ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ INSPIRE PROJECT 2021
«DOMΑ: Από το σπήλαιο του Πλάτωνα στη σύγχρονη ‘πραγματικότητα’»
Προσκεκλημένος καλλιτέχνης: Στάθης Μήτσιος
Προθεσμία υποβολής συμμετοχών: 20 Ιουνίου 2021

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Το MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών προσκαλεί νέους/-ες καλλιτέχνες, τελειόφοιτους/-ες ή πρόσφατα απόφοιτους/-ες εικαστικούς, και για πρώτη φορά, και άλλους/-ες δημιουργούς που λειτουργούν στο ευρύτερο φάσμα των Καλών, Εφαρμοσμένων και Ψηφιακών Τεχνών (γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία, περφόρμανς, θέατρο, γραφιστική, κινηματογράφος, μουσική, video art, sound design κ.λπ.) να πάρουν μέρος στην ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής στο φετινό εργαστήριο καλλιτεχνικής δημιουργίας του Inspire Project 2021 (προθεσμία υποβολής συμμετοχών: 20 Ιουνίου 2021).

Το Inspire Project 2021 συνθέτουν καλλιτεχνικό εργαστήριο (2-12.07) και έκθεση των έργων που θα παραχθούν και θα παρουσιαστούν (13.07-5.09) στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης). Επί μια δεκαετία περίπου το Inspire Project υπήρξε ένα εκτεταμένο εργαστήριο για εκατοντάδες νέους/-ες καλλιτέχνες, με επικεφαλής διακεκριμένους/-ες καλλιτέχνες από την Ευρώπη, οπότε και φέτος, απευθύνεται σε νέους/-ες δημιουργούς και κοινό, προκειμένου να προωθήσει τον σύγχρονο και πειραματικό τρόπο παραγωγής έργων μέσα στο εργαστήριο.

To Inspire Project συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Ο Στάθης Μήτσιος είναι ο προσκεκλημένος καλλιτέχνης της φετινής διοργάνωσης: έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την διεξαγωγή του εργαστηρίου, καθώς και να καθοδηγήσει την παραγωγική διαδικασία. Έχοντας μελετήσει το «φως» και την κινούμενη εικόνα, ο Μήτσιος έχει εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο σκηνογράφο θεαμάτων που ενσωματώνει το βίντεο μέσα στον σκηνικό χώρο, δημιουργώντας εικονικά περιβάλλοντα και σύνθετες φωτιστικές συνθήκες μέσω του 3D projection mapping. Η τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση (3D Projection Mapping) αποτελεί μια σύγχρονη καινοτόμα τεχνική εικονικής σκηνογραφίας κατά την οποία βιντεοπροβολές χαρτογραφούν, μέσω σχεδιασμού και ειδικού λογισμικού, επίπεδες ή μη επιφάνειες (κτιριακές δομές, μνημειακούς χώρους, θεατρικές σκηνές, αντικείμενα κ.λπ.), και τις μετατρέπουν σε δυναμικές οπτικές απεικονίσεις.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν νέα έργα και να γνωρίσουν την καλλιτεχνική του πρακτική και μεθοδολογία, η οποία έχει στόχο να οπτικοποιήσει τις έννοιες του πραγματικού και του εικονικού. Οι νέες παραγωγές που θα προκύψουν μέσα από την διαδικασία του εργαστηρίου πρόκειται να εκτεθούν μαζί με σειρά έργων του Στάθη Μήτσιου στο MOMus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης).

ΘΕΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το εργαστήριο του Inspire Project 2021 έχει τίτλο «DOMA: Από τo σπήλαιο του Πλάτωνα στη σύγχρονη ‘πραγματικότητα’». Έχοντας σαν δημιουργική βάση την προσομοίωση της αλληγορίας του σπηλαίου στο σήμερα, μέσω της συνεργασίας και της δημιουργικής–καλλιτεχνικής διαδικασίας, στοχεύει να αναδείξει τις εμπειρίες, τις απόψεις και τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις των συμμετεχόντων σε ένα παρόν που ενώ φαντάζει σχεδόν δυστοπικό, λόγω της πανδημίας και των τεράστιων ανατροπών που έχει φέρει στην ζωή μας, μπορεί να αποτελέσει και ένα δημιουργικό έναυσμα.

