Με τη Φωτεινή Μπάνου και τον Δημήτρη Αλεξάκη θέλαμε να κάνουμε κάτι μαζί. Όταν πέρυσι μου έδειξαν το βιβλίο του Ηλία Πούλου Τασκένδη/Εξόριστες Μνήμες, το αγάπησα αμέσως. Είναι ακριβώς το θέμα που πάντα με ενδιέφερε: Πώς τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα διαπερνούν τις ζωές των μικρών ανθρώπων, πώς η Ιστορία περιπλέκεται μαζί με τις οικογενειακές ιστορίες των ανθρώπων, τις ιστορίες αγάπης, τις ιστορίες φιλίας.

Στη συνέχεια διάβασα πολλά βιβλία στα αγγλικά, γαλλικά και ελληνικά, με θέμα τον εμφύλιο πόλεμο, βιβλία ιστορικών, αλλά και μαρτυρίες και απομνημονεύματα. Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν η σημασία του τοπίου, η τοπογραφία του πολέμου, η αναγκαιότητα αυτών των ατελείωτων πορειών μέσα στη νύχτα, επειδή ο Δημοκρατικός Στρατός έπρεπε να αλλάζει συνεχώς θέση. Μια πρώην αντάρτισσα, η Κατίνα Λατίφη, είπε σε μια φίλη μου που ετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ για τον εμφύλιο πόλεμο: «Πρέπει να κάνεις μια ταινία για τα παπούτσια μας. Ήταν το πιο σημαντικό πράγμα που είχαμε». Για αυτό επιλέξαμε αυτόν τον τίτλο, Πόλεμος Τοπίων, μια φράση του ανατολικογερμανού θεατρικού συγγραφέα Ηeiner Μüller. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ δύσκολο να δώσεις την αίσθηση ενός τοπίου στο θέατρο. Είναι πολύ πιο εύκολο σε μια κινηματογραφική ταινία παρά στη θεατρική σκηνή. Έτσι, είχα την ιδέα ότι ίσως η μουσική θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποδώσουμε την αίσθηση αυτή.

Οι δυο μουσικοί της παράστασης, ο Βασίλης Τζαβάρας και ο Μιχάλης Καταχανάς, δεν είχαν καταρχήν σχέση με την ηπειρώτικη ή κάποια παρόμοια μουσική παράδοση, ασχολούνται περισσότερο με την πειραματική ή την jazz μουσική, αλλά μαζί με τη Φωτεινή Μπάνου έκαναν εξαιρετική δουλειά, ώστε να χρησιμοποιήσουν τη μουσική παράδοση της Βόρειας Ελλάδας με σεβασμό και μεγάλη δεξιοτεχνία, σμίγοντάς τη όμως πάντα με το σύγχρονο ήχο.

Έτσι, το έργο έγινε μια μουσική-θεατρική παράσταση. Ελπίζω ότι το κοινό θα κάνει αυτό το μεγάλο ταξίδι μαζί μας, από ένα χωριό της Ηπείρου προς τα βουνά του Γράμμου- Βίτσι και μέσα από τα αλβανικά σύνορα προς την Τασκένδη.


Πληροφορίες παράστασης: Πόλεμος Τοπίων στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων | Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 | Έως 17/06