Η Ελληνική Θεαμάτων ξεκινά μια σειρά αφιερωμάτων στον παγκόσμιο κινηματογράφο, στην ιδανική αίθουσα του Παλλάς, στην καρδιά της Αθήνας. Πρώτος σταθμός η Σχολή του Βερολίνου.

Από τις 22 έως τις 28 Ιανουαρίου 2009 σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας, διοργανώνεται μια εβδομάδα αφιερωμένη σε μια από τις πιο σημαντικές τάσεις του σύγχρονου ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Θα προβληθούν συνολικά  δεκάξι ταινίες του νέου γερμανικού κινηματογράφου με τη σφραγίδα της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Μισέλ Δημόπουλου.

Πρωτεργάτες του κινήματος οι σκηνοθέτες  Κρίστιαν Πέτσολντ (Christian Petzold), Άνγκελα Σανέλεκ (Angela Shanelec) και Τόμας Άρσλαν (Thomas Arslan), και οι τρεις φοιτητές της Berliner Filmakademie (dffb), στους οποίους ήρθαν να προστεθούν λίγο αργότερα οι νεότεροι Kρίστοφ Χοχόϊσλερ (Christoph Hochhäusler), Μπένιαμιν Χάϊζενμπεργκ (Benjamin Heisenberg), Χένερ Βίνκλερ (Henner Winckler), Ούλριχ Κέλερ (Ulrich Köhler) και Βαλέσκα Γκρίζεμπαχ (Valeska Griesebach) που προέρχονται συχνά από άλλους ορίζοντες, σπούδασαν σε άλλες κινηματογραφικές σχολές της Γερμανίας, στο Αμβούργο ή στο Μόναχο, αποφάσισαν όμως να εγκατασταθούν και να εργαστούν στο Βερολίνο, όπου επέστρεψε και η νέα πραγματικότητα της δημοκρατίας μετά την πτώση του τείχους. Από εδώ προκύπτει και το όνομα Σχολή του Βερολίνου.

Τις περισσότερες από τις ταινίες το Αθηναϊκό κοινό δεν θα είχε την ευκαιρία να δει στις αίθουσες, αφού δεν επιλέχθηκαν από τη διανομή, ενώ κάποιες από αυτές κάνουν στο Παλλάς την επίσημη πρεμιέρα τους στην Ελλάδα.Πιο αναλυτικά οι ταινίες είναι οι εξής:

Μια όμορφη μέρα του Thomas Arslan

Διακοπές του Thomas Arslan

Πόθος της Valeska Griesebach

Κατάσκοπος υπό αίρεση του Benjamin Heisenberg

Το γαλακτόδασος Του Christoph Hochhäusler

Μπάνγκαλοου Του Ulrich Köhler

Στους δρόμους Του Jan Krüger

Pingpong Του Matthias Luthardt

Εσωτερική ασφάλεια Του Christian Petzold

Jerichow Του Christian Petzold

Απομεσήμερο της Angela Schanelec

Αργόσυρτη ζωή της Angela Schanelec

Μαντόνες της Maria Speth

Aπο την μια μέρα στην άλλη της Maria Speth

Σχολική εκδρομή Του Henner Winckler

En Garde της Ayse Polat