ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Εξερευνώντας τις αισθήσεις | Για βρέφη 12-24 μηνών

Διεγείροντας τις αισθήσεις των λιλιπούτειων φίλων μας, προσφέροντας μία ποικιλία ερεθισμάτων, που εστιάζουν στην αφή, την όσφρηση, την όραση, την ακοή και τη γεύση, τους βοηθάμε να αντιληφθούν το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν. Ελάτε να παίξουμε, να εξερευνήσουμε, να λερωθούμε και να λερώσουμε! Με την ηθοποιό και εμψυχώτρια Μαρίζα Τσάρη.

5 Μαρτίου Ανοιξιάτικες μεταμορφώσεις

Κυριακή, 17:00-18:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Ανακαλύπτοντας τις τέχνες | Για παιδιά 2-4 ετών

Για δέκατη τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Με τη μουσειοπαιδαγωγό-νηπιαγωγό Σπυριδούλα Χρόνη.

ΚΥΚΛΟΣ 6 4, 11, 18 Μαρτίου 2023

Σάββατο, 10:30-11:30
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 60€

Εξερευνώντας έναν χαμένο παράδεισο! | Για παιδιά 4-8 ετών

Στο νέο μας καλλιτεχνικό ταξίδι μεταφέρουμε τους μικρούς μας φίλους στο μαγικό κόσμο της φύσης και της ομορφιάς της. Μέσα από τη μουσική, το θεατρικό παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό και τα εικαστικά μέσα ευαισθητοποιούμε τα παιδιά σε θέματα σχετικά με τη προστασία και την αγάπη για τη μητέρα φύση. Το ταξίδι σε αυτόν τον καλλιτεχνικό κόσμο επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης προκειμένου να προσφέρουμε στα παιδιά θεατρική αγωγή, χαμόγελα, ξεγνοιασιά και δημιουργικότητα! Με την θεατρολόγο-θεατροπαιδαγωγό Ευθυμία Καραγιαννοπούλου.

3 Μαρτίου 2023 Περπατώντας σε ένα μαγικό δάσος: Η αναζήτηση των νεράιδων και των μαγισσών
10 Μαρτίου 2023 Το μαγικό κουτί της Θεάς Άνοιξης
17 Μαρτίου 2023 Αυτοσχεδιάζοντας με τα αγαπημένα μας ζώα

Παρασκευή, 18:00-19:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά | Για παιδιά 4-12 ετών

Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης για παιδιά, το Arkki (Σχολείο Αρχιτεκτονικής για παιδιά και εφήβους), που έφερε στην Ελλάδα ο ΑΚΤΟ από την Φινλανδία, συνεχίζει το φθινόπωρο, με νέους κύκλους εργαστηρίων. Τώρα, το δημιουργικό παιχνίδι, που βασίζεται στην Αρχιτεκτονική, συνεχίζεται με τον ίδιο πάντα στόχο: τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους.

Για παιδιά νηπιαγωγείου (4-5 ετών)

ΚΥΚΛΟΣ 3: 18 Μαρτίου, 1 Απριλίου 2023
Σκηνή Ινδιάνων (Ι, ΙΙ)
Σάββατο, 15:00-16:00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 40€

Για παιδιά δημοτικού (6-12 ετών)

ΚΥΚΛΟΣ 3: 4, 11, 18 Μαρτίου, 1 Απριλίου 2023
Η παιδική χαρά των Ονείρων μου (Ι, ΙΙ), Φωλιές Ζώων (Ι, ΙΙ)
Σάββατο, 12:30-14:00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80€

Άκου! Ένας πίνακας τραγουδάει… | Για παιδιά 5-7 ετών

Οι ζωγραφικοί πίνακες ζωντανεύουν και μας αποκαλύπτουν μυστικά! Εικόνες που εξιστορούν, ιστορίες που τραγουδιούνται και αναπάντεχες συμπτώσεις μας οδηγούν, σε ένα διαφορετικό ταξίδι στον μαγικό κόσμο της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Με τον μουσικό, μουσικοπαιδαγωγό Γιάννη Ψαριώτη και την εικαστικό, αρχ. εσωτερικών χώρων και σχεδιάστρια αντικειμένων Ιωάννα Μπουλούγαρη.

