Για άλλη μια φορά η γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στο Κολωνάκι, πρωτοπορεί και δίνει βήμα σε έναν καλλιτέχνη, η τέχνη του οποίου γεννήθηκε στους δρόμους της Αθήνας, για να κατακτήσει στη συνέχεια τις μητροπόλεις της παγκόσμιας τέχνης στο εξωτερικό.

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης Ιωάννης Sake Καραμπέτσος σε αυτή του την έκθεση φέρει τον παλμό, την ένταση, την αισθητική, την αλήθεια του urban life style σε μια αίθουσα τέχνης, χωρίς να χάνει και να αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του, χωρίς να ωραιοποιεί και να «εξαγνίζει» τα στοιχεία που το συνθέτουν. Ο Sake δεν ενδιαφέρεται να είναι κόσμιος. Μεγαλωμένος στον δρόμο, όπου δημιούργησε τα πρώτα του graffiti στους τοίχους της πόλης, διατηρεί ατόφιο τον χαρακτήρα του street art, ακόμα και όταν δημιουργεί στο ατελιέ του:

«Προσπαθώ να μεταφέρω την ατμόσφαιρα του graffiti, της ζωής και της τέχνης του δρόμου στην γκαλερί. Ακόμα και όταν δημιουργώ στο εργαστήριο μου, έχω την ένταση, την ταραχή, την αδρεναλίνη που έχω όταν ζωγραφίζω στον δρόμο», λέει ο ίδιος ο Sake. «Προσπαθώ ακόμα και να δημιουργήσω τις συνθήκες του δρόμου στο ατελιέ, να κάνω τις επιφάνειες πιο τραχιές, τις γραμμές μου να είναι άγριες, γρήγορες, τα χρώματα να τραβούν αμέσως το βλέμμα. Δεν έχω την ηρεμία της συνθήκης του εσωτερικού χώρου στο ατελιέ. Είναι σαν να εξακολουθώ να βρίσκομαι στον δρόμο…»

Στην έκθεση “Street Love”, ο Sake παρουσιάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτά, ή κολάζ με υλικά, όπως τσιμέντο, ρητίνες, ξύλο, spray, neon, μαρκαδόρους, ακρυλικά κ.α. σε πολυδύναμες συνθέσεις με τον δικό του εντελώς προσωπικό, μοναδικό χαρακτήρα. Η Αφροδίτη του αναδύεται καθαρή και ανέγγιχτη από σύγχρονους τρόπους έκφρασης, μέσα από τσιμέντα, αναφορά και φόρος τιμής στον πατέρα του, που ήταν οικοδόμος και τον έχασε πρόσφατα.

Ακόμα χρησιμοποιεί σύμβολα, τους Θεούς του Δωδεκάθεου ή ήρωες της μυθολογίας κατασκευάζοντας μοναδικά art crimes. Ο Ηρακλής του φοράει τη μάσκα του Μπάτμαν, το παπούτσι του Μάικλ Τζόρνταν, αποκτά τα φτερά του Ερμή.

Επίσης δεν διστάζει να κατακερματίσει και να ανασυνθέσει με τον δικό του τρόπο, παρεμβαίνοντας εικαστικά με τεχνικές που χρησιμοποιεί η μοντέρνα τέχνη και η urban κουλτούρα, σε αντίγραφα από αιώνια σύμβολα, μοναδικά γλυπτά, όπως τη Νίκη της Σαμοθράκης, έναν υπέροχο Απόλλωνα, όχι από ασέβεια, αλλά όπως λέει ο ίδιος: «η τέχνη της κλασικής εποχής είναι μοναδική και αξεπέραστη. Ανάλογα, τόσο τέλεια αγάλματα δεν έχουν γίνει ξανά ποτέ, ούτε πρόκειται. Με τον κατακερματισμό τους θέλω να δείξω, ότι εξακολουθούν να διατηρούν τη μεγάλη τους δύναμη και λάμψη, ακόμα και όταν γίνονται κομμάτια. Δεν με ενδιαφέρει να δημιουργήσω κάτι άψογο, ή τέλειο. Κάτι τέτοιο θα ήταν ανιαρό. Συχνά καταφεύγω στον βανδαλισμό των έργων μου, ή χρησιμοποιώ νέον ώστε να προσδώσω μεγαλύτερες εντάσεις στον θεατή.»

Ποιος είναι ο Ιωάννης Sake Καραμπέτσος:

Ο Ιωάννης Καραμπέτσος γνωστός και ως Sake γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Κορυφαίος καλλιτέχνης της σκηνής του γκράφιτι στην Αθήνα από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ξεχώρισε με την πρωτοποριακή, πρωτότυπη, ρεαλιστική του προσέγγιση. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η δημιουργικότητά του εκφράστηκε στην τέχνη του τατουάζ. Το 2005 ίδρυσε το SakeTattooCrew, ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο τατουάζ, που στέκεται επάξια στην παγκόσμια tattoo κοινότητα. Παράλληλα έγινε δάσκαλος μερικών από τους κορυφαίους tattoo artists παγκοσμίως.

Συνεργάστηκε με μεγάλες εταιρείες όπως η Monster Energy, η Samsung, η Adidas, η Mad TV και συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Fortune με τους 40 κάτω των 40 πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες. Το 2017, επέστρεψε στο γκράφιτι, δημιουργώντας ένα νέο κύκλο δουλειάς, τα “Art Crimes”, όπου καταθέτει μια σύγχρονη προσέγγιση σε κλασικές και μνημειώδεις αρχαίες προτομές, γλυπτά, καμβάδες και μικτές εγκαταστάσεις.

Αίσθηση είχε προκαλέσει η πρώτη του ατομική έκθεση “Art Crimes” στο Σύνταγμα, στην Αθήνα, το 2019, όπου παρουσίασε τα γλυπτά του στον εξωτερικό χώρο της πλατείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, στο πλαίσιο του CONNECTED WE STAND τα έσοδα της οποίας διατέθηκαν για την υποστήριξη του προγράμματος Fabric Republic.

Συμμετείχε σε Art Shows σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη & Μαϊάμι! Οι τελευταίες του εκθέσεις ήταν το Affordable Art Fair London 2021 και το Scope Art Fair 2021 στο Μαϊάμι, που έλαβαν διθυραμβικά σχόλια και παρουσιάστηκαν σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Επίσης το ύψους τριών μέτρων γλυπτό του Άτλας, τοποθετήθηκε στα γραφεία της εταιρίας Danone στο Παρίσι.