Μετά από την θερμή υποδοχή που γνώρισε το περασμένο φθινόπωρο ο κύκλος «Ισπανικός Κινηματογράφος α λα κάρτ», η Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες διοργανώνουν ένα δεύτερο κύκλο με πέντε ισπανικές ταινίες που επέλεξε το κοινό.

Οι επιλογές ποικίλουν θεματικά, καθώς μέσα σε αυτές συναντάμε δύο σπουδαίες κωμωδίες, όπως η κλασική Η μαμά κλείνει τα εκατό και η πιο πρόσφατη τα Ξαδέρφια, δύο εξαιρετικά δράματα, Γυναίκες Μόνες και Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου, ενώ δεν λείπει και ο κινηματογράφος μυστηρίου με την ταινία Ξέρω ποιός είσαι. Οι σκηνοθέτες, Carlos Saura, Daniel Sánchez Arévalo, Benito Zambrano, Gracia Querejeta και η Patricia Ferreira είναι όλοι καταξιωμένοι, με ταινίες σταθμούς στην ιστορία του ισπανικού κινηματογράφου.    

Κάθε Τετάρτη από τις 5 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου του 2014, στις 19.30.

Όλες οι ταινίες έχουν υποτίτλους στα ελληνικά.

Πρόγραμμα

05.03.2014, 19:30

Η μαμά κλείνει τα εκατό, Carlos Saura, 1979, 94’. Ηθοποιοί: Geraldine Chaplin, Amparo Muñoz, Fernando Fernán Gómez, Norman Briski, Rafaela Aparicio, Charo Soriano, José Vivó.

Όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται για να γιορτάσει τα εκατό χρόνια της γηραιάς μητέρας. Απ’ τη συγκέντρωση δεν λείπουν η γκουβερνάντα της οικογένειας με τον άντρα της. Παλιές και νέες προστριβές βγαίνουν στην επιφάνεια όσο γίνονται οι προετοιμασίες για τη γιορτή.

Ειδικό βραβείο επιτροπής του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν και υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1979.

12.03.2014, 19:30

Γυναίκες μόνες, Benito Zambrano, 1999, 98’. Ηθοποιοί: María Galiana, Ana Fernández, Carlos Álvarez-Novoa, Antonio Dechent, Juan Fernández, Miguel Alcíbar.

Η Ρόσα είναι μια απλή γυναίκα από χωριό και επισκέπτεται την άνεργη και αλκοολική κόρη της που μένει μόνη της στη Σεβίλλη. Ενώ ανακαλύπτει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κόρη της, δημιουργεί φιλική σχέση μ’ ένα μοναχικό και ευγενή υπερήλικα.

Βραβεύτηκε με τέσσερα Γκόγια, δεύτερου γυναικείου ρόλου (María Galiana), πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού (Carlos Álvarez-Novoa), πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού (Ana Fernández) και καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

19.03.2014, 19:30

Ξέρωποιοςείσαι, Patricia Ferreira, 2000, 104’. Ηθοποιοί: Miguel Angel Solá, Ana Fernández, Roberto Enriquez, Ingrid Rubio, Manuel Manquiña, Mercedes Sampietro, Héctor Alterio.

Η Παλόμα, μια νεαρή ψυχίατρος, αναλαμβάνει τη διεύθυνση μιας κλινικής στη Γαλικία. Πρώτος ασθενής της είναι ο Μάριο, ο οποίος πάσχει από μια διαταραχή της μνήμης, το Σύνδρομο Κορσακώφ, που κεντρίζει το επαγγελματικό ενδιαφέρον της γιατρού. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, η σχέση τους θα πάρει μια αναπάντεχη τροπή.

Μεταξύ άλλων, η ταινία κέρδισε το Βραβείο Γκόγια καλύτερης μουσικής 2001 και το Βραβείο καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αβάνκα το 2000.

26.03.2014, 19:30

Επτά τραπέζια γαλλικού μπιλιάρδου, Gracia Querejeta, 2007, 110’. Ηθοποιοί: Maribel Verdú, Blanca Portillo, Amparo Baró, Enrique Villén, Ramón Barea, Jesús Castejón, Natalia Mateo, Víctor Valdivia.

Η Άνχελα αποφασίζει να επισκεφθεί – μαζί με τον γιο της Γίγιε – τον πατέρα της Λέο στην πόλη όπου ζει, όταν αυτός αρρωσταίνει ξαφνικά. Εκεί γνωρίζει την Τσάρο, ερωμένη του Λέο, και αναλαμβάνει μαζί της να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση, μια αίθουσα τυχερών παιχνιδιών με επτά τραπέζια μπιλιάρδου.

Βραβεύτηκε με το Αργυρό Κοχύλι του Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν 2007 καλύτερης ηθοποιού (Blanca Portillo) και με τα βραβεία Γκόγια 2008 καλύτερου γυναικείου πρωταγωνιστικού ρόλου (Maribel Verdú) και καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου (Amparo Baró).

02.04.2014, 19:30

Ξαδέρφια, Daniel Sánchez Arévalo, 2011, 97’. Ηθοποιοί: Quim Gutiérrez, Raúl Arévalo, Adrián Lastra, Inma Cuesta, Antonio de la Torre, Clara Lago.

Η μνηστή του Ντιέγο τον εγκαταλείπει πέντε μέρες πριν τον γάμο τους. Ποιος είναι ο πιο ώριμος και συνετός τρόπος για να το ξεπεράσει; 1. Να εμφανιστεί στην εκκλησία την ημέρα του γάμου μήπως και εκείνη έχει μετανιώσει. 2. Να το ρίξει στο μεθύσι και το ανάθεμα. 3. Να προσπαθήσει να ξαναβρεί τον εφηβικό του έρωτα. 4. Όλα τα προηγούμενα.