Η έκθεση Ιστορίες Τοπίου: από την παράδοση στην αειφορία φέρνει στο προσκήνιο σημαντικές πτυχές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που συνδέονται άμεσα με το αγροτικό τοπίο. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου και θα φιλοξενηθεί στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα.

Μέσα από ένα οδοιπορικό στο χρόνο και στο χώρο, η έκθεση επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τη λειτουργική και αξιακή σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με το τοπίο. Με την προσοχή στραμμένη στο παρόν, «ξαναδιαβάζουμε» την παράδοση και προβάλλουμε στο μέλλον τις υποθήκες αειφορίας που αυτή μας κληρονόμησε.

Το οδοιπορικό που ακολουθεί ο επισκέπτης στην έκθεση αποκαλύπτει μια αλληλουχία από ιστορίες τοπίου με επίκεντρο τον άνθρωπο και τους τρόπους που αυτός χρησιμοποίησε για την κατάκτηση και τη μορφοποίηση του τοπίου.

Το αγροτικό τοπίο καθρεφτίζει πιστά τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση στη διάρκεια της εξέλιξης και διαμόρφωσης του υλικού πολιτισμού του.  Οι ανθρώπινες επεμβάσεις για καλλιέργεια, εξόρυξη, αξιοποίηση των τρεχούμενων νερών και του ανέμου, κατοίκηση, επικοινωνία κ.λπ. επέφεραν καθοριστικές αλλαγές στο τοπίο δημιουργώντας σταδιακά αλλεπάλληλες «όψεις».

Κάθε «όψη» του τοπίου έχει και την ιστορία της: φανερώνει το δέος και το σεβασμό του ανθρώπου προς τη φύση -που του εξασφαλίζει την επιβίωση- τους τρόπους που επέλεξε για να την κατακτήσει –ώστε να επιβιώσει ευκολότερα και ασφαλέστερα- και τέλος την άλογη και ολοκληρωτική επιβολή του –για να πετύχει τη μέγιστη εκμετάλλευση της φύσης τον παρόντα χρόνο, χωρίς συναίσθηση του τι αυτό σημαίνει για το αύριο και τις επόμενες γενιές.

Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «CULT RURAL: Ανάδειξη ενός κοινού πολιτισμικού χώρου των Ευρωπαϊκών Αγροτικών Κοινωνιών», www.cultrural.net

Η έκθεση περιέχει πλούσιο οπτικο-ακουστικό υλικό –φωτογραφίες και βίντεο- και έργα τέχνης από 40 περίπου καταξιωμένους καλλιτέχνες από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς και εκτενές τεκμηριωτικό υλικό. 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Η. Αγγελή, Δ. Αγγελίδου, Γ. Αυγέρος, Α. Βούσουρας, Στ. Γαβαλάς, Capten, Μ. Γιαννακάκη, Δ. Γκιζίνος, Ει. Γκόνου, Α. Ζολωτάκης, Κ. Κατρακάζου, Ph. Klarsfeld, Κ. Κολημένος, Χ. Κοντοσφύρης, Μ. Κοπανίτσα, Α. Λίτη, Καλ. Μαρούδα, Π. Μητσόπουλος, Ν. Μόσχος, Κ. Μουδάτσος, Α. Παναγιωτίδης, Μ. Παντελιάς, Β. Τάγκαλος, Μ. Σχινά, Δ. Τζάνης, Ε. Τζάτζαλος, Γ. Τσεριώνης, Κ. Τσώλης, Ελ. Χάρου. Φωτογραφία: Β. Βρεττός, Βελ. Βουτσάς, Ν. Καλαρά, Γ. Πετράκης. Επιμέλεια Έκθεσης: Λουίζα Καραπιδάκη