H Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας συνδιοργανώνουν με την Strada Films ένα δυναμικό και ξεχωριστό

αφιέρωμα στον «μαύρο» κινηματογράφο της Ισπανίας, ο οποίος έχει πολλές εκπλήξεις να προσφέρει στο ελληνικό κοινό.

Πέντε βραβευμένες ταινίες μυστηρίου της ισπανικής κινηματογραφικής παραγωγής περιλαμβάνει αυτός ο κινηματογραφικός κύκλος που φιλοξενείται στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου και παρουσιάζει μερικούς από τους πιο διάσημους σκηνοθέτες και ηθοποιούς όχι μόνο στην Ισπανία αλλά διεθνώς.

Στο πλαίσιο αυτού του κύκλου, στις 12-11-2012, 19:30 ο καθηγητής και κινηματογραφικός συγγραφέας Antonio Weinrichter López θα δώσει μια διάλεξη πάνω στον ισπανικό κινηματογράφου μυστηρίου και την ταινία Φάουστ 5.0 των Alex Olle, Isidro Ortiz και Carlos Padrissa που θα προβληθεί στη συνέχεια. 

Η διάλεξη θα έχει μετάφραση από τα ισπανικά στα ελληνικά. 

Όλες οι ταινίες έχουν υποτίτλους στα ελληνικά.
Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, Μητροπόλεως 23.
Είσοδος ελεύθερη μέχρι να συμπληρωθούν οι θέσεις. Οι προβολές ξεκινούν την προγραμματισμένη ώρα και δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα αφού έχει αρχίσει η ταινία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

5.11.2012, 19.30 25 καράτια του Patxi Amezcua (2008, 86’), με τους Francesc Garrido, Aída Folch, Manuel Morón, Joan Massotkleinter, Héctor Colomé, María Lanau, Marc García, Montserrat Salvador, Ignasi Abadal, Carolina Montoya, Francisco Torrente, Ferran Terraza.

Σε μια μεγαλούπολη συνυπάρχουν κλέφτες, απατεώνες, μαφιόζοι και διεφθαρμένοι αστυνομικοί. Ο Άμπελ είναι ένας μοναχικός τύπος ο οποίος ασχολείται με την είσπραξη χρεών. Η Κάι είναι μια νεαρή κοπέλα που κλέβει αυτοκίνητα κι ο πατέρας της ο Σέβας, κλεπταποδόχος, διαρκώς χωμένος σε μπελάδες. Όλοι αυτοί, μαζί με διάφορους εγκληματίες, έχουν βαρεθεί τη ζωή τους και θέλουν να κάνουν τη μεγάλη δουλειά που θα τους επιτρέψει ν’ αποσυρθούν.

12.11.2012, 19:30 Φάουστ 5.0 των Alex Olle, Isidro Ortiz και Carlos Padrissa (2001, 93’), με τους Eduard Fernández Serrano, Miguel Ángel Solá, Najwa Nimri, Raquel González, Juan Fernández, Irene Montalá.
Ο δόκτωρ Φάουστ συναντά τον πρώην ασθενή του Σάντος που τον οδηγεί σ’ ένα εκπληκτικό ταξίδι κατά το οποίο εκπληρώνονται οι επιθυμίες του. Ο ασθενής όμως, είναι ένα πλάσμα σαγηνευτικό με κακές προθέσεις, και ο Φάουστ πρέπει να παλέψει για να μην στραφούν εναντίον του οι ίδιες του οι επιθυμίες.

Η ταινία είναι το κινηματογραφικό ντεμπούτο της θεατρικής ομάδας La Fura dels Baus και κέρδισε το Βραβείο Γκόγια καλύτερου ηθοποιού 2001 (Eduard Fernández) και το Βραβείο Κριτικών του Φεστιβάλ Φανταστικού Κινηματογράφου Βρυξελλών το 2002.

19.11.2012, 19:30 Ξέρω ποιος είσαι της Patricia Ferreira (2000, 104’, Ισπανία-Αργεντινή), με τους Miguel Angel Solá, Ana Fernández, Roberto Enriquez, Ingrid Rubio, Manuel Manquiña, Mercedes Sampietro, Héctor Alterio.

Η Παλόμα, μια νεαρή ψυχίατρος, αναλαμβάνει τη διεύθυνση μιας κλινικής στη Γαλικία. Πρώτος ασθενής της είναι ο Μάριο, ο οποίος πάσχει από μια διαταραχή της μνήμης, το Σύνδρομο Κορσακώφ, που κεντρίζει το επαγγελματικό ενδιαφέρον της γιατρού. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, η σχέση τους θα πάρει μια αναπάντεχη τροπή.
Μεταξύ άλλων, η ταινία κέρδισε το Βραβείο Γκόγια καλύτερης μουσικής 2001 και το Βραβείο καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αβάνκα το 2000.

26.11.2012, 19:30 Στην πόλη δίχως όρια του Antonio Hernández (2002, 118’), με τους Leonardo Sbaraglia, Fernando Fernán Gómez, Geraldine Chaplin, Ana Fernández, Adriana Ozores (Pilar), Leticia Bredice, Roberto Álvarez, Alex Casanovas, Alfredo Alcón.

Ο Βίκτωρ ταξιδεύει στο Παρίσι για να φροντίσει τον άρρωστο πατέρα του τον Μαξ, τον οποίο πιάνει μια μέρα να προσπαθεί να αποδράσει από την κλινική όπου νοσηλεύεται. Αν και η οικογένειά του δεν θεωρεί το γεγονός σημαντικό, ο Βίκτωρ συγκινείται από την μοναξιά του γέρου και τον βοηθά να το σκάσει από την κλινική. Έτσι ανακαλύπτει ότι η υποτιθέμενη άνοια του Μαξ κρύβει ένα μυστικό.

Η ταινία κέρδισε τα Βραβεία Γκόγια 2003 καλύτερης ηθοποιού (GeraldineChaplin) και καλύτερου σεναρίου.

3.12.2012, 19:30 Tesis του Alejandro Amenábar (1996, 125’), με τους Ana Torrent, Fele Martínez, Eduardo Noriega, Nieves Herranz, Rosa Campillo, Miguel Picazo, Xabier Elorriaga.

Η Άνχελα ετοιμάζει τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τη βία στα οπτικοακουστικά μέσα. Ο καθηγητής Φιγερόα, ο υπεύθυνος της διατριβής της, προσφέρεται να τη βοηθήσει με το υλικό αλλά βρίσκεται νεκρός στην αίθουσα όπου έβλεπε μια snuff movie (ταινία με πραγματικές σκηνές βίας). Η  Άνχελα με τον Τσέμα, ένα συμφοιτητή της που έχει εμμονή με τη βία στον κινηματογράφο, ανακαλύπτει έντρομη ότι η ταινία αυτή έχει ως πρωταγωνιστές φοιτητές της Σχολής της. 

Η ταινία κέρδισε επτά Βραβεία Γκόγια, μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας, καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη και καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Fele Martínez).