Καθιερωμένη εξαρχής ως ιερός τόπος, η φύση και ιστορία της, καθόλου τυχαία, συνυφαίνουν μέχρι σήμερα το μύθο της «μυστηριακής» Σαμοθράκης με την ιδιαίτερη ενέργεια. Η περίφημη φράση «Σκεφτείτε σαν βουνό» του Leopold Aldo, Αμερικανού οικολόγου που επηρέασε σημαντικά τις σύγχρονες οικολογικές προσεγγίσεις και τον διάλογο περί περιβαλλοντικής ηθικής, συντονίζεται αρμονικά με το επιβλητικό βουνό του νησιού.

Η Δήμητρα Τσιαούσκογλου σε συνεργασία με τον Σύλλογο “Βιώσιμη Σαμοθράκη” καλεί οκτώ καλλιτέχνες να εξερευνήσουν το νησί, δημιουργώντας εικαστικά έργα, γλυπτικές εγκαταστάσεις και εφήμερες παρεμβάσεις στο τοπίο της. Αφετηρία το Παλιό Δημοτικό Σχολείο στα Θέρμα, στη βόρεια πλευρά του νησιού με την οργιώδη, σχεδόν ακραία βλάστηση. Εκεί λέγεται ότι παλιά, τους λιγοστούς μήνες που λειτουργούσε το χρόνο, τα μαθήματα γινόταν έξω στη φύση, σε ένα πνεύμα που σήμερα θα παραλληλίζαμε ελεύθερα με τη σύγχρονη τάση της «εκπαίδευσης βασισμένη στον τόπο» (place-based education). Ένα τέτοιο πλαίσιο, εγείρει σκέψεις περί περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, αισθητικής και ηθικής, ιδίως σε ένα φυσικό περιβάλλον που υπαγορεύει την ενσώματη πρόσληψη του.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια της έκθεσης Δήμητρα Τσιαούσκογλου, το εγχείρημα συνολικά διερευνά τον ρόλο της σύγχρονης εικαστικής πρακτικής έξω από το σύνηθες αστικό περιβάλλον της, και το πώς αυτή μεσολαβεί ώστε να φανταστούμε μια εναλλακτική σχέση βαθύτερης σύνδεσης του ανθρώπου μέσα στη φύση. Ακόμη, πώς το φυσικό τοπίο αποτελεί ισότιμα ένα πεδίο σκέψης και δράσης για καίρια κοινωνικοπολιτικά, περιβαλλοντικά ζητήματα. Εικαστικά, ο τόπος βιώνεται ως ένας γόνιμος χώρος, όπου φύση, ιστορία, λαϊκή παράδοση και ανθρώπινη δραστηριότητα αναβλύζουν ανεξάντλητα δυνατότητες για πειραματισμό και δημιουργία.

Στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά σε συνεργασία με το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού του Δήμου Σαμοθράκης.

Συντελεστές:

Καλλιτέχνες: Μαρίνα Βελησιώτη, Νίκη Γκουλέμα, Αλέξανδρος Κακλαμάνος, Κατερίνα Κότσαλα, Κωνσταντίνος Κωτσής, Ελεάννα Μπαλέση, Σοφία-Χρυσάνθη Τούμπουρα, Πυθαγόρας Χατζηανδρέου

Διοργάνωση: Σύλλογος “Βιώσιμη Σαμοθράκη”
Επιμέλεια: Δήμητρα Τσιαούσκογλου
Οπτική Ταυτότητα: Χάρης Βαλσάμης


Κεντρική φωτογραφία θέματος: Αλέξανδρος Κακλαμάνος, 90, 2018