στο Άμστερνταμ και σπούδασε στο εκεί Ωδείο με την εκπατρισμένη Αμερικανίδα τραγουδίστρια Deborah Brown. Τον επόμενο χρόνο επέστρεψε στις ΗΠΑ και ξεκίνησε και καριέρα εκπαιδευτικού παράλληλα με αυτή του performer. Η δισκογραφία του μέχρι στιγμής περιλαμβάνει επτά άλμπουμ – με πιο πρόσφατο το «One Step Away» – που έχουν σαν αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο γνωστός και αγαπητός όχι μόνο στην Αμερική και την Ευρώπη αλλά και στη Ρωσία και την Άπω Ανατολή. Οι ποιότητες της φωνής του είναι δεδομένες και η προσέγγιση και τεχνοτροπία του επανασχηματίζει τους κώδικες της φωνητικής τζαζ ερμηνείας, κάνοντας τη μουσική του ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα και γοητευτική.