Στη δουλειά της Ιφιγένειας Σδούκου η παραδοσιακή τεχνική του κεντήματος αναδεικνύεται σε σύγχρονο εικαστικό μέσο. Μυθικά πλάσματα, Κένταυροι, αναγεννησιακές γυναίκες, παγώνια, κοράκια, μονόκεροι, ιππότες, νεκροκεφαλές κ.ά. συνθέτουν τον μυθικό, ρομαντικό και γοητευτικό κόσμο της Σδούκου.

«Οι συνθέσεις της παραπέμπουν σε μεσαιωνικές ταπισερί και εικονογραφημένα χειρόγραφα-κώδικες με τη διάχυτη μυστικιστική ατμόσφαιρα, την αισθητική και τον έντονα διακοσμητικό τους χαρακτήρα. Πρόκειται για συνθέσεις που διακρίνονται για τις σχεδιαστικές αξίες και τις ζωγραφικές τους ποιότητες, την εξαιρετική λεπτότητα των χρωματικών τόνων και την ακρίβεια των λεπτομερειών, την ξεχωριστή ευαισθησία και την ποιητική της απόδοσης των θεμάτων, τη δεξιοτεχνία της τεχνικής και την υφή του υλικού τους. Εικόνες —προαιώνια και διαχρονικά σύμβολα που διατρέχουν εποχές και πολιτισμούς— εμφανίζονται στις λευκές επιφάνειες των υφασμάτων για να «αφηγηθούν» πρωτότυπες ιστορίες μέσα από αναπάντεχες συναντήσεις και απρόσμενους συνδυασμούς.», παρατηρεί για το έργο της ο ιστορικός τέχνης Γιάννης Μπόλης.

Ιφιγένεια Σδούκου

Η Ιφιγένεια Σδούκου σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Βραβεύτηκε στην 6η Τριενάλε Υφαντικής Τέχνης του Novi Sad το 2017. Δίδαξε εικαστικά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Συνεργάστηκε σαν εικονογράφος με τον εκδοτικό οίκο «Ανέμη». Είναι μέλος του Δ. Σ. της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα. Έργα της βρίσκονται στο MOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης-Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης του Δήμου Αθηναίων, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Πρόσωπα, 2023, κέντημα στο χέρι, 15,3 x 8,3 εκ.