ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ:

Αντιμετωπίζοντας σύγχρονες προκλήσεις στην προεφηβεία και εφηβεία | Για ενήλικες

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα νεαρά παιδιά τους για να αντιμετωπίσουν την προκλητική ηλικία της εφηβείας, ιδιαίτερα στην εποχή μας με τις σύγχρονες προκλήσεις και δοκιμασίες. Με την Τζίνα Γ. Θανοπούλου, Ed.M., M.A., Harvard University, Συμβουλευτική Ψυχολόγος–Ψυχοεκπαιδευτική Σύμβουλος με εξειδίκευση στην αντιμετώπιση τραυματικών γεγονότων.

  • 1 Απριλίου 2024 Αλλαγές στην εφηβεία
  • 8 Απριλίου 2024 Υιοθέτηση των κλειδιών υποστήριξης συναισθηματικής νοημοσύνης EQ
  • 15 Απριλίου 2024 Αναγνώριση των κρυφών μηνυμάτων που μεταφέρουν τα παιδιά
  • 22 Απριλίου 2024 Κτίζοντας την επικοινωνία μεταξύ γονέων και εφήβων
  • 29 Απριλίου 2024 Τρόποι καλλιέργειας των 4Α: αυτογνωσία, αυτοσεβασμός, αυτοφροντίδα και αυτοπεποίθηση

Δευτέρα, 18:00-20:00

Φωτογραφία και άλλες τέχνες | Για ενήλικες

Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία και τη σύνδεσή της με τις άλλες τέχνες, χωρίς να απαιτούνται ειδικές γνώσεις, και μπορεί να το παρακολουθήσει οποιοσδήποτε ανεξαρτήτως ηλικίας.

Εξετάζονται τα καλλιτεχνικά ρεύματα του 20ου αιώνα και όχι μόνο, φιλοσοφικά και πνευματικά ζητήματα, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις εκείνες που διαμόρφωσαν την εικόνα που γνωρίζουμε σήμερα.

Ομοιότητες και διαφορές μεταξύ της φωτογραφίας και των άλλων τεχνών, τα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και τα όρια του κάθε μέσου, μεγάλοι δημιουργοί και σημαντικά έργα που επηρέασαν τη σκέψη, τον πολιτισμό και την εξέλιξη της τέχνης, είναι μερικά από τα ζητούμενα.

Η διερεύνηση του φωτογραφικού μέσου, ο ρόλος της φωτογραφίας στη σύγχρονη τέχνη, τα κριτήρια και η επιλογή των φωτογραφιών παραμένουν στο επίκεντρο αυτού του σεμιναρίου.

Με αφορμή την περιπέτεια του ανθρώπινου πνεύματος, αυτό το σεμινάριο έχει στόχο την απόλαυση που παρέχει η τέχνη, καθώς και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου. Με τον φωτογράφο Βασίλη Γεροντάκο.

  • 2 Απριλίου 2024 Portfolio Review
  • 9 Απριλίου 2024 Σημειώσεις πάνω στο έργο του Van Gogh και του Katsushika Hokusai
  • 16 Απριλίου 2024 H συμβολή του Edward Hopper στη διαμόρφωση της σύγχρονης αισθητικής της φωτογραφίας
  • 23 Απριλίου 2024 Οι τέχνες ως συγκοινωνούντα δοχεία: Νίκος Χουλιαράς
  • 30 Απριλίου 2024 Από το φιλμ στον καμβά. Gerhard Richter

Τρίτη, 19:00-21:00
Πραγματοποιείται μέσω zoom

“Μetamyth Therapy through the Arts in Museums©” | Για νέους και ενήλικες

H δημιουργός της ψυχολογικής τεχνικής “Μetamyth Therapy through the Arts in Museums©” Θάλεια Βαλέτα, ψυχοθεραπεύτρια/δραματοθεραπεύτρια BA, MA, HPC Reg.UK, ξεναγεί βιωματικά τους συμμετέχοντες στις περιοδικές εκθέσεις και στη μόνιμη συλλογή του μουσείου με ένα κάλεσμα στο συναίσθημα, σε σκέψεις εμπειρίες, αναμνήσεις και στα όνειρά τους. Στη βιωματική ξενάγηση οι συμμετέχοντες εμπνέονται, εκφράζονται, μοιράζονται και συγχρόνως ζουν και παίζουν την προσωπική τους αλήθεια με μάρτυρα και συνοδοιπόρο την ομάδα.

6 Απριλίου 2024 Στο πλαίσιο της έκθεσης «Μιχάλης Οικονόμου: H αλχημεία της ζωγραφικής».
Σάββατο, 18:00-21:00

Το πορτρέτο, ο άνθρωπος και οι εικόνες του | Για ενήλικες
Εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφική πορτρέτων.

Σε αυτό το εργαστήριο αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία του σήμερα, αντλώντας τη θεματογραφία μας από σύγχρονες ψηφιακές εικόνες και συμμετέχουμε ενεργά στις επιλογές υλικών, μοντέλου και αισθητικού-εικαστικού αποτελέσματος. Με αυτόν τον τρόπο η συγκεκριμένη διδασκαλία διαφοροποιείται πλήρως από τα ψηφιακά μαθήματα και τις ψηφιακές εφαρμογές και αξιοποιεί στα μέγιστα την ανθρώπινη επιλεκτικότητα και την ανάγκη του ανθρώπου για δημιουργία. Σχεδιασμό- υλοποίηση: Τιτίνα Χαλματζή, εικαστικός, ζωγράφος, εικονογράφος πορτραίτων στην Καθημερινή.

