Οι καλλιτέχνες καλέστηκαν μέσω ενός International Open Call να εμπνευστούν από την θεματολογία της : ” In Connection”/ << Σε Σύνδεση>>

‘Σύνδεση’: Ποια άλλη λέξη μπορεί να αποτυπώσει πληρέστερα τη λειτουργία της τέχνης στην μεταξύ του καλλιτέχνη και θεατή επαφή; Τι άλλο αναζητά ο καλλιτέχνης μέσα από την κατάβαση στο εντός του σύμπαν, παρά τη σύνδεση; Τι άλλο αποζητά και ο θεατής παρά τη συγγένεια της θέασης του δικού του κόσμου με του καλλιτέχνη; Πλασμένοι αμφότεροι με τα ίδια συμπαντικά υλικά, ομοίως και οι ανθρώπινες υπάρξεις, δονούνται με τους ίδιους κραδασμούς που δονεί κάθε τι άλλο στο γνωστό μάς και άγνωστο σύμπαν, έτσι όπως μας έχει αποκαλύψει η επιστήμη και αποτυπώσει η φαντασία των ποιητών!

Κάθε στοιχείο του κόσμου, κάθε δημιούργημα, κάθε πλάσμα, του μικρόκοσμου και του μεγάκοσμου του άπειρου σύμπαντος μας, πλανάται σε τροχιά σύνδεσης με το άλλο, έως ότου έρθει η στιγμή να συναντηθούν ολοκληρωτικά … Έτσι και ο καλλιτέχνης, όπως και ο θεατής, πλάνητες και οι ίδιοι εντός του κοσμικού όλου που τους περιβάλει, εξερευνούν την ουσία της ύπαρξής τους, θέτοντας συνάμα ερωτήματα και λαμβάνοντας απαντήσεις ο ένας από τον άλλον.

Η λυτρωτική ιδιότητα της τέχνης, λειτουργεί μέσα από την διαδικασία εξερεύνησης του εαυτού μας, σαν μέσο σύνδεσης με το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον, σαν περιδιάβαση του ταξιδιού της ζωής που μεταβάλλεται διαρκώς. Τα φεγγοβολήματα και οι εκρήξεις της ψυχής μας, το εύρος της χρωματικής παλέτας των συναισθημάτων μας, το λαβυρινθώδες μωσαϊκό που συνθέτει την υπόσταση μας, η εσώτατη αλήθεια μας, βρίσκουν ‘φωνή’ διαμέσου της πρωτόλειας ύλης που επιλέγουμε για να εκφραστούμε.

Είναι μια καταβύθιση, που μας καλεί να αφεθούμε, να αποδεχτούμε, να απελευθερωθούμε• που απογυμνώνει από τα πέπλα και τα προσωπεία που αποκρύπτουν την ουσία μας από εμάς τους ίδιους και τους άλλους. Μέσα από την καθαρτήρια αίσθηση της απογύμνωσης αυτής, δημιουργείται η ουσιαστική σύνδεση με τον εαυτό μας και τους ανθρώπους.

Ο δημιουργός, μπροστά στον γυμνό ‘καμβά’, εφορμάτε από την πηγή του και, σταδιακά, τα όρια μεταξύ του συνειδητού και ασυνείδητου κόσμου γίνονται δυσδιάκριτα. Εκεί όπου το χέρι ακροβατεί ανάμεσα σε δυνάμεις λογικές και άλογες, ισορροπεί ανάμεσα στους παλμούς της καρδιάς και τις νευρωνικές εκλάμψεις του μυαλού, ανάμεσα στο εντός… σκότος και φώς, ανάμεσα στο μασκάρεμα και το ξεγύμνωμα, ανάμεσα στην πυρπόληση και την λύτρωση, σε μια αέναη δημιουργική ροή!

Ιφιγένεια Στεφάνου
Ιστορικός Τέχνης

Συμμετέχουν οι :
Dorothea Ameda
Paulo Amsel
Jerry Chan
Arietta Chandris
Georgia Chatziioannou
Alex Charisis
Eleni Damopoulou
Giannis Gigourtakis
Giorgos Guizaris
Susana Kalemou
sarcophagus_maskara
Paulius Sliaupa
Evdoxia Stafylaraki
Mary Stefanou
Natalia Szewczyk
Φιλική συμμετοχή : Φένια Ζία ετών 9.

Concept -Οργάνωση- Επιμέλεια: Μαίρη Στεφάνου
Γραφιστική επιμέλεια : Γιώργος Καστανάκης
Κείμενο έκθεσης : Ιφιγένεια Στεφάνου


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Fenia Zia