Οι δεξιοτεχνικές τζαζ βραδιές στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο συνεχίζονται με επιτυχία και ολοκληρώνονται την προσεχή εβδομάδα, με απρόσμενες μουσικές συναντήσεις.

Δάσκαλοι και μαθητές, συνομιλούν, εμπνέονται, αυτοσχεδιάζουν και αποκαλύπτουν τις διαφορετικές εκδοχές του μουσικού τους ταλέντου.

Από τις 23 έως τις 27 Φεβρουαρίου στο Γυάλινο Up Stage θα ακούσουμε:

 
Κυριακή 23 Φεβρουαρίου
«STRANGE FRUIT»
ΜΑΡΙΑ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗ
ΦΕΝΙΑ ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑ
 
Μέσα από διαφορετικούς δρόμους, μία αυθεντική  σχέση με τη jazz μουσική  και φιλοσοφία  χαρακτηρίζει  δύο καλλιτέχνιδες διαφορετικών γενεών.

Η Μαρία Φαραντούρη μετά από τη συνεργασία της με τον Charles Loyd, μας αποκαλύπτει το jazz πρόσωπο της, που μέχρι σήμερα είναι γνωστό μόνο εκτός συνόρων.

Η Φένια Παπαδόδημα  με το κουαρτέτο της, παρουσιάζει δικές της συνθέσεις και  ερμηνεύει αγαπημένα standards προσκαλώντας τη Μαρία σ’ ένα ζωντανό και αυτοσχεδιαστικό διάλογο.

Η Μαρία Φαραντούρη  μιλά γι’ αυτή τη συνεργασία: «Η μουσική δεν ενώνει μόνο τους ανθρώπους πέρα απ’ τα σύνορα ως μία κοινή γλώσσα, αλλά ενώνει και τις διαφορετικές γενιές μεταξύ τους. Πολύ περισσότερο, όταν πρόκειται για την ελεύθερη έκφραση της jazz και τους αυτοσχεδιασμούς της.

Από τα νεανικά μου χρόνια, που βρέθηκα στο εξωτερικό και έδινα συναυλίες σ’ όλον τον κόσμο, παρακολουθούσα με πολύ ενδιαφέρον τη τζαζ σκηνή και τους μεγάλους δημιουργούς της. Αργότερα είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με διακεκριμένους Έλληνες τζαζίστες, όπως τον Θωμά Σλιώμη, τον Γιώργο Φακανά, τον Τάκη Φαραζή και τον Βαγγέλη Κατσούλη, ενώ ιδιαίτερη στιγμή ήταν η ερμηνεία τραγουδιών του George Gershwin στο Μέγαρο Μουσικής.

Το μεγάλο σχολείο στη τζαζ έκφραση, βέβαια, ήταν για μένα η γνωριμία και η συνεργασία μου με έναν από τους τελευταίους θρύλους της μουσικής αυτής, τον Charles Lloyd και το κουαρτέτο του. Το κοινό μας cd, Athens Concert, που περιέχει σύγχρονα και παραδοσιακά ελληνικά κομμάτια σε τζαζ εκτελέσεις, ήταν η κατάληξη, αλλά και το έναυσμα για μια νέα σειρά συναυλιών με τον μεγάλο σαξοφωνίστα σε όλον τον κόσμο.

Η γνωριμία μου με τη Φένια Παπαδόδημα μού έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσω το πολύπλευρο και δημιουργικό ταλέντο της, αλλά και το ταλέντο των εξαίρετων συνεργατών της, όπως του Γιώργου Παλαμιώτη, όλων μουσικών της νέας γενιάς της ελληνικής τζαζ. Μαζί τους, ως παλαιότερη γενιά και με κίνητρο το ενδιαφέρον μου πάντα να πειραματίζομαι και να μαθαίνω κοντά στους νέους, επιθυμώ να παρουσιάσω μερικά κομμάτια με τζαζ αποχρώσεις από το ξένο και σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο. Δίπλα μου για πρώτη φορά και ο Τσιχάν Τούρκογλου, άψογος ερμηνευτής του σάζι, επικοινωνεί με τις δημιουργίες του στο πλαίσιο της world music»

Πολλά και διαφορετικά μουσικά θέματα μεταμορφώνονται μέσα από  αυτή τη ζωντανή διαδικασία  και οι εξαιρετικοί μουσικοί που πλαισιώνουν τις δύο φωνές, μας ταξιδεύουν κυριολεκτικά μέσα σε μουσικά τοπία απρόσμενα και μεθυστικά.

