Την Κυριακή 23 Απριλίου 2023 στις 7.00 μ.μ. ο νέος κύκλος συναυλιών Jazzét οn Classical υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Νίκου Χατζηελευθερίου, παρουσιάζει την βιολονίστρια Αναστασία Μηλιώρη και την πιανίστρια Ολυμπία Παπαπαναγιώτου όπου θα παρουσιάσουν έργα των George Gershwin, Scott Joplin και Astor Piazzolla σε μεταγραφές για βιολί και πιάνο.

Ο θρύλος του βιολιού Jascha Heifetz μετέγραψε για βιολί και πιάνο πολλά από τα έργα του George Gershwin, όπως το ορχηστρικό «ένας Αμερικάνος στο Παρίσι», τα Πρελούδια για πιάνο, και μεγάλο μέρος από την όπερα «Porgy and Bess». Η φιλία τους ήταν δυνατή και μάλιστα ο Heifetz είχε ζητήσει από τον Gershwin να του γράψει ένα κονσέρτο για βιολί. Ωστόσο, ο πρόωρος θάνατος του εμβληματικού συνθέτη, στέρησε στον φίλο του και στην ανθρωπότητα, αυτό το υπέροχο δώρο.

Ο Astor Piazzolla μέσα από το έργο του ιστορία του τάνγκο (histoire du tango) αφηγείται και περιγράφει την εξέλιξη του τάνγκο μέσα από 4 στάδια / μουσικά μέρη: τη γέννησή του στους οίκους ανοχής του Μπουένος Άιρες – «Bordel 1900», την εξέλιξή του με νέες αρμονίες σε πιο ορχηστρικό και συναυλιακό – «Café 1930», το νέο τάνγκο και την επιρροή του από τη bossa nova – “Night-club 1960”, και το τάνγκο του μέλλοντος: την ενσωμάτωση στοιχείων της σύγχρονης μουσικής πχ. Bartok, Stravinsky και άλλων, – «Concert d’aujourd’hui». Η μεταγραφή για βιολί και πιάνο είναι του Dmitriy Varelas.

Ο Scott Joplin ονομάστηκε ο βασιλιάς του ragtime, αυτού του μουσικού είδους που γεννήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο Μισισιπή και στο Μιζούρι και είναι η επιτομή της εγχώριας δημιουργίας του αμερικανικού νότου, μία διασταύρωση μεταξύ jazz, blues και αυτού του ιδιαίτερου honky-tonk πιανιστικού ιδιώματος. Μια μουσική που συγκέντρωνε τους ανθρώπους στο σπίτι γύρω από το πιάνο… Ο σπουδαίος βιολονίστας Itzhak Perlman μετέγραψε πολλά από αυτά τα ragtime για βιολί και πιάνο, και μας παρέδωσε μια υπέροχη συλλογή γεμάτη λυρισμό, αποδίδοντας το ιδιαίτερο πνεύμα του αφροαμερικανού συνθέτη.

Οι δύο εξαίρετοι μουσικοί συνεργάζονται από το 2016 και έχουν παρουσιάσει πλήθος έργων σε αίθουσες συναυλιών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή.