ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 21:30
JAZZ US: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΩΛΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΛΟΣ – ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΛΙΤΗΣ
Μουσική από την standard φιλολογία του ρεπερτορίου της Jazz

Στο Jazzèt Music Hall, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023, στις 9.30 το βράδυ θα πρωτοπαρουσιασθεί το σχήμα JAZZ US του πιανίστα και συνθέτη Γεώργιου Τσώλη, με τον κοντραμπασίστα Γιώργο Ρούλο και τον νεαρό ταλαντούχο σαξοφωνίστα Βίκτωρα Φιλιπποπολίτη.

Στην πρώτη τους εμφάνιση, στην σκηνή του Jazzèt, οι τρεις καλλιτέχνες συναντιούνται μουσικά για να παίξουν με την ιδιαίτερη σύσταση του μουσικού σχήματος τους, -πιάνο, σαξόφωνο και κoντραμπάσο- συνθέσεις του Γεώργιου Τσώλη καθώς και μουσική από την standard φιλολογία του ρεπερτορίου της Jazz.

Διαδραστική απόδοση και συλλογικότητα στους αυτοσχεδιασμούς είναι αυτό που ζητά από τους συμπαίκτες του, ο Γεώργιος Τσώλης. Ως συνθέτης τείνει να πειραματίζεται με τη «διεύρυνση» της παραδοσιακής αρμονίας και μορφών. Στοχεύει σε δυνατές και αφηγηματικές μελωδίες που μπορούν να «ντύσουν» την ιδέα του για την αρμονία, τη φόρμα και τον αυτοσχεδιασμό στις συνθέσεις του.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ 7€
ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 6€

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 21:30
“ΧΡΩΜΑΤΑ” – ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ & ΠΟΙΗΣΗ

ΑΛΙΚΗ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΤΟΥ: ΠΙΑΝΟ – ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΡΑ – ΑΦΗΓΗΣΗ
ΛΟΥΚΙΑ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ: ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΦΛΑΟΥΤΟ – ΣΑΞΟΦΩΝΟ
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΜΠΟΥΚΑΛΗΣ: ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΣΟ

Μουσικοί Αυτοσχεδιασμοί πάνω σε στίχους Σεφέρη, Ελύτη και άλλων

Το Jazzét Music Hall, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, στις 9.30 το βράδυ θα φιλοξενήσει στην πρώτη τους παρουσίαση, το νεοσύστατο σχήμα ΧΡΩΜΑΤΑ με τους Αλίκη Μαρκαντωνάτου στο πιάνο, αρχαία λύρα και αφήγηση, Λουκία Παλαιολόγου στο τραγούδι, Λεωνίδα Σαραντόπουλο στο φλάουτο και σαξόσφωνο και Χρυσόστομο Μπουκάλη στο κοντραμπάσο.

Το χρώμα μεταφέρει συναίσθημα, κίνηση, δόνηση που μπορεί να μετουσιωθεί σε ήχο. Πάνω σε αυτήν την ιδέα, που πρώτος αποτύπωσε με σαφήνεια ο Wassily Kadinsky στους πίνακές του, στηρίζεται το έργο των τεσσάρων μουσικών της ελληνικής αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής.

Οι ποιητές Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης γράφουν στίχους όπου το χρώμα κυριαρχεί στην απόδοση εικόνων και βιωμάτων.

“Είτε βραδιάζει
είτε φέγγει
μένει λευκό
το γιασεμί.”

Οι “πίνακες” που αναδύονται μέσα από τους επιλεγμένους στίχους γίνονται εφαλτήριο για την δημιουργία μουσικών έργων που αποτυπώνουν τη διάθεση, την εικόνα, την αίσθηση των ποιημάτων.

Αντί πινέλου οι δημιουργοί κρατούν μουσικά όργανα και ζωγραφίζουν με τον ήχο τους χρωματιστές συνηχήσεις, φτιάχνοντας αυτοτελείς μουσικούς “πίνακες”.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ: 10€
ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 6€

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 20:00
JAZZET ON CLASSICAL: ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΟΤΟΡΙΝΟΣ – ΡΕΣΙΤΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ
“Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΜΠΑΧ”

Το Jazzét Music Hall, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 στις 8 το βράδυ, εντάσσει στον κύκλο συναυλιών του Jazzét on Classical, τον κιθαρίστα Χρήστο Μοτορίνο όπου θα παρουσιάσει έργα Ισπανικής Αναγέννησης καθώς και J. S. Bach.

Πρόκειται γιά έργα γραμμένα για βιχουέλα, ένα νυκτό όργανο με 6 χορδές που μοιάζει πολύ με τη σημερινή κιθάρα καθώς έχουν το ίδιο κούρδισμα και μπορεί ο εκτελεστής να αισθανθεί την ιδιαίτερη και εκλεπτυσμένη κίνηση των χεριών του μουσικού του 16ου αιώνα σαν μια μαγική σύνδεση η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή απόδοση της μουσικής.

Στην περίπτωση του J. S. Bach δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για έναν κιθαρίστα καθώς τα έργα τα οποία μπορούμε να παίξουμε είναι μεταγραφές από το βιολί, το βιολοντσέλλο και το λαούτο, όργανα διαφορετικά κατά πολύ από την κιθάρα. Όμως υπερισχύει η δύναμη αυτής της μουσικής, η οποία με τον κατάλληλο χειρισμό και τη γνώση του στυλ μπορεί να ακουστεί πολύ ικανοποιητικά.

Ο Χρήστος Μοτορίνος αποφοίτησε από το Ελληνικό Ωδείο το 1989. Έκτοτε εμφανίζεται στο κοινό ερμηνεύοντας έργα μπαρόκ και αναγεννησιακής μουσικής αλλά όχι αποκλειστικά. Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την ερμηνεία της Παλαιάς Μουσικής και έχει παίξει σε διάφορα ρεσιτάλ όλο το έργο του Μπαχ για βιολί, βιολοντσέλλο και λαούτο. Παράλληλα με την εκτέλεση έργων του παρελθόντος συμμετέχει και σε σχήματα ελεύθερου αυτοσχεδιασμού. Είναι καθηγητής κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Αγ Αναργύρων Καματερού.

ΣΥΝΔΡΟΜΗ: 10€
ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 6€