Η Alibi Gallery, παρουσιάζει νέα έργα του Ιάκωβου Βολκώβ, στις 3 Ιουνίου και μέχρι 5 Σεπτεμβρίου 2021. Η ατομική έκθεση «Man on Earth» περιλαμβάνει έργα σε πλαίσια, γλυπτά και εγκαταστάσεις στο χώρο με επιμέλεια του Ιορδάνη Θεοδωρίδη της widmertheodoridis Ζυρίχης. Η έκθεση θα ανοίξει για το κοινό την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 στις 7μμ με την παρουσία του καλλιτέχνη και του επιμελητή.

Η πρακτική του καλλιτέχνη Ιάκωβου Βολκώβ βασίζεται στη Street Art και στη Arte Povera. Από το 1967,όταν η Arte Povera ιδρύθηκε στη Γένοβα από σημαντικούς καλλιτέχνες όπως τον Alighiero Boetti και τον Γιάννης Κουνέλη, αυτό το καλλιτεχνικό κίνημα δεν έχει χάσει τη δύναμη και την ορμή του.

Ο στόχος ήταν να υψώσει τις εικονογραφικές συνθήκες και την παραδοσιακή συμβολική γλώσσα και να μετατρέψει το απλό σε τέχνη εστιάζοντας στη φτώχεια του υλικού και στη φτώχεια των μέσων. Φτωχά υλικά είναι οι πρώτες ύλες και τα καθημερινά υλικά που βρίσκονται γύρω μας όπως πέτρες, χώματα, φυτά, τσόχα, θραύσματα από γυαλί και άλλα.

Να κάνεις επαναστατική τέχνη, χωρίς οποιεσδήποτε συμβάσεις ήταν ο στόχος. Το κίνημα Arte Povera έψαχνε να επεκτείνει τις σφαίρες του αισθησιασμού και να ενισχύσει τα χνάρια της φύσης και της βιομηχανίας. Για τα έργα του, ο Ιακώβος Βολκώβ χρησιμοποιεί υλικά που βρίσκει δίπλα στους κάδους σκουπιδιών και στους δρόμους. Βουνά από ρούχα , άδεια σπρέι και λούτρινα παιχνίδια. Ό,τι δεν χρειάζεται πια ο άνθρωπος βρίσκει μια νέα ζωή στη δουλειά του Ιάκωβου Βολκώβ. Σε εγκαταλελειμμένους χώρους δημιουργεί εκπληκτικές εγκαταστάσεις από διάφορα υλικά τα οποία τα φωτογραφίζει.

Για το «Man on Earth» ξεκίνησε μια εκτεταμένη αναζήτηση για τις πλαστικές σακούλες, που θα συμπεριλάβει σε ένα νέο σώμα εργασίας. Οι ωκεανοί πνίγονται στο πλαστικό. Τα θαλάσσια ζώα και τα πουλιά αφανίζονται συνεχώς εξαιτίας των σκουπιδιών. Οι άνθρωποι παλεύουν με τις αρνητικές παρενέργειες της πλημμύρας σκουπιδιών και κάθε λεπτό ένα φορτηγό σκουπιδιών αδειάζεται στη θάλασσα.

Επιπλέον, υπάρχει μια αυξανόμενη διάθεση απόβλητων από ουσίες όπως, ορυκτέλαιο και χημικές ουσίες που απειλούν την ανθρώπινη υγεία. Παρά το γεγονός ότι το 71% του πλανήτη καλύπτεται από νερό, οι ωκεανοί δεν μπορούν να απορροφήσουν όλα τα απόβλητα της ανθρωπότητας.

Στον διαδραστικό χάρτη «Sailing Seas of Plastic» μόνο λίγες περιοχές φαίνεται να έχουν χαμηλό φορτίο ρύπανσης. Υπάρχει ένας εκτιμώμενος αριθμός 247 τρισεκατομμυρίων κομματιών από πλαστικά που κολυμπούν στη Μεσόγειο θάλασσα. Οι πλαστικές σακούλες σκουπιδιών αποτελούν το θεμέλιο υλικό των νεότερων έργων του Ιάκωβου Βολκώβ.

Οι χάρτες της Γης, της Ελλάδας και το νησί της Σαντορίνης ακτινοβολούν σε ένα τόσο έντονο μπλε (για τον ωκεανό) και λευκά ή εντυπωσιακά χρώματα (για τη γη), που μπορεί κάποιος να πιστεύει ότι ο κόσμος είναι ακόμα φυσιολογικός. Τα αθώα αρκουδάκια με μπλε και ροζ χρώμα που έχει φτιάξει ο Ιάκωβος Βολκώβ σε τοτέμ δεν μπορούν από μόνα τους να σταματήσουν την καταστροφή που έχει προχωρήσει σε μεγάλο βάθος.

Αυτά τα τοτέμ έχουν σκοπό να παρουσιάσουν τη μυστική σχέση μεταξύ ανθρώπων και ενός συγκεκριμένου φυσικού φαινόμενου ή του περιβάλλοντός του όπως την βροχή, αστραπή, πλημμύρα, τα ζώα, φυτά, βουνά ή νερά. Σε μερικά από τα έργα της έκθεσης «Man on Earth», ο καλλιτέχνης έχει αντικαταστήσει το μπλε χρώμα των ωκεανών με το μαύρο. Μία προειδοποίηση για το μέλλον.

Ιορδάνης Θεοδωρίδης, widmertheodoridis Ζυρίχη