Το Φεστιβάλ Αθηνών υποδέχεται τον Romeo Castellucci και το Socìetas Raffaello Sanzio, οι οποίοι θα παρουσιάσουν στο Εθνικό Θέατρο, το έργο Ιούλιος Καίσαρας. Σπαράγματα (Julius Caesar. Spared parts and the fox said to the Crow. General linguistics course).

Ο κορυφαίος Ιταλός δημιουργός Romeo Castellucci έρχεται για τέταρτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016. H περφόρμανς-δραματική παρέμβαση Ιούλιος Καίσαρ. Σπαράγματα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Μπολόνια τον Μάρτιο του 2014, ως μέρος του τιμητικού αφιερώματος στον σκηνοθέτη με τίτλο «Και η Αλεπού είπε στον Κόρακα: Μάθημα Γενικής Γλωσσολογίας». Αποτελεί συμπύκνωμα της εμβληματικής παράστασης Ιούλιος Καίσαρ, η οποία ανέβηκε το 1997 και αποτέλεσε μία από τις πιο ρηξικέλευθες και ανατρεπτικές δημιουργίες της Socìetas Raffaello Sanzio.

Στα Σπαράγματα ενώπιον των θεατών παρουσιάζονται, η μία μετά την άλλη, τρεις ιστορικές μορφές του θεάτρου και της πολιτικής: ο μυστηριώδης κύριος …φσκι που παραπέμπει στον πατέρα της δραματικής τέχνης Κονσταντίν Στανισλάφσκι, ο σιωπηλός και γερασμένος Ιούλιος Καίσαρ και ο δεινός ρήτωρ Μάρκος Αντώνιος, ο οποίος ενσαρκώνεται από έναν ηθοποιό με τραχειοτομή.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας οι θεατές –ωσάν να κρυφοκοίταζαν μέσα από μία κλειδαρότρυπα– θα καταδυθούν στο σάρκινο εσωτερικό του ηθοποιού για να ανακαλύψουν τον μηχανισμό παραγωγής της φωνής και των λέξεων. Η ηρωική συνάντηση μιας εσωτερικής πάλης συντελείται στη σκηνή: η ρητορική των λέξεων παραχωρεί τη θέση της στη ρητορική του σώματος, η οποία καθίσταται μοναδικός φορέας του αυθεντικού λόγου. Οι έννοιες θα εξασθενήσουν σταδιακά από την ίδια την απόπειρα της λεκτικής τους απόδοσης. Στην παράσταση τίθενται ερωτήματα αναφορικά με τη ρητορική, την τέχνη της υποκριτικής, τη δύναμη της πειθούς και την παντοκρατορία του κενού πολιτικού λόγου.

Σημειώνεται ότι στην παράσταση δεν υπάρχουν καθίσματα και αρίθμηση. Οι θεατές παρακολουθούν τη σαραντάλεπτη αυτή παράσταση όρθιοι. Περιορισμένος αριθμός θεατών.

Η παράσταση είναι στα ιταλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Συντελεστές:

Δραματική παρέμβαση βασισμένη στο έργο του Σαίξπηρ
Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Romeo Castellucci
 
Παίζουν:
Ιούλιος Καίσαρ: Gianni Plazzi
Μάρκος Αντώνιος: Dalmazio Masini
…φσκι: Sergio Scarlatella
και οι Έλληνες ηθοποιοί Γιώργος Τσιαντούλας και Περικλής Φωκιανός
 
Βοηθός σκηνοθέτη: Silvano Voltolina
Ήχος: Andrea Melega
Υπεύθυνη παραγωγής: Benedetta Briglia
Προβολή-Επικοινωνία: Valentina Bertolino, Gilda Biasini
Διοίκηση: Michela Medri, Elisa Bruno, Simona Barducci
Οικονομικός σύμβουλος: Massimiliano Coli
Παραγωγή: Socìetas Raffaello Sanzio

Μετάφραση στα ελληνικά: Αύρα Ξεπαπαδάκου