Οι τρεις συναντήσεις του κύκλου διαλέξεων «Συλλέκτες και Συλλογές» που θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και …

Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, στοχεύουν στην παρουσίαση νέων τρόπων διαχείρισης των μουσειακών συλλογών, δημόσιων ή ιδιωτικών, με γνώμονα την εφευρετικότητα, τη δημιουργικότητα και τη μεθοδικότητα.

Δευτέρα 16/1/2012  (18:00-20:00)
Με συνομιλητές τον διευθυντή του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, Δρ. Φώτιο Παπαθανασίου, τη Σοφία Πελοποννησίου και τον Δρ. Γεώργιο Μαγγίνη, επιμελητές του Ιδρύματος Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, ερευνούνται θέματα που απασχολούν τα ιδιωτικά μουσεία και Ιδρύματα. Ο Δρ. Γιάννης Παπακωνσταντίνου αναφέρεται στη δημιουργία και τη διατήρηση ιδιωτικών συλλογών. Με τη συμμετοχή του Μιχάλη Μωραΐτη, διευθυντή πληροφορικής του Ομίλου Θεοχαράκη, εξετάζονται οι δυνατότητες ηλεκτρονικής διαχείρισης μέσω της ψηφιοποίησης των μουσειακών συλλογών και με συντονιστή τον Λευτέρη Κουσούλη, πολιτικό επιστήμονα, συζητούνται θέματα πολιτικής στρατηγικής και αυτογνωσίας.

Δευτέρα  30/1/2012  (18:00-21:00)
Η επίκουρος καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Μαρία Βελιώτη, θέτει θέματα διαχείρισης Εθνολογικών Συλλογών, ο Νίκος Παντελάκης, υποδιευθυντής στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και ο Δημήτρης Γεωργόπουλος, προϊστάμενος των ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους) Αργολίδας, συζητούν θέματα  διαχείρισης ιστορικών αρχείων. Η  Δρ.  Ιωάννα Προβίδη, επιμελήτρια της Πινακοθήκης Χατζηκυριάκου-Γκίκα (Μουσείο Μπενάκη), οι ιστορικοί τέχνης, Δρ. Αφροδίτη Κούρια και Δρ. Ευγενία Αλεξάκη, αναφέρονται σε περιπτώσεις ιδιωτικών και δημόσιων συλλογών και ο επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας στα τεχνικά και βιομηχανικά μουσεία. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Λευτέρης Κουσούλης και Μιχάλης Μωραΐτης.

Δευτέρα  13/2/2012 (17:00-20:00)

Στην τελευταία συνάντηση γίνεται αναφορά σε οικονομικά, αρχαιομετρικά και νομικά θέματα που άπτονται της διαχείρισης της τέχνης και των συλλογών. Στις συνομιλίες συμμετέχουν ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Θεοχαράκης, ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο καθηγητής Ιωάννης Λυριτζής, διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας και διδάσκων 407 στα Τμήματα Ιστορίας-Αρχαιολογίας-Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας-Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Κρήτης αντίστοιχα, Γιώργος Φακορέλλης, ο Νίκος Ράικος, νομικός σύμβουλος του Ομίλου Θεοχαράκη, καθώς και οι Μιχάλης Μωραΐτης  και Λευτέρης Κουσούλης.

Επιμέλεια-συντονισμός: Ελίζα Πολυχρονιάδου, συντηρήτρια έργων τέχνης-μουσειολόγο

ς
Στους συμμετέχοντες και στις 3 διαλέξεις χορηγείται βεβαίωση παρακολούθησης.