Ιστορία της πόλης του Πειραιά

Για όλον αυτόν τον Πειραιά επιχειρεί να μιλήσει το παρόν βιβλίο. Για την πόλη-λιμάνι που ξεκίνησε να κτίζεται στις αρχές του 19ου αιώνα επάνω σε έρημα αρχαία ερείπια, ωρίμασε, έφτασε στην ακμή της και παράκμασε οδεύοντας προς το τέλος του 20ού αιώνα. Τα επόμενα χρόνια θα δείξουν αν συνεχίζει να παρακμάζει ή αν περνάει σε φάση ανάκαμψης.

Ο σύγχρονος Πειραιάς δεν θα υπήρχε αν δεν διέθετε το μεγάλο φυσικό αγκυροβόλιο σε αυτή τη θέση της ελληνικής χερσονήσου και της ανατολικής Μεσογείου και αν δεν είχε χωροθετηθεί η πρωτεύουσα του νέου μετεπαναστατικού κράτους στην Αθήνα.

Οι πρώτοι πυρήνες όσων διοίκησαν και σχεδίασαν την πόλη, παρότι από την πρώτη στιγμή στράφηκαν στο εμπόριο, συνειδητοποίησαν νωρίς, μετά το μέσο του 19ου αιώνα, ότι συντελείτο στην Ευρώπη μια κοσμογονική αλλαγή, η εκβιομηχάνιση, και έσπρωξαν την πόλη προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που κανείς δεν πρόβλεψε ποτέ ήταν τα μεγέθη της πληθυσμιακής ανάπτυξης. Ό,τι συνέβη στον Μεσοπόλεμο, η αλληλουχία πολέμων και η εκδίωξη πληθυσμών με αποτέλεσμα τη συνεχή ροή προσφύγων, ήταν ένα άλμα, όχι πάντα προς τα εμπρός.

Η πόλη μέσα στους δύο αιώνες της ιστορίας της, απλώθηκε σε όλο το μήκος της ακτής από το Φάληρο ώς το Πέραμα, και ώς τις παρυφές του Αιγάλεω, με μισό εκατομμύριο κατοίκους και μια ταυτότητα ιδιαίτερη. Η ζωή και η εξέλιξη της είναι και θα είναι δεμένη διαχρονικά με το λιμάνι της. Από τις πλούσιες συνοικίες των αστών του 19ου αιώνα ώς τις ταλαιπωρημένες από τη φτώχεια και τη βιομηχανική ρύπανση γειτονιές των κάθε λογής πολεμικών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών, από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του ώς σήμερα, ο Πειραιάς είναι συγκροτημένος ως μία ενιαία πόλη, παρά τις συγκλονιστικές ταξικές αντιθέσεις που χωρίζουν την κοινωνία του.

Φίλοι και συνεργάτες συνομιλούν με τον Νίκο Μπελαβίλα σε μια διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή το βιβλίο του ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ 19ος και 20ός αιώνας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ζωντανά μέσω της πλατφόρμας zoom και live στο Facebook των εκδόσεων Αλεξάνδρεια και του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ.

Θα μιλήσουν οι:
Λευτέρης Γιοβανίδης, Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής ΕΜΠ, Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχ.
Γιάννης Πολύζος, Καθηγητής ΕΜΠ
Κώστας Αδαμάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος
Αμαλία Κωτσάκη, Καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης, Χανιά
Στέλλα Χρυσουλάκη, Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων
Βάσιας Τσοκόπουλος, Δρ Ιστορικός
Ελένη Κυραμαργιού, Δρ Ιστορικός
Γιάννης Κλάδης, Δημοσιογράφος, Ρ/Σ Κανάλι Ένα
Σταύρος Μαλαγκονιάρης, Δημοσιογράφος
Μαρία Μαυροειδή, Δρ Ιστορικός Βιομηχανικής Αρχαιολογίας, Πρόεδρος TICCIH-Ελληνικό Τμήμα
Πολίνα Πρέντου, MSc Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος
Κατερίνα Χριστοφοράκη, Δρ Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος
Γιώργος Βεράνης, Μηχανικός Πληροφορικής
Ευαγγελία Μπαφούνη, Ιστορικός, Διευθύντρια Πολιτισμού Δήμου Πειραιά
Γιώργος Σωτηρίου, Γεν. Γραμματέας Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά
Νίκος Παρασκευόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών και Εκδοτών Πειραιά

Συντονίζει ο Κώστας Λιβιεράτος, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση μέσω της πλατφόρμας zoom, χρησιμοποιήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να συνδεθείτε την ώρα της εκδήλωσης
zoom.us
Meeting ID: 940 1823 0188
Passcode: 382049