Δημιουργοί από τέσσερις ηπείρους, με έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας, video art, γλυπτικής, εννοιολογικά έργα και NFTs, ύστερα από προσωπική πρόσκληση και εμπνευσμένοι από την θεματολογία του “In Connection”, συναντιόνται και συνδέονται στο Domatio. Δημιουργούν έναν διάλογο μεταξύ τους και με το κοινό. Σε έναν χώρο που δεν έχει περιορισμούς, σύνορα και διαχωρισμούς.

Συναντιόνται για έναν κοινό σκοπό, να μοιραστούν και να μοιραστούμε, να συνδεθούν και να συνδεθούμε, μέσα από την δύναμη της τέχνης• με κοινή γλώσσα, την γλώσσα της δημιουργικής έκφρασης.

Συμμετέχουν οι:

Nicola Barth
Dimitra Bouritsa
Ibim Cookey
Eric Cospi
Karin Czermak
Ghana Must Go
Doris Hakim
Urim Hong
Lotta Lemetti
momas
Nana Frimpong Oduro
Lina Pigadioti
Daniela Prokopetz
Xanthi Tsaloupi
Spiros Emilios Tzimas
Brahmma  Wijaya

“In Connection”/ «Σε Σύνδεση»

«Σύνδεση»: Ποια άλλη λέξη μπορεί να αποτυπώσει πληρέστερα τη λειτουργία της τέχνης στην μεταξύ του καλλιτέχνη και θεατή επαφή; Τι άλλο αναζητά ο καλλιτέχνης μέσα από την κατάβαση στο εντός του σύμπαν, παρά τη σύνδεση; Τι άλλο αποζητά και ο θεατής παρά τη συγγένεια της θέασης του δικού του κόσμου με του καλλιτέχνη;

Πλασμένοι αμφότεροι με τα ίδια συμπαντικά υλικά, ομοίως και οι ανθρώπινες υπάρξεις, δονούνται με τους ίδιους κραδασμούς που δονεί κάθε τι άλλο στο γνωστό μάς και άγνωστο σύμπαν, έτσι όπως μας έχει αποκαλύψει η επιστήμη και αποτυπώσει η φαντασία των ποιητών!  Κάθε στοιχείο του κόσμου, κάθε δημιούργημα, κάθε πλάσμα, του μικρόκοσμου και του μεγάκοσμου του άπειρου σύμπαντος μας, πλανάται σε τροχιά σύνδεσης με το άλλο, έως ότου έρθει η στιγμή να συναντηθούν ολοκληρωτικά …

Έτσι και ο καλλιτέχνης, όπως και ο θεατής, πλάνητες και οι ίδιοι εντός του κοσμικού όλου που τους περιβάλει, εξερευνούν την ουσία της ύπαρξής τους, θέτοντας συνάμα ερωτήματα και λαμβάνοντας απαντήσεις ο ένας από τον άλλον.

Η λυτρωτική ιδιότητα της τέχνης, λειτουργεί μέσα από την διαδικασία εξερεύνησης του εαυτού μας, σαν μέσο σύνδεσης με το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον, σαν περιδιάβαση του ταξιδιού της ζωής που μεταβάλλεται διαρκώς.

Τα φεγγοβολήματα και οι εκρήξεις της ψυχής μας, το εύρος της χρωματικής παλέτας των συναισθημάτων μας, το λαβυρινθώδες μωσαϊκό που συνθέτει την υπόσταση μας, η εσώτατη αλήθεια μας, βρίσκουν ‘φωνή’  διαμέσου της πρωτόλειας ύλης που επιλέγουμε για να εκφραστούμε. Είναι μια καταβύθιση, που μας καλεί να αφεθούμε, να αποδεχτούμε, να απελευθερωθούμε• που απογυμνώνει από τα πέπλα και τα προσωπεία που αποκρύπτουν την ουσία μας από εμάς τους ίδιους και τους άλλους. Μέσα από την καθαρτήρια αίσθηση της απογύμνωσης αυτής, δημιουργείται η ουσιαστική σύνδεση με τον εαυτό μας και τους ανθρώπους.

Ο δημιουργός, μπροστά στον γυμνό ‘καμβά’, εφορμάτε από την πηγή του και, σταδιακά, τα όρια μεταξύ του συνειδητού και ασυνείδητου κόσμου γίνονται δυσδιάκριτα. Εκεί όπου το χέρι ακροβατεί ανάμεσα σε δυνάμεις λογικές και άλογες, ισορροπεί ανάμεσα στους παλμούς της καρδιάς και τις νευρωνικές εκλάμψεις του μυαλού, ανάμεσα στο εντός… σκότος και φως, ανάμεσα στο μασκάρεμα και το ξεγύμνωμα, ανάμεσα στην πυρπόληση και την λύτρωση, σε μια αέναη δημιουργική ροή!

-Ιφιγένεια Στεφάνου, Ιστορικός Τέχνης

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ghana Must Go, Gborgbortsi I (Shortness of breath)