Το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών γιορτάζει τα 70ά του γενέθλια. Με αυτή την αφορμή επικεντρώνεται στο αναλογικό πολιτιστικό του αρχείο και παρουσιάζει την εικαστική εγκατάσταση «Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις» της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα.

Σε μια προσπάθεια ενεργοποίησης του αρχείου του, το Goethe-Institut Athen προσκάλεσε τους δύο Έλληνες εικαστικούς να «κοιτάξουν» μες στα ιστορικά του τεκμήρια. Οι δύο καλλιτέχνες δημιούργησαν ένα έργο που χαρτογραφεί την πολιτιστική ζωή και ταυτόχρονα αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα των τελευταίων εβδομήντα ετών. Ξεδιπλώνει την ιστορία της Αθήνας και της Ελλάδας – πάντα σε σχέση με το παγκόσμιο ιστορικό πλαίσιο.

Φωτογραφίες, προγράμματα, προσκλήσεις, φυλλάδια, εκδόσεις και κατάλογοι από πολιτιστικές δράσεις που (συν)διοργάνωσε ή/και υποστήριξε το Goethe-Institut Athen καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του, ρίχνουν φως στη σύνδεσή του τόσο με την τοπική κοινωνία όσο και με φορείς σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα τροφοδοτούν και δομούν το αφήγημα των δύο καλλιτεχνών. Μέσα από μια σειρά αρχειακών επεισοδίων, οι δύο εικαστικοί επιχειρούν, όπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι, «να διερευνήσουν τις σημασιολογικές δυνατότητες και τους αφηγηματικούς μετασχηματισμούς του πολιτιστικού αρχείου του οργανισμού».

Η εγκατάσταση φιλοξενείται σε διάφορους χώρους του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα το Ινστιτούτο και ανοίγει για το κοινό στις 13 Οκτωβρίου.

Οι δύο καλλιτέχνες προσκαλούν τους επισκέπτες να γίνουν ενεργοί συμμέτοχοι στο εγχείρημά τους και να συλλέξουν υλικό που αποτελεί μέρος της εγκατάστασης, διαμορφώνοντας έτσι το δικό τους προσωπικό αρχείο.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης οι θεατές (κάθε ηλικίας) θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομαδικές ξεναγήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες – στις 11 Ιανουαρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ξενάγηση στην έκθεση «Tόπος εύρεσης: Γκαίτε, Ομήρου. Σημειακές αρχειακές συγκλίσεις» της Ινώς Βαρβαρίτη και του Γιάννη Δελαγραμμάτικα.

Ινώ Βαρβαρίτη

Η Ινώ Βαρβαρίτη είναι εικαστικός. Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2002) και στη συνέχεια Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2009). Το 2014 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα MA “Art in Context” του Πανεπιστημίου των Τεχνών του Βερολίνου (UdK) με την υποστήριξη της Υποτροφίας Βικάτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2012 βραβεύτηκε με το Έπαθλο Βασίλης Ι. Βαλαμπούς από το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου. Είναι μέλος της εικαστικής ομάδας Campus Novel (2011) και της ερευνητικής ομάδας phantom investigations σε συνεργασία με τον Γιάννη Δελαγραμμάτικα (2018). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, εργαστήρια, εικαστικές έρευνες, διαλέξεις και προγράμματα φιλοξενίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Γιάννης Δελαγραμμάτικας

Ο Γιάννης Δελαγραμμάτικας είναι εικαστικός και ερευνητής. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2005) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2012). Στο πλαίσιο του προγράμματος ευρωπαϊκών ανταλλαγών παρακολούθησε μαθήματα στην ΑRTESIS Ακαδημία Καλών Τεχνών της Αμβέρσας στο τμήμα in situ3 (2010). Το 2016 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο πρόγραμμα MA “Art in Context” στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (UdK) με την υποστήριξη της Υποτροφίας Βικάτου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 2018 βραβεύτηκε με την υποτροφία του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος της ARTWORKS. Είναι ιδρυτικό μέλος της εικαστικής ομάδας Campus Novel (2011) και της ερευνητικής ομάδας phantom investigations σε συνεργασία με την Ινώ Βαρβαρίτη (2018). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις, εργαστήρια, εικαστικές έρευνες, διαλέξεις και προγράμματα φιλοξενίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Ημερομηνίες: 13, 20 Οκτωβρίου, 3, 10, 24 Νοεμβρίου, 1, 15, 22 Δεκεμβρίου 2022
Ώρα: 18:00, Διάρκεια: 30’, Γλώσσα: ελληνικά, αγγλικά

Δήλωση συμμετοχής στο: prog-athen@goethe.de
(παρακαλούμε για την αποστολή της επιθυμητής ημερομηνίας, του αριθμού των ατόμων που θα παραστούν, όπως και των στοιχείων επικοινωνίας σας)

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων του Goethe-Institut Athen.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Από αριστερά: Εξώφυλλο προγράμματος του Goethe-Institut Athen, Ιανουάριος 1974 | Εξώφυλλο προγράμματος του Goethe-Institut Athen, Ιανουάριος 1968 | Εξώφυλλο προγράμματος του Goethe-Institut Athen, Ιανουάριος 1964