Σκοπός της περιοδικής αυτής έκθεσης, που θα υλοποιηθεί μέσα στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου, είναι να παρουσιαστούν με μια φρέσκια, νεανική ματιά αντικείμενα, γεγονότα και προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας από την εποχή της Τουρκοκρατίας-Λατινοκρατίας ως τη Μικρασιατική Εκστρατεία.

Εθνικά κειμήλια ξυπνούν, μουσικά όργανα ηχούν και πρωταγωνιστές της ελληνικής ιστορίας μιλούν, αποκαλύπτοντας μια άλλη διάσταση των γεγονότων.

Μια ομάδα ανήσυχων φοιτητριών και φοιτητών ανιχνεύει μικρές, άγνωστες ή ανείπωτες ιστορίες και τις παρουσιάζει στο κοινό με ποικίλα ερμηνευτικά μέσα. Θέτει ερωτήματα και συμπληρώνει τη μουσειακή εμπειρία του επισκέπτη με ιδιαίτερες παρεμβάσεις, προσφέροντας ηχητικά και διαδραστικά ερεθίσματα. Μια σύγχρονη έκθεση, με σύγχρονα μέσα, από σύγχρονους ερευνητές που συνομιλούν με το παρελθόν και θέτουν έναν προβληματισμό για την Ιστορία που ξέρουμε, ενώ αποκαλύπτουν και πολλά που δεν ξέρουμε.

Σχεδιασμός/Επιμέλεια έκθεσης: Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο – Κατεύθυνση «Πολιτισμός και πολιτιστική διαχείριση»