Η όπερα του Yves Senn, «Il Bacio di Leonora – Το Φιλί της Λεονόρας» θα παρουσιαστεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012 στις 21.00.

Με πάνω από 25 χρόνια εμπειρία και μια τεχνογνωσία δοκιμασμένη μέσα από την υλοποίηση πολυάριθμων παραστάσεων, ο θίασος L’avant-scène opéra προτείνει μια καινούργια παράσταση όπερας: Il Bacio di Leonora /Το Φιλί της Λεονόρας σε λιμπρέτο και  μουσική  του Yves Senn. Το έργο  θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012, στις 21:00 στο Θέατρο του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης.

Μια ομάδα ατόμων, ένας μικρόκοσμος – εικόνα της κοινωνίας, συγκεντρώνεται σε ένα έρημο μέρος με στόχο την αναζήτηση του Φιλιού της Λεονόρας. Η ιστορία αφηγείται την αναγκαστική συνάντηση ανθρώπων  που προέρχονται από εξαιρετικά διαφορετικούς ορίζοντες. Αξίες, αναφορές, βλέψεις, διαδρομές: Το καθένα απ\’ τα μέλη της ομάδας, υπερασπίζεται έναν διαφορετικό λόγο ύπαρξης και αυτό δημιουργεί ένα ζωντανό διάλογο παθών, μίσους, εφικτών ή ανέφικτων ερώτων, πόθων, διαμάχης…

Με μια διανομή που αριθμεί  τους τριάντα ερμηνευτές (τραγουδιστές, χορωδούς, χορευτές και ηθοποιούς), μια ορχήστρα επτά μουσικών, με δέκα τεχνικούς και με την υλικοτεχνική και διοικητική υποστήριξη δέκα επιπλέον ατόμων, η L’avant-scène opéra έχει ξεκινήσει τις πρόβες της από το Νοέμβριο του 2011 στο Θέατρο του Colombier (Ελβετία), έδρα της εταιρίας.

Το έργο Il Bacio di Leonora /Το Φιλί της Λεονόρας,  απoτυπώνει με το «διπλό», δηλαδή δίγλωσσο τίτλο την ποικιλομορφία που το διατρέχει : Ποικιλομορφία των ειδών, του ύφους, των χαρακτήρων, των γλωσσών, των συναισθημάτων…

Ο επαγγελματικός θίασος L’avant-scène opéra, με έδρα στο Colombier (καντόνι Neuchâtel, Ελβετία)  δημιουργήθηκε το 1985 από το μαέστρο και λυρικό τραγουδιστή Yves Senn. Η L’Avant-scène opéra διοργανώνει κάθε χρόνο πολλές παραστάσεις όπερας, ή παραστάσεις που συνδυάζουν μουσική, θέατρο και χορό.  Επίσης, κάθε σεζόν παρουσιάζει 3-4 νέες παραγωγές, με τη συνοδεία της Ορχήστρας της L’avant-scène opéra, καθώς και συναυλίες και ρεσιτάλ. Η Εταιρεία απαριθμεί πάνω από εκατό καλλιτέχνες και τεχνικούς.

Συχνά παρουσιάζεται στην Ελβετία και στο εξωτερικό και δίνει στους επαγγελματίες τραγουδιστές του θιάσου την ευκαιρία να ερμηνεύουν τα πιο διάσημα έργα του λυρικού ρεπερτορίου  ή σύγχρονες δημιουργίες όπως: Don Giovanni, Le Nozze di Figaro, Cosi fan tutte, die Zauberflöte του Mozart, Il Barbiere di Siviglia του Rossini, La Sonnambula του Bellini, La Bohème του Puccini, Mireille του Gounod, L’Enfant et les sortilèges του Ravel,… κ.α. Έχει ακόμη ανεβάσει πολυάριθμες πρωτότυπες δημιουργίες όπως το έργο Ολυμπιάδα του συνθέτη Πέτρου Γιαννίδη στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.

Ο Yves Senn ιδρυτής της L’avant-scène opéra είναι κάτοχος τεσσάρων πανεπιστημιακών πτυχίων σε Εθνολογία, Ιστορία της Τέχνης, Δημοσιογραφία και Επιχειρηματικότητα (Βραβείο Philip Morris), και επίσης Βραβείου Δεξιοτεχνίας Λυρικού Τραγουδιού. Ο Yves Senn σπούδασε τραγούδι πλάι στους Charles Ossola και  Nicolaï Gedda και διεύθυνση ορχήστρας πλάι στους Eric Bauer και Giuseppe Patanè.

