Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί να επισκεφθείτε τις μόνιμες εκθέσεις του που λειτουργούν στις αίθουσες και τους υπαίθριους χώρους του μουσείου, και παράλληλα συνεχίζει την ψηφιακή «επικοινωνία» μαζί σας…

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Στην αρχαία Θεσσαλονίκη, τον καιρό της πανδημίας
1 Μαρτίου 2021 – 30 Ιουνίου 2021

Συνεχίζεται με επιτυχία η σχολική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΑΜΘ: «Στην αρχαία Θεσσαλονίκη, τον καιρό της πανδημίας».

Αντλώντας έμπνευση από τη σημερινή πανδημία, το πρόγραμμα μεταφέρει τα παιδιά στο 165 μ.Χ., όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη η διαβόητη «Επιδημία των Αντωνίνων». Μέσα από ένα παιχνίδι ρόλων και ανακάλυψης, τα αντικείμενα των συλλογών μας ταξιδεύουν τα παιδιά στο παρελθόν και γίνονται η αφορμή να μιλήσουμε για την ανάγκη της ατομικής ευθύνης, της κοινωνικής συνοχής και του ορθολογισμού στην αντιμετώπιση των κρίσεων κάθε είδους.

Ο εκπαιδευτικός φάκελος είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα μας αλλά και στο αποθετήριο εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ.

Το πρόγραμμα προσφέρεται για εφαρμογή στη σχολική αίθουσα από τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πανελλαδικά.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

ΧΡΩΜAΤIΖΩ ΤΗΝ AΡΧAΙOΤΗΤA

Ψηφιακή δράση ζωγραφικής με έμπνευση από την προϊστορική συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

3 Δεκεμβρίου 2020 – 30 Ιουνίου 2021

Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα, μέσα από προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης στο σπίτι να φτιάξουν τα δικά τους έργα εμπνευσμένα από αρχαιότητες του Μουσείου.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Η Λέσχη Ανάγνωσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνεχίζει διαδικτυακά τις συναντήσεις της και υποδέχεται την Κυριακή 6 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, την πεζογράφο Κατερίνα Παπαντωνίου με τη νουβέλα της «Σκοτεινό Ασανσέρ», ενώ θα γίνει αναφορά και στην πρόσφατη νουβέλα της «Δεν θα είσαι εκεί» –και οι δύο από τις εκδόσεις Τόπος.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει έναν νέο θεσμό περιοδικών εκθέσεων με τίτλο «νέα αποκτήματα / νέες προσεγγίσεις», που θα ανανεώνεται σε τακτά και σύντομα χρονικά διαστήματα κρατώντας έτσι ζωντανό το ενδιαφέρον των φίλων και επισκεπτών του.

Μία περίοπτη προθήκη στον χώρο υποδοχής του μουσείου καλωσορίζει τους επισκέπτες, συστήνοντάς τους μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες, νέες και παλιές, αρχαιότητές του: αντικείμενα που είτε αποκτήθηκαν πρόσφατα και για πρώτη φορά παρουσιάζονται στο επιστημονικό και ευρύ κοινό είτε ανασύρθηκαν από τα ράφια των αποθηκών για να εκτεθούν υπό το πρίσμα μιας νέας προσέγγισης, όπως μετά από μία διαδικασία αποκατάστασης, μια νέα ερμηνεία ή νέα επιστημονικά δεδομένα.

Η αυλαία του νέου εκθεσιακού θεσμού ανοίγει με τέσσερα νέα, ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας, αργυρά νομίσματα που πρόσφατα εμπλούτισαν τη νομισματική συλλογή του μουσείου.

Τέσσερα νομίσματα, που το καθένα έχει να αφηγηθεί τη δική του, παλιά και σύγχρονη, ιστορία: τα τρία πρώτα βρίσκονταν στη νόμιμη κατοχή και κυριότητα ενός πολίτη και αποκτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού με αγορά, ενώ το τέταρτο είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα προκειμένου να πουληθεί σε δημοπρασία και αποτελεί προϊόν κατάσχεσης.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ…

– γνωρίσετε το «Έκθεμα του μήνα» εδώ.
– θαυμάσετε σημαντικά εκθέματα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου εδώ.
– να εγγραφείτε στη λέσχη ανάγνωσης του ΑΜΘ και να συμμετέχετε στις διαδικτυακές συναντήσεις μας εδώ.