Το «Πετάει, πετάει…» είναι ένα βιβλίο για την δύναμη που μας δίνει η φιλία και που πολλές φορές μας κάνει να ξεπερνάμε ακόμα και τον εαυτό μας.

Ο Πασχάλης είναι ένα μικρό άκακο πουλάκι, με καλλιτεχνικές ευαισθησίες και μια υπέροχη φίλη: την Καλλιόπη, την κοτούλα. Οι δυο μαζί περνάνε υπέροχα στον μικρόκοσμό τους, με παιχνίδια και χαρές, χωρίς καθόλου να τους ενοχλεί ότι ο Πασχάλης δεν μπορεί να πετάξει. Όταν όμως κινδυνέψει η αγαπημένη του φίλη, ο Πασχάλης κυριολεκτικά “μεταμορφώνεται” και ανακαλύπτει δυνάμεις που ούτε ο ίδιος φανταζόταν ότι έχει.

Η αίσθηση της απειλής, η ιδέα ότι θα πάθει κάτι η πολύτιμη φίλη του οδηγεί τον μικρό, άτολμο Πασχάλη, να κάνει την υπέρβασή του και να βγάλει τον καλύτερό του εαυτό, προκειμένου να προστατέψει αυτή που δίνει νόημα στη ζωή του.

Η συγγραφέας Ιωάννα Κρητικού απλά και λιτά στήνει ένα όμορφο, ιδανικό τόπο που ζουν οι δυο αγαπημένοι φίλοι. Έχουν βρει τους δικούς τους κώδικες και χαίρονται μαζί την ομορφιά της ζωής. Ώσπου, ένας απρόσμενος κίνδυνος, έρχεται να τα γκρεμίσει όλα. Τότε, ο μικρός Πασχάλης, αποφασίζει να δράσει. Με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, δίνει μια μάχη που ποτέ δεν είχε φανταστεί. Και μέσα από αυτή την δύσκολη συνθήκη, ξεδιπλώνει έναν νέο, δυναμικό εαυτό, που ούτε είχε ποτέ φανταστεί κανείς ότι έκρυβε μέσα του.

Παράλληλα η συγγραφέας, περνάει και το οικολογικό της μήνυμα και μας δίνει και μια γεύση από τα απίστευτα μαγευτικά μυστικά της Μητέρας Φύσης, με μια διευκρινιστική παράγραφο στο τέλος του βιβλίου:

Το πτηνό μαχητής (o Πασχάλης της ιστορίας) ανήκει στην οικογένεια Scolopacidae.

Ο μαχητής έχει μια εκπληκτική ικανότητα να μεταμορφώνεται την περίοδο της αναπαραγωγής για να εντυπωσιάσει το θηλυκό! Γύρω από τον λαιμό του το φτέρωμα αποκτά τόσο φανταχτερά χρώματα που η μορφή του δε θυμίζει σε τίποτα την αρχική. Στην ιστορία μας, βέβαια, η μεταμόρφωση του Πασχάλη συνέβη για να καταφέρει ν’ αντιμετωπίσει το γεράκι. Ο μαχητής είναι υδρόβιο πτηνό και αποδημητικό. Από τη χώρα μας περνάει το φθινόπωρο. Οπότε, ίσως, κάπου τον συναντήσουμε από κοντά! Θα είναι εκείνος που δίπλα του θα έχει τη φίλη του, την Καλλιόπη.

Ηλικία: 4+ ετών

Ιωάννα Κρητικού

Γεννήθηκα 6 Δεκεμβρίου του 1981, κάπου στην Αθήνα! Πήγα σε σχολείο για μικρά παιδιά, για μεγάλα παιδιά και για ακόμη μεγαλύτερα! Στο ενδιάμεσο, έπαιξα με φίλους κυνηγητό, κρυφτό, κουτσό… Έφαγα καρπούζι με τη φλούδα, έκανα πολλές βουτιές στη θάλασσα, σαν δελφίνι! Διάβασα πολλά βιβλία της Άλκης Ζέη, της Ζωρζ Σαρή, της Σοφίας Ζαραμπούκα, του Αλέξη Κυριτσόπουλου. Έκανα ταξίδια με το αυτοκίνητο, το πλοίο, το τρένο, το αεροπλάνο… και μετά γύρισα ξανά στο σχολείο για μικρά παιδιά! Όπου εκεί μαζί τους συνεχίζω να παίζω, να τραγουδάω, να ζωγραφίζω και να διαβάζω παραμύθια !!!

Francesca Rossi

Η Francesca Rossi γεννήθηκε το 1983 σε μια μικρή ιταλική πόλη. Μεγάλωσε ανάμεσα σε χρώματα και βιβλία. Της πήρε λίγο χρόνο, ως ενήλικας, για να καταλάβει επιτέλους ότι τα βιβλία ήταν η ιδανική δουλειά για αυτήν. Σήμερα είναι εικονογράφος παιδικών βιβλίων και, όταν έχει χρόνο, ζωγραφίζει επίσης αφίσες, κεραμικά και σελίδες ιστολογίου. Περνάει όμορφα τις μέρες της ανάμεσα σε ακουαρέλες, τα τρία παιδιά της και τον μπαμπά τους. Η ζωή της είναι μια αδιάκοπη ισορροπία μεταξύ ευγνωμοσύνης και επιθυμιών.