Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το βιβλίο του Ηλία Ευθυμιόπουλου, «Παράθυρο στην κρίση: Οι παράξενοι ελκυστές και η …
πράσινη οικονομία». Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος υποστηρίζει ότι θα πρέπει για λίγο να ξεχάσουμε τα spreads, το ΔΝΤ και τη δύσκολη καθημερινότητα της «εποπτείας» και να ξαναδούμε τις αιτίες της κρίσης.
Γιατί οι ρίζες της παρούσας ελληνικής κρίσης βρίσκονται στις επιλογές του χτες και στην ανέμελη 30ετία 1980-2010, αλλά κυρίως στη διαπαιδαγώγηση του λαού, των παραγωγικών τάξεων, των κρατικών υπαλλήλων, των αυτοδιοικητικών οργανισμών, των συνεταιρισμών, των συνδικάτων και φυσικά των κομματικών μηχανισμών επί τη βάσει της θεωρίας ότι μπορεί η Ελλάδα να ζει μόνο με επιδοτήσεις, δάνεια και ολίγα (μαύρα ενίοτε) έσοδα από τον τουρισμό.
Θα πρέπει λοιπόν να πούμε όλη την αλήθεια. Στη συνέχεια, θα πρέπει να εφεύρουμε μια εναλλακτική, βιώσιμη, πράσινη οικονομία. Μια οικονομία, δηλαδή, διάρκειας και προοπτικής. Το Παράθυρο στην κρίση είναι μια συμβολή (θεωρητική και πρακτική) στην αναζήτηση αυτής της προοπτικής.
ΜΗΝ ΧΑΣΕΙΣ!
Εκτός από την Ελληνική περίπτωση που διατρέχει όλο το βιβλίο, ο συγγραφέας αναφέρεται εκτενώς και στις διεθνείς εξελίξεις, στο ρόλο των τραπεζών, στην ηθική των επιχειρήσεων, στην κυριαρχία της Κίνας στις αγορές, στην τρίτη βιομηχανική επανάσταση, ενώ εξειδικεύει τις προτάσεις του σε τομείς όπως τα έξυπνα δίκτυα, οι τράπεζες αντισταθμιστικής διόρθωσης, η νέα γεωργία κ.ά.
Ο Ηλίας Ευθυμιόπουλος σπούδασε φυσικές επιστήμες. Το 1981 εκδίδει μαζί με άλλους το περιοδικό Νέα Οικολογία. Το 1990 γίνεται ο πρώτος διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα, θέση που διατήρησε μέχρι το 1999. Διετέλεσε υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (2000-2001).
Από το 1998 διευθύνει το Διεπιστημονικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Ερευνών (ΔΙΠΕ) και το «Θερινό Οικολογικό Πανεπιστήμιο». Σήμερα είναι διευθυντής του Ενεργειακού Γραφείου Αιγαίου και συντονιστής του Δικτύου Αειφόρων Νήσων ΔΑΦΝΗ. Αρθρογραφεί στα Νέα και έχει συγγράψει βιβλία και κείμενα δοκιμιακού χαρακτήρα.