Το εργαστήριο πρόκειται να αναπτυχθεί σε δυο στάδια: το στάδιο της διαδικτυακής προετοιμασίας, όπου θα αναπτυχθούν τα ζητούμενα και ο τρόπος που θα διεξαχθεί το εργαστήριο, και το στάδιο της συλλογικής δράσης, όπου, μέσα στο συμβιωτικό εργαστήριο, θα παραχθούν αυτόνομα έργα ή και έργα συνεργασίας από τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες καλλιτέχνες, τα οποία και θα παρουσιαστούν στο κοινό.

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ
Ο Στάθης Μήτσιος με σπουδές στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και σχεδιασμού γραφικών, έχοντας μελετήσει το «φως» και την κινούμενη εικόνα, έχει εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο σκηνογράφο θεαμάτων που ενσωματώνει το βίντεο μέσα στον σκηνικό χώρο, δημιουργώντας εικονικά περιβάλλοντα και σύνθετες φωτιστικές συνθήκες μέσω του 3D projection mapping. Η τρισδιάστατη προβολική χαρτογράφηση (3D Projection Mapping) αποτελεί μια σύγχρονη καινοτόμα τεχνική εικονικής σκηνογραφίας κατά την οποία βιντεοπροβολές χαρτογραφούν, μέσω σχεδιασμού και ειδικού λογισμικού, επίπεδες ή μη επιφάνειες (κτιριακές δομές, μνημειακούς χώρους, θεατρικές σκηνές, αντικείμενα κ.λπ.), και τις μετατρέπουν σε δυναμικές οπτικές απεικονίσεις. Με τη χρήση προτζεκτόρων η εικόνα έρχεται να «κλειδώσει» στην αρχιτεκτονική του χώρου, τον ζωντανεύει, δημιουργώντας ταυτόχρονα, την ψευδαίσθηση του «άλλου» χώρου, του βάθους και του υπερρεαλιστικού.

Έχει συνεργαστεί με οργανισμούς και φορείς όπως το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, η 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, o Δήμος Αθηναίων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Hellenic Museum of Melbourne, αλλά και με εικαστικούς καλλιτέχνες, σκηνοθέτες, συνθέτες, αρχιτέκτονες, μουσικά σχήματα, μουσεία και φεστιβάλ.

Στην εξελικτική του πορεία, έχει δημιουργήσει ως σκηνογράφος, σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και γραφίστας, μεγάλο αριθμό εικαστικών – οπτικοακουστικών εγκαταστάσεων, θεατρικών καθως και μουσικών παραστάσεων, σκηνικών θεάτρου, ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, καλλιτεχνικό σχεδιασμό συνεδρίων και εκδηλώσεων, βίντεο προώθησης κ.ά.

Μέσω του 3D projection mapping έχει επέμβει εικαστικά σε πολυάριθμες θεατρικές αίθουσες καθώς και σε ιστορικούς χώρους όπως το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων, το Αρχαίο Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, το Μικρό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου η Ακρόπολη του Κάστρου Ιωαννίνων, το Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών, το Ζάππειον Μέγαρο, η Ροτόντα Θεσσαλονίκης, ο Επιβατικός Σταθμός του Λιμένα Θεσσαλονίκης, το Γενί Τζαμί, καθώς και άλλα μνημεία και κτιριακές δομές ανα την Ελλάδα. Το καλοκαίρι του 2017 και με την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επεμβαίνει εικαστικά στο Μεγάλο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και εφαρμόζει εκεί για πρώτη φορά στην ιστορία και με απόλυτη επιτυχία, την τεχνική της τρισδιάστατης εικονικής χαρτογράφησης.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
Το καλλιτεχνικό εργαστήριο πρόκειται να διεξαχθεί 2-12 Ιουλίου 2021 με τη συμμετοχή 20 νέων καλλιτεχνών οι οποίοι/-ες θα επιλεγούν μέσα από την διαδικασία της Ανοιχτής Πρόσκλησης. Οι εκθέσεις (με τις νέες δημιουργίες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου και των έργων του Στάθη Μήτσιου) θα είναι ανοιχτές στο κοινό από τις 13 Ιουλίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
2 & 5 Ιουλίου: γνωριμία – εισαγωγή στο θέμα – ανάπτυξη ιδεών μέσα από δύο διαδικτυακές συναντήσεις
6-10 Ιουλίου: συμβιωτικό εργαστήριο – ανάπτυξη, προετοιμασία και δημιουργία των έργων στον χώρο του MOMus-ΠΚΤ
10-12 Ιουλίου: δημιουργία έργων – στήσιμο έκθεσης στον χώρο του MOMus-ΠΚΤ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Στο εργαστήριο είναι σκόπιμο να συμμετάσχουν φοιτητές/-τριες που διανύουν το τελευταίο έτος των σπουδών τους ή απόφοιτοι/-ες (που δεν έχουν ξεπεράσει 5 έτη από το έτος αποφοίτησής τους), οι οποίοι/-ες πρωτίστως εκδηλώνουν ειδικό ενδιαφέρον για συμμετοχικές, εργαστηριακές εκπαιδευτικές διαδικασίες.

