Ο συνθέτης Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης μελοποιεί μια ποιητική ανθολογία σημαντικών εκπροσώπων της ελληνικής ποίησης και, με αφορμή το αφιέρωμαΠοίηση και Jazz, μαζί με το κουαρτέτο του “συνομιλούν” με Έλληνες ποιητές. Η ποιητική αυτή ανθολογία διατρέχει πολλούς και διαφορετικούς ιστορικούς σταθμούς, καθώς η ποίηση της προεπαναστατικής περιόδου διασταυρώνεται με αυτήν του μεσοπολέμου αλλά και την σύγχρονη ποίηση. Τραγουδάει η συνθέτις και ερμηνεύτρια Κατερίνα Πολέμη.

Οι συνθέσεις του Αλέξανδρου-Δράκου Κτιστάκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον λόγο και την ποίηση, όπως φαίνεται και στις δύο προσωπικές του δουλειές. Με αφετηρία την τζαζ και τον αυτοσχεδιασμό, η μουσική του κουαρτέτου καταργεί τις φόρμες και “αγκαλιάζει” στοιχεία από διαφορετικά είδη μουσικής, οδηγώντας σε ένα μουσικό έργο που επεκτείνεται έξω από τα όρια της τζαζ.

Συντελεστές

Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης: σύνθεση
Δημήτρης Τσάκας: σαξόφωνο
Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο, πλήκτρα
Ντίνος Μάνος: μπάσο
Αλέξανδρος-Δράκος Κτιστάκης: τύμπανα, electronics

Τραγούδι & Απαγγελία:
Κατερίνα Πολέμη

Καλλιτεχνική επιμέλεια: 
Δημήτρης Τσάκας

Ηχοληψία:
Νίκος Κόλλιας

Οργάνωση παραγωγής:
Αναστασία Ταμουρίδου – ARTos & Θέαμα

Σχετικά με τον κύκλο συναυλιών Jazz στο Μουσείο:

Το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή παρουσιάζει την ενότητα μουσικών παραστάσεων Jazz στο Μουσείο, μια σειρά συναυλιών-αφιέρωμα σε διαφορετικά ρεύματα της τζαζ. Μια φορά τον μήνα, η τζαζ συναντά τις εικαστικές τέχνες στο Μουσείο και μαζί μας οδηγούν σε ένα μουσικό ταξίδι στην ιστορία του είδους, με αφετηρία το Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή και υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Δημήτρη Τσάκα. 

Σε αυτόν τον κύκλο της σειράς σπουδαία μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες παρουσιάζουν διαφορετικές πτυχές της σχέσης ανάμεσα στην jazz και την ποίηση. Μετά το ταξίδι στην ελληνική ποίηση, θα ακολουθήσουν δυο βραδιές jazz και ποίησης από το κουαρτέτο του Δημήτρη Τσάκα και τον Δημήτρη Καταλειφό.

05-06/05: Dimitris Tsakas Quartet & Δημήτρης Καταλειφός