ΕΝΟΤΗΤΑ 5 4, 11 Μαρτίου 2023 Gustav Klimt

Σάββατο, 15:00-16:00
Κόστος συμμετοχής ανά ενότητα: 25€

Εμείς οι σύγχρονοι | Για παιδιά 7-12 ετών

Πώς μοιάζει ένα γλυπτό ή ένας πίνακας στη σύγχρονη τέχνη;

Τα παιδιά γνωρίζουν, μαθαίνουν και παίζουν με τα έργα σύγχρονων καλλιτεχνών. Χρησιμοποιώντας τα, αναπάντεχα πολλές φορές, υλικά τους, δημιουργούν το δικό τους πρωτότυπο εικαστικό έργο. Με την εικαστικό Βασιλική Σηφοστρατουδάκη.

12 Μαρτίου 2023 Καθημερινά αναποδογυρισμένα υλικά.
Με αφορμή την εικαστική τέχνη της Άννας Λάσκαρη

Κυριακή, 12:00-13:30
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

Στα ίχνη του Φιλέα Φογκ | Για παιδιά 9-12 ετών

Μια περιπετειώδης αναζήτηση της φαντασίας, μέσα από την τέχνη και τη λογοτεχνία, με πλοηγό το διήγημα του Ιουλίου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες».

Μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και παιγνιώδεις δραστηριότητες, περιπλανιόμαστε στα πέρατα της γης και ανακαλύπτουμε τη «φωνή» της Φύσης και των πλασμάτων που ζουν στον πλανήτη μας. Γράφουμε ταξιδιωτικές εντυπώσεις, υποδυόμαστε ρόλους, τραγουδάμε και δημιουργούμε τον δικό μας κόσμο! Ξεναγοί, ντετέκτιβ και παιδαγωγοί η Αγγελική Αγγελοπούλου, εκπαιδευτικός-λογοτέχνης, και η Ελπίδα Μηναδάκη, συγγραφέας παιδικών βιβλίων-ηθοποιός.

19 Μαρτίου, 2, 23 Απριλίου, 7 Μαΐου 2023

Κυριακή, 16:00-17:30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΒΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Μία νύχτα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη! (Museum Sleepover) | Για οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών

Μετά από απουσία δύο ετών η δράση που αγαπήθηκε πιο πολύ από όλες συνεχίζεται φέτος στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη!

Το «Μια νύχτα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη!» (Museum Sleepover) έχει ως σκοπό τη μύηση και την εξοικείωση των παιδιών με τους μουσειακούς χώρους του Ιδρύματος και τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση, συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, σχεδιασμένα από μουσειοπαιδαγωγούς, και βιώνουν μία μοναδική νυχτερινή εμπειρία, περιτριγυρισμένα από πολύτιμα έργα τέχνης.

4 Μαρτίου 2023 «Γιάννη Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου»
Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Σάββατο, 18:00 έως Κυριακή, 10:00
Κόστος συμμετοχής: 100€, 50€

Η Σάσα εμπνέεται και αφηγείται ανάμεσα σε Έργα Τέχνης | Για παιδιά 6-12 ετών & γονείς

Μια πολυαισθητική εμπειρία για οικογένειες με παιδιά από 6 ετών

Μια διαδραστική γνωριμία με τα έργα των εκθέσεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη, με αφήγηση πρωτότυπων ιστοριών και λαϊκών παραμυθιών, μουσικά όργανα και τραγουδίσματα από όλον τον κόσμο! Με την αφηγήτρια Σάσα Βούλγαρη.

