Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί το βιβλίο Ιστορίες Μπονζάι της Ηρώς Νικοπούλου και του Γιάννη Πατίλη.


Χούλιο Κορτάσαρ (Julio Cortázar)

Έρωτας 77(Amor 77)

  Και αφού κάνουν ό,τι κάνουν, σηκώνονται, πλένονται,
  βάζουν το τάλκ και τα αρώματα τους, χτενίζονται,
  ντύνονται, και, έτσι, σταδιακά γίνονται ξανά αυτό που
  δεν είναι.

Κώστας Μαυρουδής
Ο Σεζάρ

Ταξίδεψα για πρώτη φορά στο Παρίσι με το φροντιστήριο των Γαλλικών. Χριστούγεννα του 1972. Για τίποτε έκτοτε δεν προετοιμάστηκα έτσι. Εκατοδόλλαρα στην οδοντόπαστα, στα σάντουιτς, σε κολλημένες σελίδες του Ζορμπά. Θεαματικό ταξίδι τεσσάρων ωρών. Νύχτωσε λίγο πριν από την άφιξη. Πρόλαβα να δω με φως, έξω απ’ το Παρίσι, ένα τεράστιο δάσος. Είχε διαδεχτεί τους άπειρους ορθογώνιους αγρούς της επαρχίας, που εναλλάσσονταν σε όλους τους γήινους τόνους, από το σκούρο μπεζ μέχρι το σκοτεινό καφέ. Μείναμε στη Ρασπάιγ. Έμαθα γρήγορα το Μετρό. Απίστευτη η αντοχή μου να βαδίζω, να στέκομαι όρθιος, να κοιτάζω. Λούβρο, Πάνθεον, Καρτιέ Λατέν. Τη δεύτερη μέρα Εθνολογικό Μουσείο, Άιφελ, Σακρ Κερ.

Ανθολογία- επιμέλεια

Η Ηρώ Νικοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε ζωγραφική και σκηνογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών. Έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δημοσίευσε τρεις ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα και δύο συλλογές διηγημάτων. Τελευταίο βιβλίο της: Ελληνιστί ο γρίφος (διηγήματα, εκδ. Γαβριηλίδης 2013). Συνδιευθύνει την ιστοσελίδα για το μικρό διήγημα Πλανόδιον- Ιστορίες Μπονζάι (http://bonsaistoriesflashfiction.wordpress.com/). Ποιήματα, διηγήματα και άρθρα της έχουν δημοσιευθεί στον περιοδικό και ημερήσιο τύπο.

Ο Γιάννης Πατίλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Σπούδασε νομικά και νεοελληνική φιλολογία στο Καποδιστριακό  Πανεπιστήμιο και εργάστηκε ως φιλόλογος στην δημόσια μέση εκπαίδευση (1980-2010). Δημοσίευσε δέκα συλλογές ποιημάτων του, καθώς και δοκίμια, κριτικές και φιλολογικές μελέτες. Εξέδωσε το λογοτεχνικό περιοδικό Πλανόδιον (1986-2012) και διατηρεί τις εκδόσεις του. Τα 2010 ίδρυσε την διαδικτυακή επιθεώρηση για το μικρό διήγημα Πλανόδιον- Ιστορίες Μπονζάι την οποία συνδιευθύνει έκτοτε με την πεζογράφο Ηρώ Νικοπούλου.