Το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως στην Άνδρο παρουσιάζει αυτό το καλοκαίρι έκθεση με εξέχοντες σύγχρονους καλλιτέχνες απέναντι στις προκλήσεις της εποχής μας.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 27/07/2013 μέχρι τις 29/09/2013.

Για 19η εφέτος χρονιά, ο εικαστικός θεσμός «ΠΛΟΕΣ» που παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Π.&Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, μας εκπλήσσει με τη συνέπεια, την ποιότητα και την ανανεωτική του διάθεση, προβάλλοντας το έργο σημαντικών νεοελλήνων, σύγχρονων δημιουργών, οι οποίοι μέσα από τη ζωγραφική και τη γλυπτική τους, απαντούν στις προκλήσεις της εποχής μας, με πρωτοτυπία, χιούμορ, φαντασία, σαρκασμό, κριτική διάθεση και συνειδησιακή αφύπνιση, αναγκαίες προϋποθέσεις για τις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Μία βασική συνέπεια που χαρακτηρίζει τον θεσμό «ΠΛΟΕΣ», είναι ότι από τότε που άρχισε να λειτουργεί (το 1995) μέχρι και σήμερα, δεν απομακρύνθηκε ποτέ από τους στόχους του, που ήταν και συνεχίζουν να είναι οι εκθέσεις (μαζί με δίγλωσσους συνοδευτικούς τους καταλόγους), που υποδεικνύουν τις διαρκώς διευρυνόμενες αντιλήψεις (αισθητικές και εννοιολογικές) των ποικίλων εκδοχών και συνδυασμών του μεταπολεμικού ρεαλισμού, μιας αρχικά παρεξηγημένης εκφραστικής τάσης, εκ μέρους των άλλων κινημάτων της πρωτοπορίας. Τα ενδιάμεσα ωστόσο χρόνια που πέρασαν, όχι μόνο δικαίωσαν τις αντοχές, την πολυμορφία, τη δυναμική και την ευελιξία του ρεαλισμού (όχι απαραιτήτως και μόνον ανθρωποκεντρικού), αλλά απέδειξαν την πολυεπιπεδικότητα της «γλώσσα» του (συμβολικής, μεταφορικής, αλληγορικής), την ισχυροποίηση των ιδιωματισμών της πλοκής του, καθώς και τον διεθνικό του πλέον χαρακτήρα.

Κάθε χρονιά οι «ΠΛΟΕΣ» έχουν κι έναν υπότιτλο, με βάση τον οποίο έχουν επιλεγεί τα έργα των καλλιτεχνών για τη συγκεκριμένη εκθεσιακή κι ετήσια παρουσίασή τους, προκειμένου να διαμορφωθούν διαλεκτικές σχέσεις μεταξύ τους και με το κοινό.

Εφέτος, ο υπότιτλος που αφορά τους 19ους «ΠΛΟΕΣ» είναι «In medias rs/ Στον πηγαιμό για την Ιθάκη». Ο υπότιτλος αυτός χαρακτηρίζει το μέσο των δυσχερών καταστάσεων τις οποίες οδυνηρά βιώνουμε και καθημερινά διανύουμε, στον πηγαιμό μας για μια «Ιθάκη» ουσιαστικά του εαυτού μας ή του λιμανιού που προσβλέπουμε να φτάσουν οι «πλόες» της ζωής μας, με επαναπροσδιοριζόμενες τις ουμανιστικές μας αξίες, για την αυριανή μας πολιτισμική (και όχι μόνον) επιβίωση. Το πρώτο μισό του υποτίτλου, συμπληρώνει άλλωστε και διευκρινίζει το δεύτερο, το οποίο λειτουργεί παραλλήλως και ως τιμητική μνεία στο επετειακό έτος Καβάφη, που εφέτος στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως γιορτάζουμε, μέσα από τη δική του πολυσήμαντη και πολυδύναμη Ιθάκη, όπως εμπνευσμένα την εκφράζουν τα έργα των 20 καλλιτεχνώ που συμμετέχουν.

Οι συμμετέχοντες σύγχρονοι καλλιτέχνες (με έργα τους ζωγραφικής ή γλυπτικής), είναι αλφαβητικά:

Βασίλης Αβραμίδης, Ιουλία Βεντίκου, Βίκυ Γεωργιοπούλου, Μαρία Γιαννακάκη, Αλεξάνδρα Ισακίδη, Τίνα Καραγιώργη, Ιωάννα Καφίδα, Ηλίας Καφούρος, Νίκος Λαγός, Αφροδίτη Λίτη, Αντώνης Μιχαηλίδης, Βάλλυ Νομίδου, Θανάσης Παναγιώτου, Νίκος Παπαδόπουλος, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Λυδία Στατήρη, Γιώργος Τσεριώνης, Κωνσταντίνος Φαζός, Γιώργος Φερέτος, Μανώλης Χάρος.

Σκεπτικό, επιλογή έργων, κείμενα, επιμέλεια έκθεσης και συνοδευτικού καταλόγου: Αθηνά Σχινά.

Φωτογραφία θέματος: Έργο του Μανώλη Χάρου