31 Μαρτίου 2023 Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου
Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Παρασκευή, 19:00
Κόστος συμμετοχής: 10€/άτομο

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σούπα με Σούμαν | Για οικογένειες με παιδιά από 3 ετών και άνω

Η μικρή Κατερίνα θα χρειαστεί να μένει για λίγες μέρες στο σπίτι της, γιατί έχει πυρετό. Για συντροφιά της θα έχει τον αρκούδο της, τον Τέντυ, και τη μουσική του Σούμαν που της χάρισε ο πατέρας της. Μια καθημερινή, ανθρώπινη ιστορία, την οποία η παιδική φαντασία και το χιούμορ μεταμορφώνουν σε ένα θεατρικό έργο με χορό, σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ πιάνου. Σε αυτή την ιστορία κάθε θεατής, μικρός ή μεγάλος, μπορεί να συναντήσει διαφορετικές πτυχές του εαυτού του. Κείμενο: Παναγιώτης Τσιρίδης, σκηνοθεσία: Μαριάνθη Φωτάκη.

11, 18 Μαρτίου 2023
Σάββατο, 16:00-17:00
Κόστος συμμετοχής: 10€/άτομο

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ

Στο καταφύγιο της τέχνης | Για ενήλικες

Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει έξι από τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, μέσα από την πρωτότυπη δράση «Στο καταφύγιο της τέχνης-Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες». Με την ιστορικό και παιδαγωγό πολιτισμού Κατερίνα Ρογκάκου, τον μουσικοπαιδαγωγό και συγγραφέα Παναγιώτη Τσιρίδη και την μουσικό Δήμητρα Κοκκινοπούλου.

18 Μαρτίου 2023 «Άρωμα Γυναίκας στην Ελληνική ζωγραφική»
Από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και του Ιδρύματος Ε. Κουτλίδη
Επιμέλεια έκθεσης: Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου

Σάββατο, 20:30-22:00
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

Και τι είναι οι λέξεις πάνω στις σελίδες; | Για ενήλικες

Λογοτεχνία και ψυχολογία.

Η γυναίκα στην αφήγηση της ζωής της.

Η λογοτεχνική δημιουργία, σαν πολυφωνικός θησαυρός σημείων, μας προσκαλεί σε ένα καθρέφτισμα του φαντασιακού μας κόσμου και σε μια συνδιαλλαγή με τις επιθυμίες μας. Με δραματοθεραπευτικές τεχνικές, όπως την αυτοματοποιημένη γραφή, την κατευθυνόμενη φαντασία, τα εικαστικά, την ενσωμάτωση ρόλου κ.ά., προσπαθούμε να αποδυναμώσουμε την εσωτερική λογοκρισία και να σταθούμε όπως επιθυμούμε στο παρόν μας. Με τη Λουκία Αποστολίδη, ψυχολόγο, Msc ψυχολόγο της Υγείας, συστημική ψυχοθεραπεύτρια, δραματοθεραπεύτρια.

6 Μαρτίου 2023
Γυναίκα και κοινωνία. Επάγγελμα Πόρνη και Η γυναίκα σου η αλήτισσα της Λίλης Ζωγράφου

Δευτέρα, 18:00-20:00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Φωτογραφία και άλλες τέχνες | Για ενήλικες (online)

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και τη σύνδεση της με τις άλλες τέχνες, και δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για την παρακολούθησή του. Με τον Βασίλη Γεροντάκο.

7 Μαρτίου 2023 Η χρήση της φωτογραφίας στη σύγχρονη ελληνική τέχνη
14 Μαρτίου 2023 Ο ιταλικός νεορεαλισµός στον κινηµατογράφο
21 Μαρτίου 2023 Portfolio review
28 Μαρτίου 2023 Από την τοπιογραφία του ροµαντισµού στον αφηρηµένο εξπρεσιονισµό

Τρίτη, 19:00-21:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom
Κόστος μεμονωμένης συμμετοχής: 10€

Ανακαλύπτοντας το μελάνι | Για ενήλικες

Το μελάνι είναι ένα υλικό με μεγάλη ιστορία, που μας ταξιδεύει σε άλλες χώρες και εποχές. Πλούσια είναι η ιστορία του, όπως και οι εφαρμογές του και η παλέτα του. Συμπεριφέρεται σαν νερό, αλλά η διαδρομή που αφήνει είναι σταθερή και βαθιά μαύρη. Ζωγραφική, σχέδιο, πινέλα καλλιγραφίας και τυπώματα είναι κάποια από αυτά που θα δούμε μαζί σε αυτό το δύσκολο, αλλά όμορφο ταξίδι. Με την εικαστικό Άρτεμις Ohta Κατσαμπάνη.