Ως λυρικός τραγουδιστής και ως διευθυντής ορχήστρας, ο Yves Senn πρωτοεμφανίστηκε το 1980 στη  Deutsche Oper του Βερολίνου. Συνεργάστηκε με μαέστρους όπως οι Georg Solti (Simone Boccanegra του Verdi), Giuseppe Patanè (μεταξύ άλλων Tosca του Puccini, Il Barbiere di Siviglia του Rossini, Aïda του Verdi, La Bohème του Puccini), Marcello Viotti (I Puritani και Beatrice di Tenda του Bellini, Il Trittico του Puccini), Daniele Gatti (μεταξύ άλλων Rigoletto του Verdi, συναυλίες με την Royal Philharmonic του Λονδίνου, με την Ορχήστρα της l’Academia Santa Cecilia της Ρώμης), Armin Jordan (Die Zauberflöte του Mozart, το Requiem του Verdi), Horst Stein (Cavalleria rusticana του Mascagni, I Pagliacci του Leoncavallo, Die Meistersinger του Wagner), Friedemann Layer (Fidelio του Beethoven, Tristan und Isolde και Parsifal του Wagner), Riccardo Muti (Nabucco και Falstaff του Verdi, Le Nozze di Figaro του Mozart). Επίσης συνόδεψε διάσημους καλλιτέχνες όπως τους Montserrat Caballé, Barbara Hendricks, Marcello Alvarez, Juan Diego Florez, Edita Gruberova, Gidon Kremer, David Garrett, Maurice André, Michel Portal, κ.λπ. σε πολυάριθμα θέατρα όπερας. Μεταξύ των άλλων στο Grand Théâtre της Γενεύης στην Opéra της Ζυρίχης, στην Deutsche Oper Βερολίνου, στην Staatsoper της Στουτγάρδης, στο Covent Garden του Λονδίνου,  στο Capitole της Τουλούζης, στην Opéra Comédie του Μονπελιέ, στην Opéra της Μασσαλίας, στην Opéra National του Παρισιού, στη Monnaie των Βρυξελλών, στη  Scala του Μιλάνου, στο Teatro Communale της Μπολόνιας, στην Opera της Ρώμης και επίσης στην Ελλάδα (Ηρώδειο) και τη Κίνα.

Ο Yves Senn υπήρξε ο πρώτος καλεσμένος Μαέστρος  της  Όπερας του Riga στη Λεττονία (έχει διευθύνει πάνω από 20 όπερες) από 1999 ως 2002. Υπήρξε Γενικός Διευθυντής του Festival της Arles στη Νότια Γαλλία από 1998 ως 2003. Υπήρξε Διευθυντής του Théâtre Les Salons στη Γενεύη Ελβετία από 2008 ως 2009.
Είναι διευθυντής του Théâtre de Colombier στην Ελβετία από το 2000 και ειδικός συνεργάτης της ΔΟΕ (Διεθνής Ολυμπιακής Επιτροπής) για τα «cultural events».

Το 1985, δημιούργησε τη L’avant-scène opéra, ένα πειραματικό θέατρο για λυρικούς τραγουδιστές (Επαγγελματικός θίασος & Ακαδημία) που εδρεύει στο Colombier και προτείνει κάθε σαιζόν πολυάριθμες νέες παραγωγές.

Έχει επίσης, γράψει πάνω από δεκαπέντε θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν στην Ελβετία και Γαλλία, πολυάριθμα διηγήματα, αρκετά κομμάτια μουσικής δωματίου, γαλλικά τραγούδια, πέντε όπερες, όλες παρουσιασμένες, δυο εκ των οποίων παρουσιάστηκαν σε περιοδεία στην Ελβετία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα.

Για της δημιουργίες του, βραβεύτηκε με: το Prix Radio-France 2008, το Prix de la Radio Suisse Romande 2009, το Prix culturel de la Communauté Européenne pour le spectacle « Parade » (Bruxelles 2010).
Για την όπερα Il Bacio di Leonora, Το Φιλί της Λεονόρας, κέρδισε το βραβείο Prix BCN Culture 2010.

Ο θίασος L’avant-scène opéra με τη πρότασή του για το 2011-12 και την παράσταση IL Bacio di Leonora/ Το Φιλί της Λεονόρας υπηρετεί δυο στόχους που είναι σημαντικοί για αυτόν: πρώτο να ενώνει διάφορα είδη παραστατικών τεχνών (μουσική, θέατρο, χορός), και δεύτερο να δημιουργήσει ένα έργο που να ασχολείται με τον άνθρωπο μέσα από τα συναισθήματά του.

IL Bacio di Leonora/ Το Φιλί της Λεονόρας

Συντελεστές

Δημιουργία κειμένου και μουσικής: Yves Senn
Σκηνογραφία: Xavier Hool
Φωτισμός: Alain Micallef
Κοστούμια: Elodie Cino
Μακιγιάζ: Faustine de Montmollin
Μουσική προετοιμασία : Sylvain Jaccard
Σκηνοθεσία: Yves Senn
Χορογραφία: Jean-Claude Pellaton

Διανομή:

Floriane Iseli, Pierre Pantillon, Maïté Renaud, Léonard Schneider, Sophie Vuilleumier, Céline Vicario, Corine Wyder, Noémie Stauffer, Daniel Reumiller, Yves Senn, Charles Brunner, Solange Platz-Erard, Jérôme Ricca, Alexandre de Marco, κ.α.
Συνολικά συμμετέχουν 30 ερμηνευτές (σολίστ τραγουδιού, χορωδοί, χορευτές, ηθοποιοί) και 7μελής Ορχήστρα
Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της  παράστασης εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων, με ώρα παραλαβής του οχήματος έως 23:50, εκτός Κυριακής.