Γιώργος Παλαμιώτης – ηλεκτρικό μπάσο    
Γιάννης Παπαδόπουλος – πιάνο  
Βασίλης Ποδαράς – τύμπανα
Ντίνος Μάνος – κοντραμπάσο
Cihan Turkoglu – σάζι, βιολοντσέλο

Δευτέρα  24 Φεβρουαρίου
B PROJECT  
Feat ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ

Η μουσική του Χρήστου Θηβαίου γίνεται αφορμή αυτοσχεδιασμών. Χωρίς να χάνεται ο σκοπός  κι η φόρμα, προστίθενται κι αφαιρούνται μέρη κι ηχοχρώματα, φλερτάροντας με το απροσδόκητο.
 
Στο πλευρό του Χρήστου βρίσκονται η Βάσω Δημητρίου –νυκτά έγχορδα, επιμέλεια, ο Μάξιμος Δράκος – πιάνο, keyboards, ο Γιάννης JAM Αναστασάκης- ηλ. κιθάρες, SFX, ο Χάρης Χαραλάμπους – ηλεκτρικό κι ακουστικό μπάσο και ο Καλλίστρατος Δρακόπουλος – drums και κρουστά.

Dan Theo Project

Dan Theo Project είναι το σύνολο τριών νεαρών μουσικών που με έντονους ρυθμούς Latin, Jazz, και RnB, δημιουργούν μια αναζωογονητική ατμόσφαιρα που ταξιδεύει. Το μαγείρεμα επιρροών όπως, Paco de Lucia, Al di Meola, Astor Piazzola, Chick Corea, αλλά και Santana, Xavier Naidoo και Jamiroquai, φέρνουν ως αποτέλεσμα μια ιδιαίτερη βραδιά, πλούσια σε συγκίνηση, πάθος, και ενθουσιασμό.

The Dan Theo Experience
Dan Theo – Κιθάρες, Φωνή
Νίκος Κωδωνάς – Κιθάρες
Στέφανος Τζωρτζάκης – Κρουστά
Τρίτη 25 Φεβρουαρίου
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ QUARTET
Feat ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ

Με όχημα τον αυτοσχεδιασμό και κώδικα την παράδοση της τζαζ, το κουαρτέτο του Γιάννη Παπαναστασίου  παίρνει υλικό  από πρωτότυπες συνθέσεις αλλά και το hardbop του ’50 και ’60. Το γκρουπ παίζει με αυθορμητισμό και μια εκλεπτυσμένη νεωτερικότητα που παράγει μια μουσική γεμάτη ενέργεια, δυναμικές, παλμό και μελωδικότητα.

Γιάννης Παπαναστασίου – σαξόφωνο
Κώστας Γιαξόγλου – πιάνο
Κώστας Κωνσταντίνου – κοντραμπάσο
Θάνος Χατζηαναγνώστου – τύμπανα

Τετάρτη 26 & Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου
ROSS DALY
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΕΛΥ ΘΩΜΑ

O Ross Daly, η Κέλυ Θωμά και ο Βασίλης Ρακόπουλος, έχουν επιβεβαιώσει στο παρελθόν την δυνατότητα να γεφυρώνουν εντελώς διαφορετικά μουσικά αρχεία και προσεγγίσεις. Πριν δέκα χρόνια το Iris project το επιβεβαίωσε, δίνοντας ένα CD διεθνούς απήχησης και καταπληκτικές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τρείς μουσικοί διαφορετικής προέλευσης συναντιούνται με εξερευνητική διάθεση και πειραματικό ήθος σε ένα ιδιαίτερο επίπεδο εκτέλεσης και συγκινησιακού περιεχομένου που οριοθετείτε από την γνησιότητα της παραδοσιακής Μουσικής της ευρύτερης Μεσογείου και τις σύγχρονες εκφραστικές αναζητήσεις της Δυτικής Μουσικής.

Διοργάνωση: Μικρός Ήρως