Φεστιβάλ Ρώσικου Κινηματογράφου αφιερωμένο στον  εορτασμό των 70 χρόνων από τη νίκη στο  Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο με θέμα «Ιστορικές και πολεμικές ταινίες», διοργανώνουν η μεγαλύτερη κινηματογραφική εταιρία και ταινιοθήκη της Ρωσίας η περίφημη “Γκοσφιλμαφόντ ” με πρόεδρο τον Νικολάι Μποροντατσιόβ  και η XL-GRoup – Hellas, με πρόεδρο τον Ξενοφώντα Λαμπράκη, στις 29 Απριλίου -1 Μαΐου 2015 στην Αθήνα και στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στο Λουτράκι 2-5 Μαΐου 2015.

Το Φεστιβάλ ιστορικών και πολεμικών ταινιών τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης της Ελλάδας και του Δήμου Αθηναίων, με την υποστήριξη του Ρωσικού Πολιτιστικού και Επιστημονικού Κέντρου της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα .

Η ρώσικη αποστολή στην Αθήνα αποτελείται από τον πρόεδρο της Γκοσφιλμαφόντ , βουλευτές , διάσημους  διακεκριμένους ρώσους ηθοποιούς, σκηνοθέτες και δημοσιογράφους

Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την ΤΕΤΑΡΤΗ 29 Απριλίου 2015 στις 19.30 στο ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Αθηνών με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα (πολεμικά τραγούδια και κλασική μουσική ) και προβολή  πολεμικής ταινίας ” Διαταγή :μην ανοίγετε πυρ” του 1981  του σκηνοθέτη Βαλέρι Ισαάκοβ, διάρκειας 93 λεπτών,  με πρωταγωνιστή τον διάσημο Εβγένι Γκεράσιμοβ, ο οποίος θα είναι παρών στην τελετή ( είναι και βουλευτής της Δούμας της  Μόσχας). Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Την επόμενη μέρα το φεστιβάλ μεταφέρεται στο κινηματοθέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ (Κοδριγκτώνος 21, πλ Βικτωρίας τηλ 2108215469). Οι φίλοι του κινηματογράφου είναι προσκεκλημένοι σ αυτό το πανόραμα ταινιών ρωσικού κινηματογράφου. Στη συνέχεια (2-5/5) το Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο στο Λουτράκι.

Πρόγραμμα προβολών

Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

-19.15:”Αρχή και Τέλος” (1963) σε σκηνοθεσία του Έλληνα σκηνοθέτη Μάου Ζαχαρία που έζησε και δούλεψε στην ΕΣΣΔ ο οποίος θα είναι παρών στα εγκαίνια.

-21.00: ” Οι τελευταίες ομοβροντίες” (1961) σε σκηνοθεσία Λέων Σαάκοβ. Διάρκεια 90 λεπτά. Πρωταγωνιστής: Γιούρι Ναζάροβ, ο οποίος θα είναι παρών στην Αθήνα

-22.45 Προβολή τριών ντοκιμαντέρ για το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

1. “Ο μεγάλος Πατριωτικός ή Άγνωστος πόλεμος” (1978) σκηνοθέτης Ρομάν Καρμέν. Διάρκεια: 60 λεπτά

2. ” Νίκη στο Στάλινγκραντ”

3. ” Η τύχη του κατασκόπου: Επιχείρηση Χόλιγουντ”.

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

18.15: “Πολεμικά κινούμενα σχέδια για μικρούς και μεγάλους “

20.15:”Ηρεμες ήταν εδώ οι αυγές” (1972)  αριστούργημα του Στανισλάβ Ροστότσκι. Διάρκεια 190 λεπτά.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΙΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

«Διαταγή: μην ανοίγετε το πυρ»,1981, σκηνοθεσία: Βαλέρι Ισάκοφ, Γιούρι Ιβαντσούκ, στούντιο Μ. Γκόρκι, 93 λεπτά. Πρωταγωνιστεί ο Γιεβγκένι Γκεράσιμοφ.

Τις πρώτες ημέρες του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου ένα τάγμα Σοβιετικών στρατιωτών λαμβάνει θέσεις σε ένα από τα τμήματα της ανατολικής μεθορίου. Πάνω από τέσσερα χρόνια οι ήρωες της ταινίας υπηρετούν σ’ αυτή τη γραμμή όπου δεν υπάρχει «κατάσταση πολέμου» αλλά κάθε στιγμή ελλοχεύει κίνδυνος. Οι Ιάπωνες μιλιταριστές οργανώνουν προβοκάτσιες και αντιπερισπασμούς. Οι στρατιώτες μας έπρεπε να έχουν αρκετό κουράγιο, αντοχή και αυτοσυγκέντρωση.

«Ήρεμες ήταν οι αυγές», 1972, σκηνοθεσία: Στανισλάφ Ροστότσκι, στούντιο Μ.Γκόρκι, 188 λεπτά.

Στην παραμεθόρια ζώνη μια ομάδα από κοπέλες-πυροβολήτριες είναι αναγκασμένη να μπει σε άνιση μάχη με τους στρατιώτες του εχθρικού αποβατικού αγήματος. Οι κοπέλες αυτές έκαναν όνειρα για τον μεγάλο έρωτα, την τρυφερότητα και οικογενειακή θαλπωρή, ωστόσο τους έτυχε ένας σκληρός πόλεμος και εκτέλεσαν ως το τέλος το στρατιωτικό τους καθήκον…

«Τελευταίες ομοβροντίες», 1960, σκηνοθεσία: Λεόν Σαάκοφ, στούντιο Μοσφίλμ, 91 λεπτά. Παίζει ο Γιούρι Ναζάροφ.

1945. Στα Καρπάθια όρη κοντά στα σύνορα με την Τσεχοσλοβακία διεξάγονται οι τελευταίες μάχες. Κανείς δεν περιμένει πια μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις σ’ αυτό το τμήμα του μετώπου. Μπροστά είναι η ειρηνική ζωή. Μια γερμανική μονάδα έχοντας βγει από την περικύκλωση κατευθύνεται ορμητικά προς την πόλη Μάριτσα όπου μόλις μπήκαν οι Σλοβάκοι αντάρτες. Μια μικρή πυροβολαρχία του λοχαγού Νόβικοφ λαμβάνει τη διαταγή να κρατήσει πάσει θυσία τα γερμανικά άρματα…

«Ιακώβ, γιος του Στάλιν», 1990, σκηνοθεσία: Ντέβι Αμπασίντζε, στούντιο Γκρουζιγιαφίλμ, 89 λεπτά.

Τραγική ιστορία του Ιάκωβα Ντζουγκασβίλι, του μεγαλύτερου γιου του Στάλιν, ο οποίος σκοτώθηκε σε γερμανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου.

«Τέλος και αρχή», Μοσφίλμ, 1963, σκηνοθεσία Μάνος Ζαχαρίας.

 Ο Μάνος Ζαχαρίας είναι Έλληνας και Σοβιετικός σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος.  Η ταινία  αναφέρεται στις τραγικές μέρες που έζησε η Ελλάδα στο τέλος του πολέμου.