11, 18, 25 Απριλίου, 16, 23 Μαΐου, 6 Ιουνίου 2024
Πέμπτη, 18:00-20:00

Workshops Κεραμικής | Για ενήλικες
Παραμόρφωση-ανακατασκευή.

Μέσα από τις τεχνικές της παραμόρφωσης και της ανακατασκευής δημιουργούμε αντικείμενα που μας δίνουν την αίσθηση της ισορροπίας αλλά και της ανατροπής και τα διακοσμούμε με την τεχνική της μονοτυπίας. Με τον εικαστικό Γιώργο Τσεριώνη.

12 Απριλίου 2024
Παρασκευή, 18:00-21:30

Το σπίτι που ονειρεύεται… | Για ενήλικες
Αφήγηση ιστοριών απ’ όλο τον κόσμο για ενήλικο κοινό και εφήβους στο πλαίσιο της έκθεσης «Μιχάλης Οικονόμου: H αλχημεία της ζωγραφικής»

Υπάρχει χρόνος; Μήπως όλα είναι στιγμές; Στιγμές ονειρικές, περαστικές, φευγαλέες… Αρχαίοι θρύλοι και μαγικά παραμύθια μαρτυρούν κάποιους που πέρασαν το όριο του χρόνου και εισήλθαν σε κόσμους παράλληλους. Ο Ουρασίμα Τάρο, ο Κέλτης πρίγκιπας, ένας απλός ψαράς, και μια… πεταλούδα στροβιλίζονται στη δίνη του χρόνου. Ένα πλέγμα ιστοριών που έχουν τη δύναμη να μας ταξιδέψουν στα βάθη των χρόνων και πίσω πάλι και… ξανά από την αρχή. Σαν το ανοιγοκλείσιμο του ματιού. Σχεδιασμός προγράμματος-αφήγηση: Σάσα Βούλγαρη

20 Απριλίου 2024
Σάββατο, 19:00

Στο καταφύγιο της τέχνης | Για ενήλικες
Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες.

Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη αναβιώνει πέντε από τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης που διοργανώθηκαν στους εκθεσιακούς του χώρους, μέσα από την πρωτότυπη δράση «Στο καταφύγιο της τέχνης – Διαδραστικές συναντήσεις με αφορμή τις τέχνες». Με την ιστορικό και παιδαγωγό πολιτισμού Κατερίνα Ρογκάκου, τον μουσικοπαιδαγωγό και συγγραφέα Παναγιώτη Τσιρίδη και την μουσικό Δήμητρα Κοκκινοπούλου.

27 Απριλίου 2024 «Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου»
Η έκθεση πραγματοποιήθηκε το 2017-2018 σε επιμέλεια Τάκη Μαυρωτά.
Σάββατο, 20:30-22:00

The Voice is also an Ear | Συζήτηση με τη Δανάη Στεφάνου και τη Γεωργία Καρύδη, προβολή του ντοκιμαντέρ That Riff Ensemble και Live Set

Με σημείο εκκίνησης το έργο της That Riff Ensemble (2022), και σε συζήτηση με τη θεωρητικό ήχου και μουσικολόγο Δανάη Στεφάνου, η Γεωργία Καρύδη στοχάζεται για την πολιτική διάσταση που παίρνει η εναρμόνιση των φωνών στα φωνητικά σύνολα (ντουέτα, πολυφωνικά σύνολα, χορωδίες, δεύτερα φωνητικά) από την παραδοσιακή ως και την ποπ μουσική. Οι δύο ομιλήτριες εξετάζουν τις δυναμικές που εντοπίζονται μεταξύ κύριας και δευτερεύουσας φωνής, αλλά και με το παρόν ακροατικό κοινό. Φωτίζοντας τον δομικά δευτερεύοντα ρόλο στη μουσική σύνθεση, την παρουσία τους πάνω στη σκηνή, καθώς και τη σχέση τους με την πρωταγωνιστική φωνή, δημιουργούνται σημεία πρόσβασης και επαφής μεταξύ των συμμετεχόντων μερών, που μεταβάλλουν τις ιεραρχικές δομές. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα ελληνικά.

Ακολουθεί ηλεκτροακουστικό μουσικό set, όπου η Γεωργία Καρύδη αφηγείται, τραγουδά και απαγγέλει, με λυρικό τρόπο, την ανθολογία προτάσεων συνύπαρξης, όπως παρουσιάζονται στα έργα της έκθεσης.

*Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης του THF Raw, με τίτλο Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης.

13 Απριλίου 2024
Σάββατο, 19.00 – 21.00

Πώς να ειπωθεί ένα τραγούδι | Εργαστήριο με την Γεωργία Καρύδη

Το εργαστήριο με τη Γεωργία Καρύδη Πώς να ειπωθεί ένα τραγούδι, ερευνά τη γραφική ή λεκτική παρτιτούρα, από τη δημιουργία μέχρι και την εκτέλεση, και την ύπαρξη του, ως τεκμήριο μετέπειτα. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα μελετηθούν και μοιραστούν στοιχεία και εργαλεία, όπως η φωνητική υγεία και δύναμη, η δραματουργική ανάλυση στίχων, αλλά και η πρόθεση πίσω από την ερμηνεία.

Για ενήλικες και νέους από 16 ετών.
Για τη συμμετοχή δεν προαπαιτούνται μουσικές γνώσεις.

*Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης του THF Raw, με τίτλο Ωδή στη φιλία: Μία παρτιτούρα συνύπαρξης.

26 Απριλίου 2024
Παρασκευή, 18.00 – 20.00