Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει την παράσταση «Η τελευταία μέρα» σε σκηνοθεσία Γιάννη …

Ιορδανίδη.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ιορδανίδης ανοίγοντας το αφιέρωμα του εορτασμού των 75 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Ισπανού ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης,  παρουσιάζει την παράσταση “Η Τελευταία Μέρα”, θεατρική σύνθεση βασισμένη στο κείμενο του  Ραφαέλ Μαρτίνεθ Ναδάλ «Η τελευταία μέρα του Λόρκα στη Μαδρίτη» και σε συνεντεύξεις και αποσπάσματα από το ποιητικό και θεατρικό έργο του Φ. Γκ. Λόρκα και αναφέρεται στις τελευταίες ώρες του ποιητή στη Μαδρίτη, λίγες μέρες πριν την τραγική του δολοφονία.

Εκτός από τη σκηνοθεσία ο Γιάννης Ιορδανίδης υπογράφει και τη σύνθεση του θεατροποιημένου αυτού κειμένου, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική ο Θοδωρής Οικονόμου, φωτισμούς η Μελίνα Μάσχα και βοηθοί σκηνοθέτη είναι οι Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος και Σωτήρης  Καρκαλέμης. Τους δύο βασικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Όθωνας Μεταξάς και ο Ορέστης Σοφοκλέους.

Στα πλαίσιο αυτού του αφιερώματος ο σκηνοθέτης θα διευθύνει επίσης, και ένα Master Class με θέμα: “Η Απόγνωση και η Βία στον Ματωμένο Γάμο” (Τέσσερα 5ωρα σεμινάρια – workshops) για νέoυς ηθοποιούς και σπουδαστές Δραματικών Σχολών. Θα προσεγγίσει τους ρόλους του “Ματωμένου Γάμου” μέσα από μια σύγχρονη υποκριτική οπτική που αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση του έργου, αναζητώντας αναλογίες με το σήμερα. Το Master Class θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12, την Κυριακή 13, το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011 (12:00 – 17:00). Πληροφορίες-Εγγραφές στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Θα ακολουθήσουν δε και άλλες εκδηλώσεις όπως μία Έκθεση Βιβλίου με θέμα “Φ. Γκ. Λόρκα: 65 Χρόνια στις Ελληνικές Εκδόσεις (1945-2011)” και ένα Κινηματογραφικό αφιέρωμα.

Με τίτλο Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΛΟΡΚΑ σημειώνει ο Γ. Ιορδανίδης:

\”Με τον Λόρκα είχα πάντα μια πολύ τρυφερή σχέση και ένας απ’ τους λόγους ήταν και ο παράλογος βίαιος θάνατος του ποιητή στα χρόνια του εμφυλίου της Ισπανίας.

Τα ποιήματά του και κάποια απ’ τα πιο γνωστά θεατρικά του έργα, που υπήρχαν στη βιβλιοθήκη του σπιτιού μας, ήταν πάντα καλή συντροφιά κι ένα από τα παράθυρα που μ’ άφηνε να ταξιδεύω, στα νεανικά μου χρόνια. Έτσι σιγά σιγά δημιουργήθηκε και η συλλογή που περιλαμβάνει όλες τις εκδόσεις των θεατρικών έργων και  ποιημάτων  του Λόρκα στην Ελλάδα.

Αργότερα… πολύ αργότερα ανέβασα έργο του στη σκηνή. Ήταν ο “Ματωμένος Γάμος” – με Μάνα την Βαλάκου, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – που τον πλησίασα μέσα από μια σύγχρονη σκηνοθετική άποψη, προβάλλοντας έναν  Λόρκα σκληρό και βίαιο,  όπως είναι και η εποχή μας.

Το αφιέρωμα αυτό, στο “Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης” για τα 75 χρόνια από την εκτέλεση του ποιητή – που σίγουρα δεν έχει ανάγκη επετείους για να υπάρχει – ας γίνει μια μικρή κατάθεση αγάπης και θαυμασμού σε ένα φίλο… Γιατί από ποιόν άλλο να τρέξει και να ζητήσει κανείς βοήθεια στις δύσκολες στιγμές, παρά από έναν Ποιητή… \”

Σκηνοθεσία-Σύνθεση: Γιάννης Ιορδανίδης
ΔΙΑΝΟΜΗ Ραφαέλ: Όθων Μεταξάς
Φεδερίκο: Ορέστης Σοφοκλέους

Σκηνικά – Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος
Σωτήρης Καρκαλέμης