Μορφές που αναδύονται μέσα από ονειρικούς πίνακες, τοπία και σκηνές με συμβολική σημασία, μια αίθουσα γεμάτη χρώματα που

αποπνεόυν τον μυστικισμό και την ποίηση του πνεύματος του μεγάλου φιλοσόφου, ποιητή, στοχαστή και θεολόγου.

Το διάσημο σύμβολο του καταλανικού πνευματικού πολιτισμού, ο Ραμόν Λιούλ (1232-1315), που γεννήθηκε στη Μαγιόρκα, γίνεται εδώ έμπνευση για 66 σύγχρονους ζωγράφους από τις Βαλεαρίδες Νήσους.

Ο καθ’ ένας ερμηνεύει έναν στίχο από το Βιβλίο του Φίλου και του Αγαπημένου, το οποίο περιέχει έναν στίχο για κάθε μέρα του χρόνου. Ο κάθε καλλιτέχνης ερμηνεύει τον στίχο που αντιστοιχεί στα γενέθλιά του. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η έκθεση αποτελεί μια συλλογή εικονογραφημένων ηθικών διδαγμάτων και παρομοιώσεων.

Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ραμόν Λιούλ της Μαγιόρκα, την Προεδρεία των Βαλεαρίδων Νήσων, το Συμβούλιο της Μαγιόρκα και το ταμιευτήριο CAM Caja Mediterráneo.

Τους στίχους του Ραμόν Λιούλ θα απαγγείλουν στα καταλανικά η Κάρμε Καγιόλ, ηθοποιός και καθηγήτρια φωνητικής στο Ινστιτούτο Θεάτρου τη Βαρκελώνης και στα ελληνικά ο μεταφραστής Νίκος Πρατσίνης.