Ποίηση και jazz στον κήπο…

Ο διεθνούς φήμης σαξοφωνίστας, τραγουδιστής, συνθέτης και εκπαιδευτικός Δημήτρης Βασιλάκης σε μία ξεχωριστή εμφάνιση στο Café του Νομισματικού μουσείου.

Ο πολυσχιδής δημιουργός θα παρουσιάσει στις 20.00 την πρώτη του ποιητική συλλογη με τίτλο «88 εν κινήσει», ενώ στις 21.00 θα τον απολαύσουμε σε ένα ακόμη πρωτοποριακό live.

Παρατηρώντας τον επί σκηνής μπορεί κανείς να διακρίνει την άψογη τεχνική, το στυλ, τον μοναδικό αυτοσχεδιασμό και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που τον κατατάσσουν στους πρωτοπόρους της jazz στην Ελλάδα, και όχι μόνο. Οι συνεργασίες του με μεγάλα ονόματα του εξωτερικού, όπως ο Dave Liebman, καθώς και οι εξαιρετικές κριτικές που έχει πάρει για τις εμφανίσεις και τα άλμπουμ του, τον έχουν καθιερώσει σαν έναν από τους καλύτερους σαξοφωνίστες διεθνώς.

Λίγα λόγια για την ποιητική συλλογή «88 εν κινήσει»

Μέσα από τις δαιδαλώδεις προσωπικές του διαδρομές, προκύπτει ένα έργο σύγχρονης ποίησης που χαρακτηρίζεται από τον προζάτο λόγο, τον συμβολισμό, τον λυρισμό, πολύ συχνά την έντονη συμπύκνωση, αλλά και την ξεχωριστή του προσέγγιση στην γλώσσα.

Με σκωπτική αλλά και ερωτική διάθεση γίνεται στιγμές βαθιά εσωτερικός και άλλες φορές οριακά αφηρημένος, λακωνικός ή ακόμη και σουρεαλιστικός.

Τα ποιήματα έχουν το κοινό στοιχείο της ανάγκης για κίνηση και δυναμική αλλαγή, με επιρροές από Kafka, E.E. Cummings, Beckett, αλλά και Σαχτούρη, Καβάφη, ξετυλίγοντας μια πολύ προσωπική ερμηνεία της ύπαρξης.

Στα «Εμπεριεχόμενα» στο τέλος, οι κανονικοί τίτλοι αντικαθίστανται από τις τελευταίες λέξεις ή φράσεις των ποιημάτων. Σκιαγραφούν από μια άλλη οπτική το περιεχόμενό τους, αναδεικνύουν την κυκλική μορφή τους, ενώ διαθέτουν και ένα δικό τους εσωτερικό ρυθμό αν διαβαστούν σε συνέχεια.

Μέρος αυτής της συλλογής – μαζί με αδημοσίευτα ποιήματα του σε Ελληνικά και Αγγλικά – δοκιμάστηκε με επιτυχία και στο «σανίδι» μιας και αποτέλεσε το βασικό υλικό για την παράσταση «generator» στο θέατρο Cartel την περίοδο 2013 – 2014.

Δημήτρης Βασιλάκης: σαξόφωνα/κείμενα
Νικόλας Αναδολής: πλήκτρα
Ντίνος Μάνος: μπάσο
Βασίλης Ποδαράς: τύμπανα