Οι εκδόσεις Φουτούρα παρουσιάζουν την ‘Ιστορία της Τέχνης’, ένα νέο περιοδικό για την ιστορία και τη θεωρία της τέχνης, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2013, στο Polis Art Café.

Κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του εξαμηνιαίου περιοδικού Ιστορία της Τέχνης (Τεύχος 1/Χειμώνας 2013). Πρόκειται για το μοναδικό στη χώρα μας περιοδικό ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσανατολισμού με εξειδίκευση στο πεδίο της ιστορίας και της θεωρίας της τέχνης από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας.

Το περιοδικό, ένα πεδίο ανεξάρτητου επιστημονικού διαλόγου, απευθύνεται ταυτοχρόνως και στο συνεχώς αυξανόμενο κοινό των φιλότεχνων, στους φοιτητές, στους καλλιτέχνες, στους συλλέκτες, στους επαγγελματίες του χώρου (επιμελητές μουσείων, χώρων τέχνης, πολιτιστικών φορέων και ιδρυμάτων) και γενικότερα σε όλους εκείνους που επιθυμούν να προσεγγίσουν τα καλλιτεχνικά φαινόμενα εντός και εκτός Ελλάδας με έναν έγκυρο και ουσιαστικό τρόπο.

Στο πρώτο τεύχος παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, οι αρχικές απόπειρες διδασκαλίας της ιστορίας της τέχνης στην Ελλάδα στο Σχολείο των Τεχνών, ο ρόλος του επιμελητή στις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, η δημόσια γλυπτική στην Ευρώπη του μεσοπολέμου, η σχέση του Κλέε με τη μουσική, οι σύγχρονες «καταχρήσεις» της ζωγραφικής του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ένα κείμενο του Γκράμσι για τον φουτουρισμό, οι εκδόσεις της Πραγματείας περί ζωγραφικής του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, όπως και ένα βιβλίο για τον Νικόλαο Κάλας, η έκθεση σύγχρονης τέχνης Hell as Pavilion στο Παρίσι, τρεις εκθέσεις φωτογραφίας στην Αθήνα, μια έκθεση με έργα του Φρανς Χαλς στην Ολλανδία.

Τη διεύθυνση του περιοδικού έχει ο Νίκος Δασκαλοθανάσης, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στην ΑΣΚΤ, ενώ τη συντακτική ομάδα απαρτίζουν ο Παναγιώτης Ιωάννου, επίκουρος καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, η Τιτίνα Κορνέζου, λέκτορας ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η Άννυ Μάλαμα, επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης.

Το περιοδικό κυκλοφορεί κάθε χειμώνα και άνοιξη από τις εκδόσεις futura και βρίσκεται στα κεντρικά βιβλιοπωλεία όλης της χώρας. Για μια αναλυτική παρουσίαση του τεύχους μπορείτε να επισκεφθείτε το ιστολόγιο του περιοδικού http://istoriatechnisinfo.wordpress.com.

Οργάνωση:

Βασίλης Χατζηιακώβου / Παρουσία

Επιμέλεια Ήχου:

Studio MX – TEAM

www.studiomxgr.com

Επικοινωνία:

Μαρία Σούμπερτ/ Cloud 7

schubertmaria@outlook.com