Τρεις μεγάλες προσωπικότητες της διεθνούς Jazz σκηνής φιλοξενούνται φέτος το χειμώνα στη σκηνή του Παλλάς στο πλαίσιο της σειράς JAZZ MASTERS.

Στις 21 Οκτωβρίου o JOSHUA REDMAN με το κουαρτέτο του και στις 4 Νοεμβρίου ο PHAROAH SANDERS QUARTET ΜΑΤΑΙΩΣΗ.

JOSHUA REDMAN QUARTET with

AARON   GOLDBERG,   REUBEN  ROGERS  &  GREG  HUTCHINSON
 
 
Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013 

 

Ο Joshua Redman είναι ίσως ο επιφανέστερος εκπρόσωπος της σχετικά νέας γενιάς της τζαζ εδώ και χρόνια, μία τεράστια προσωπικότητα στον χώρο της μουσικής αυτής.  Λίγο πριν τα μέσα της δεκαετίας του ’90 τον αποκάλεσαν το τρομερό παιδί της τζαζ. Ο Joshua – γιος του μεγάλου σαξοφωνίστα της τζαζ Dewey Redman  –  από την βράβευσή του με το Α’ Βραβείο στον  διεθνή διαγωνισμό  Thelonious Monk το 1991 στο σαξόφωνο, άρχισε να απασχολεί τα media με το ταλέντο και την ποιότητά του. Από το 1993 ηχογραφεί  με την Warner Bros και κάνει μία πλειάδα δίσκων που αποσπούν Grammies και άλλες διακρίσεις.  Συνεργάστηκε με τους Pat Metheny, Brad Mehldau, Ray Brown, Dave Brubeck, Chick Corea, Herbie Hancock, Elvin Jones, Quincy Jones, B.B. King,  την Lincoln Center Jazz Orchestra,  τον τσελίστα Yo Yo Ma, τον μαέστρο Simon Rattle και πολλούς άλλουςακόμη και με τους Rolling Stones. 

 

Joshua Redman – σαξόφωνα

Aaron Godberg – πιάνο

Reuben Rogers –   κοντραμπάσο    

Greg Hutchinson – τύμπαναPHAROAH SANDERS QUARTET feat. JOEY DeFRANCESCO

Ο εμβληματικός σαξοφωνίστας,

συνεργάτης του Coltrane συναντά τον κορυφαίο οργανίστα

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013


Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΑΤΑΙΩΝΕΤΑΙ


O Pharoah Sanders   είναι μεγάλο κεφάλαιο στην ίδια την ιστορία της τζαζ και ένας σαξοφωνίστας με ένα ήχο εξόχως χαρακτηριστικό. Είναι ο μουσικός  για τον οποίον ο σπουδαίος Ornette Coleman κάποτε είχε πει: «..ίσως το σπουδαιότερο τενόρο σαξόφωνο στον κόσμο».  Η καριέρα του 73χρονου  σαξοφωνίστα, ξεκίνησε με επιρροές από  Ch. Parker, Sonny Rollins και κυρίως τον John Coltrane του γκρουπ του οποίου υπήρξε μέλος και με τον οποίο ηχογράφησε πολλούς ιστορικούς δίσκους όταν ευρισκόταν στα μέσα της δεκαετίας του 60’ στην Ν. Υόρκη. Δούλεψε επίσης με τον SunRa, τον A. Ayler, τον Don Cherry και τον Billy Higgins καθώς και με σχεδόν όλους τους τους πατριάρχες του ρεύματος της avantgarde στην τζαζ.  Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του70’ μετακινήθηκε προς πιο δημοφιλείς τομείς της τζαζ όπως το jazz Funk, την World fusion ή το hip hop με πολύ εμπορικά επιτυχημένα άλμπουμ. Πάντα όμως και μέχρι τις μέρες μας διατήρησε την πνευματικότητα της μουσικής του αλλά και τον υπέροχο ήχο του αναλλοίωτο.

Ο Joey DeFrancesco από παιδί λάτρευε τον τεράστιο Jimmy Smith και γνώριζε τα κομμάτια του απ’ έξω.  Του ήταν ακόμη πιο εύκολο να γίνει οργανίστας σαν κι αυτόν αφού φτασμένος οργανίστας ήταν κι ο πατέρας του PapaJohn DeFrancesco που τον έπαιρνε μαζί του όταν έπαιζε με θρύλους όπως ο Hank Mobley ή ο PhillyJoe Jones.  Σε ηλικία μόλις 17 ετών ο Joey έγινε μέλος της μπάντας του Miles Davis μέχρι το θάνατό του (για χάρη του οποίου ξεκίνησε να παίζει και τρομπέτα) αλλά έπαιξε χρόνια και με τον John McLaughlin  ή τον Joe Lovano. Παρά τα ήδη 29 προσωπικά του άλμπουμ αν και πολύ νέος ακόμη, τα δύο άλμπουμ που έκανε μαζί με το ειδωλό του τον  ίδιο τον Jimmy Smithήταν γι’ αυτόν κορυφαία στιγμή.

Ο Sanders και ο DeFrancesco  συναντώνται και περιοδεύουν για πρώτη φορά μαζί και η πολυαναμενόμενη αυτή συνεργασία γιγάντων, θα περιλαμβάνει κορυφαίες στιγμές και των δύο καλλιτεχνών σε μία παράσταση που δεν πρέπει κανένας φίλος της μουσικής να χάσει.   

 

PHAROAH SANDERS –  Σαξόφωνα

JOEY DEFRANCESCO –  Όργανο, Τρομπέτα

STEVE COTTER  –     Κιθάρα     (TBC)

RAMON BANDA   Τύμπανα  (TBC)