Τα Jazz Chronicles του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) συνεχίζουν και το 2023 να προσκαλούν και να προκαλούν τη μουσική εξερεύνηση, στρέφοντας το βλέμμα στην jazz ως «μουσική του τώρα», με συναυλίες που ξεκινάνε από διαφορετικές περιοχές της σύγχρονης jazz γεωγραφίας για να συναντηθούν στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ. Όλες οι συναυλίες της σειράς Jazz Chronicles πραγματοποιούνται χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου στις 21.00 δύο φημισμένοι και πολυταξιδεμένοι μουσικοί συμπράττουν σε ένα σχήμα που έρχεται να συμμετάσχει δυναμικά στον jazz διάλογο των ημερών: πιάνο και βιμπράφωνο, Giovanni Mirabassi και Χρήστος Ραφαηλίδης, δηλαδή Silver Lining.
Το ρεπερτόριό τους κυμαίνεται από πρωτότυπες συνθέσεις μέχρι διασκευές – από τον Horace Silver μέχρι τον Stevie Wonder – μεταφέροντας πλούσια μουσική εμπειρία και πληθώρα συναισθημάτων.
Τo μουσικό τους DNA έχει τις ρίζες του στο δράμα και την όπερα, με τον λυρισμό να αποτελεί κοινό παρονομαστή στην κληρονομία Ιταλών και Ελλήνων. Ταυτόχρονα, η σύμπραξή τους χαρακτηρίζεται από μια μοναδική αίσθηση ωριμότητας και ισορροπίας, η οποία πηγάζει από τη μουσική τους «ανατροφή» στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και τον βαθύ τους σεβασμό ο ένας για τον άλλον ως μουσικοί.
Giovanni Mirabassi
Ο Ιταλός Giovanni Mirabassi ζει στο Παρίσι από το 1992 κι απολαμβάνει σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αναγνώρισης στο μουσικό στερέωμα που ξεκίνησαν όταν -σε ηλικία μόλις 17 ετών- έπαιξε το 1987 στο πλευρό του Chet Baker. Ηγήθηκε σχημάτων, κατέκτησε βραβεία, ξεκίνησε το 2017 το δικό του label (Jazz Eleven) και πρόσφατα, μάλιστα, τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών, λαμβάνοντας την ύψιστη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας για το έργο του.
Χρήστος Ραφαηλίδης
Αντίστοιχα, ο Χρήστος Ραφαηλίδης μεγάλωσε στην Ελλάδα, έζησε και σπούδασε και στις δύο ακτές των ΗΠΑ για να καθιερωθεί στη Νέα Υόρκη, εκεί που «βρήκε τη φωνή του» με το σχήμα Manhattan Vibes. Το παλμαρέ των συνεργασιών του εκτείνεται από την Chaka Khan, τον Jovanotti και τον Louie Vega ως τον Μίμη Πλέσσα, τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Αλκίνοο Ιωαννίδη εντός των ελληνικών συνόρων.
Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, πυρήνας της συνεργασίας τους είναι η ομορφιά: «Η τέχνη υπάρχει μόνο για να περιγράφει τις ακραίες καταστάσεις, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η ομορφιά παράγεται από την ψυχή μας τη στιγμή της σύλληψής της».