Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί πλέον και στα ελληνικά η βιογραφία του Ράντυ Πάους, με τίτλο Η τελευταία διάλεξη. Στο βιβλίο αυτό ο Ράντυ Πάους δίνει ένα σπουδαίο μάθημα ζωής γραμμένο µε ανεξίτηλο μελάνι…

Ο θεσμός της Τελευταίας διάλεξης, διαδεδομένος στις ΗΠΑ, απευθύνεται σε προσωπικότητες της επιστήμης και της τέχνης, που καλούνται να αναλογιστούν γύρω από τα σημαντικά γεγονότα της ζωής, καθώς και σε ό,τι αποκόμισαν, σε ό,τι έμαθαν από την πείρα τους. Όταν ζητήθηκε από τον Ράντυ Πάους, καθηγητή Πληροφορικής στο Κάρνεγκι Μέλλον, να δώσει µια τέτοια διάλεξη, δε χρειάστηκε να φανταστεί ότι θα ήταν η τελευταία του, καθώς λίγο καιρό πριν του είχε διαγνωστεί ανίατος καρκίνος. Όμως η διάλεξη που έδωσε (Πραγματοποιώντας τα παιδικά σου όνειρα) δεν αφορούσε το θάνατο. Αφορούσε τη σημασία του να ξεπερνάς τα εμπόδια, να εκπληρώνεις τα δικά σου όνειρα, αλλά και να βοηθάς να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα των άλλων, να αξιοποιείς την κάθε στιγμή. Αφορούσε τη ζωή.

Ο Ράντυ Πάους έχασε τη μάχη µε τον καρκίνο στις 25 Ιουλίου 2008. Ζούσε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, µε τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά τους. Ήταν καθηγητής Επιστήμης Υπολογιστών (µε ειδίκευση σε Human Computer Interaction and Design) στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Από το 1988 ως το 1997 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Βραβευμένος καθηγητής και ερευνητής, είχε συνεργαστεί µε τις εταιρείες Adobe, Google, Electronic Arts (EA) και Walt Disney Imagineering, ενώ υπήρξε από τους πρωτεργάτες του Alice Project, ενός πρωτοποριακού τρόπου εισαγωγής των εφήβων στην επιστήμη των υπολογιστών.

Ο Τζέφφρυ Ζάζλοου, αρθρογράφος στη Wall Street Journal, παρακολούθησε την «τελευταία διάλεξη» και έγραψε την ιστορία που έγινε στη συνέχεια ένα οικουμενικό ανάγνωσμα. Ζει στο Ντιτρόιτ µε τη σύζυγό του Σέρυ και τις κόρες τους Τζόρνταν, Άλεξ και Ίντεν.