Η παράσταση του έργου του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» στο Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα…

… αφού η Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012 θα είναι αφιερωμένη στο «Χαμόγελο του Παιδιού».

Μια παράσταση αφιερωμένη στο Χαμόγελο του Παιδιού θα δοθεί την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Βράχων από τον θίασο της Ιφιγένειας, την εταιρεία τέχνης 5η Εποχή και το Δηπεθε Βέροιας που παρουσιάζουν με εξαιρετική επιτυχία σε όλη την Ελλάδα την ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ εν Αυλίδι του Ευριπίδη. Με μια παράσταση που φέρνει στην επικαιρότητα την έννοια της θυσίας ο θίασος των εκλεκτών πρωταγωνιστών επιστρέφει στην Αθήνα και μας προσκαλεί να ενισχύσουμε το έργο του Χαμόγελο του Παιδιού, μιας οργάνωσης με σπουδαία κοινωνική προσφορά.

Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ εν Αυλίδι του Ευριπίδη είναι ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής πραγματείας, είναι κείμενο βαθύτατα πολιτικό, ένα ειρωνικό και ταυτόχρονα τραγικό σχόλιο πάνω στο θέμα της πολιτικής σκοπιμότητας. Η Ιφιγένεια σύμβολο κάθε θυσίας, είναι το εξιλαστήριο θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων κάθε εποχής. Η Ιφιγένεια δεν θυσιάζει μόνο τη ζωή της, αλλά κυρίως, θυσιάζει, την αθωότητα της καθώς καλείται σχεδόν ακαριαία, να συνειδητοποιήσει το ανελέητο του κόσμου αυτού.

H παράσταση… «Η παράσταση επιχειρεί μια σύγχρονη σκηνική ανάγνωση του κειμένου, μέσα σε ένα ποιητικό εικαστικό περιβάλλον, με την σύγχρονη μουσική επεξεργασία του Κ. Βήτα.
Ένας πυροβολισμός. Σκοτάδι.
Μια γυναίκα νεκρή. Κάπου κοντά σε μια παραλία. Ένα σύνολο γυναικών μάρτυρες του θανάτου, ανακρίνονται. Αυτοκτονία ή δολοφονία. Ο χορός αποκτά πρόσωπο, κάθε γυναίκα εκφράζεται διαφορετικά. Τα χορικά γίνονται το σημείο συνάντησης και αντιπαράθεσης με την ιστορία. Οι  ήρωες αναζητούν καθένας τη δική του αλήθεια εκφράζοντας καθένας ένα διαφορετικό κόσμο, που αρνείται πεισματικά να συνυπάρξει με το αυτονόητο… Η έννοια της θυσίας αποκτά πολλαπλές διαστάσεις. Συγγενεύει με τη δολοφονία…»
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ.
Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κ. Χ. ΜΥΡΗ, σκηνοθεσία – επεξεργασία κειμένου ΘΕΜΗ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗ, σκηνικό ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΤΣΑ, κοστούμια ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ,  μουσική ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΒΗΤΑ, φωτισμούς ΝΙΚΟΥ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ.

Η ιστορία…Η “Ιφιγένεια εν Αυλίδι”, είναι το προτελευταίο έργο του Ευριπίδη. Πραγματεύεται τη θεϊκή βούληση της Άρτεμης να θυσιαστεί η Ιφιγένεια, κόρη του βασιλιά των Μυκηνών, Αγαμέμνονα, προκειμένου να φυσήξουν ούριοι άνεμοι και να κινήσει ο στόλος των Ελλήνων για την Τροία.  Ο πόλεμος γίνεται αυτή τη φορά γιατί ο Πάρις έκλεψε την Ελένη σύζυγο του Μενέλαου, προσβάλλοντας έτσι την Ελλάδα. Ο στόλος των Ελλήνων περιμένει στην Αυλίδα να φυσήξουν οι άνεμοι… Η αρχική απόφαση του Αγαμέμνονα ν’ αποδεχτεί το χρησμό, μέσα σε μία κατάσταση σύγχυσης και πανικού και η ψευδής ανακοίνωσή του για γάμο της Ιφιγένειας με τον Αχιλλέα προκειμένου να οδηγηθεί η Ιφιγένεια στην Αυλίδα, σύντομα ανακαλείται από τον ίδιο. Ωστόσο τελικά, ο Αγαμέμνων, παρά τις ικεσίες της Κλυταιμνήστρας και της Ιφιγένειας, αποφασίζει τη θυσία. Η Ιφιγένεια, καλείται σε μια στιγμή να συνειδητοποιήσει την αμετάκλητη αλλαγή στη ζωή της. Αδύναμη και αηδιασμένη απέναντι στη βία του στρατεύματος, ανυπεράσπιστη, κι αθώα,  αποφασίζει, με ένα λόγο ειρωνικό που φτάνει στα όρια του σαρκασμού, να θυσιαστεί οικειοθελώς.  Η θυσία αποφασίζεται! Η εκστρατεία θα ξεκινήσει… Η ιστορία συνεχίζεται… Το ερώτημα παραμένει: Θυσία ή φόνος;

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Κ. Χ. ΜΥΡΗΣ
Σκηνοθεσία/Επεξεργασία κειμένου: ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Σκηνικό: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ
Κοστούμια: ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ
Μουσική: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΗΤΑ
Φωτισμοί: ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτης: ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ
Βοηθός σκηνοθέτη: ΣΗΦΗΣ ΜΑÏΝΑΣ
Διεύθυνση παραγωγής: ΝΟΡΑ ΦΑΓΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΘΑΣ – ΚΡΙΣ ΡΑΝΤΑΝΟΦ
Art work: ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΛΕΒΙΖΑΚΗ

Διανομή:Αγαμέμνων: ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑÏΝΑΣ
Πρεσβύτης: ΜΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
Μενέλαος: ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ
Α’  – Β’ Άγγελος: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ
Κλυταιμνήστρα: ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ
Ιφιγένεια: ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ
Αχιλλέας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑΝΚΟΓΛΟΥ

Γυναίκες ΡΙΤΑ   ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΛΟΥΚΙΑ  ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ   ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΛΕΝΑ  ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ, ΑΡΕΤΗ  ΠΑΣΧΑΛΗ