Στη φετινή διοργάνωση, ενθαρρύνεται η συμμετοχή όσων προέρχονται και από το φάσμα των Εφαρμοσμένων και Ψηφιακών τεχνών (θέατρο, γραφιστική, κινηματογράφος, μουσική, video art, sound design κ.λπ.)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Οι ενδιαφερόμενοι/-ες προσκαλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους αποστέλλοντας:
-Τη ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
-Οπτικό υλικό πρόσφατης δουλειάς τους: έως δέκα (10) φωτογραφίες πρόσφατης δουλειάς σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή μεγέθους Α4.
Προαιρετικά, μπορούν να αποστείλουν και συνδέσμους (links) για οπτικοακουστικά έργα και να υποβάλουν portfolio σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ
-Παράδοση με φάκελο στο ΜΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών (Αποθήκη Β1, λιμάνι Θεσσαλονίκης)
-Αποστολή στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.experimental@momus.gr
-Ταχυδρομική αποστολή:
ΜΟΜus-Πειραματικό Κέντρο Τεχνών
Αποθήκη Β1, Λιμάνι
ΤΘ 10758, 54110, Θεσσαλονίκη
για το «Inspire Project 2021».

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΥΛΙΚΟΥ: ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
-Οι φάκελοι των υποψηφίων δεν επιστρέφονται, παρά μόνο αν ζητηθούν από τους ίδιους.
-Η επιτροπή επιλογής των υποψήφιων συμμετεχόντων θα εξετάσει τους φακέλους και θα αξιολογήσει τη συμβατότητά τους προς το ύφος και το περιεχόμενο του Inspire Project 2021, χωρίς να υποχρεούται να δικαιολογήσει δημοσίως τις επιλογές της. Τα ονόματα των τελικών συμμετεχόντων θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του MOMus, www.momus.gr, ενώ οι ίδιοι θα ειδοποιηθούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που θα έχουν δηλώσει.
-Πληροφορίες: info.experimental@momus.gr & στα τηλέφωνα: 2310 546683, 2310 593270, Δευτέρα-Παρασκευή 11:00-15:00

ΒΡΑΒΕΙΟ INSPIRE
Στο πλαίσιο του Inspire Project και παράλληλα με το καλλιτεχνικό εργαστήριο πρόκειται να παρουσιασθεί και ο επιμέρους σημαντικός θεσμός, το «Βραβείο Inspire», το οποίο θα αποδοθεί σε καλλιτέχνη, του/της οποίου/-ας η δουλειά, που έχει ήδη παραχθεί στο πλαίσιο εργαστηρίου ή residency (δημιουργικής διαμονής) ανά τον κόσμο, διακρίνεται για τη σύλληψη, την πρωτοτυπία, τον προβληματισμό και την εφαρμογή του. Το «Βραβείο Inspire», το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000€, θα απονεμηθεί τον Οκτώβριο του 2021 μετά την ανοιχτή πρόκληση που θα δημοσιευτεί το καλοκαίρι του 2021.