8, 15, 22, 29 Μαρτίου 2023
Τετάρτη, 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 80€

Μαρία Κάλλας. Τραγωδός της όπερας και ιέρεια του bel canto | Για ενήλικες

Με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, εξερευνούμε τη σχέση όπερας και αρχαίας τραγωδίας, αποκωδικοποιώντας δύο ηρωίδες, που σφράγισε με την ερμηνεία της η μεγάλη Ελληνίδα καλλιτέχνης του bel canto: Νόρμα του Μπελίνι και Μήδεια του Κερουμπίνι. Με τη σοπράνο και θεατρολόγο Κάτια Πάσχου.

13, 20, 27 Μαρτίου, 3 Απριλίου 2023
Δευτέρα, 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 60€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 20€

Τα παιδιά μας οι καθρέφτες μας

Πώς οι γονείς με τη συμπεριφορά, τον χαρακτήρα, το παράδειγμα ζωής και πράξης τους επηρεάζουν ψυχολογικά, ψυχοσωματικά και κοινωνικά τα παιδιά τους και πώς τα παιδιά γίνονται οι καθρέφτες των γονιών τους; Με την Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University, Συμβουλευτική Ψυχολόγος–Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλος με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση τραυματικών γεγονότων.

14 Μαρτίου 2023
Οι επιπτώσεις της σύγχρονης ζωής στην ψυχή και στο μυαλό των παιδιών.
21 Μαρτίου 2023
Αχ, αυτή η «αλλόκοτη» εφηβεία.
28 Μαρτίου 2023
Αποκρυπτογραφώντας τα κρυφά μηνύματα των παιδιών.
4 Απριλίου 2023
Διαπαιδαγώγηση των παιδιών και των εφήβων «ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ, αλλά όχι ΑΝΕΥ ΟΡΙΩΝ» για την καλή ψυχολογία, ισορροπία και εξέλιξή τους.

Τρίτη, 18:00-20:00
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 60€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 18€

*Με την αγορά κύκλου διατίθεται δωρεάν στους συμμετέχοντες το νέο βιβλίο της Τζίνας Θανοπούλου «Τα παιδιά μας, οι καθρέφτες μας!» που βασίζεται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Γυναικεία Χορωδία Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη | Για ενήλικες

Βασικός στόχος της χορωδίας μας είναι η καλλιέργεια της φωνής των συμμετεχουσών, η ανάγνωση/αποκωδικοποίηση της παρτιτούρας, η επαφή τους με μουσικά είδη και στιλ διαφορετικών εποχών, η εξοικείωσή τους με τη σκηνή, καθώς και η ανάπτυξη ομαδικού πνεύματος και αλληλεγγύης. Η Γυναικεία Χορωδία του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη απευθύνεται σε κυρίες όλων των ηλικιών, οι οποίες εντάσσονται στο δυναμικό της, κατόπιν ακροάσεων. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται συναυλίες στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Θεοχαράκη σε σύμπραξη με άλλες καταξιωμένες χορωδίες. Διδασκαλία-Διεύθυνση: Κατερίνα Βασιλικού, Πιάνο: Μιχάλης Χανός

Κάθε Σάββατο από 1 Οκτωβρίου 2022 έως 24 Ιουνίου 2023 (εκτός επίσημων αργιών και τριημέρων)
Ακροάσεις-εγγραφές: Kαθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.
Ώρα: 10:00-12:00
Κόστος συμμετοχής: 50€/μήνα