Το μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση Η Δημιουργική Φωτογραφία στην  Αρχαιολογία στην οποία παρουσιάζονται φωτογραφίες που καλύπτουν μια περίοδο από το 1853 έως σήμερα, σημαντικών φωτογράφων που συνέβαλαν στην καταγραφή της πληροφορίας .

Στην έκθεση δεν εξετάζεται η ιστορική αξία των φωτογραφιών, ούτε ο τύπος των υλικών και των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν. Είναι όλες από την Ελλάδα, που είναι ο μόνος κοινός τόπος εργασίας, των φωτογράφων(James Robertson, Δημητρίου Κωνσταντίνου, William James Stillman, Πέτρου Μωραΐτη, Κωνσταντίνου Αθανασίου, Anton Silberhuber, Frédéric Boissonnas, Walter Hege, Herbert List, Goesta Hellner και Σωκράτη Μαυρομμάτη) που περιλαμβάνονται στην έκθεση, αναδεικνύοντας έτσι με σαφήνεια τις διαφορές τους, ως προς την εικαστική τους προσέγγιση αλλά και τις αντιλήψεις απεικόνισης αρχαιολογικών θεμάτων της κάθε εποχής.

Η αναπαραγωγή τους, προτιμήθηκε να μην παραπέμπει στις φθαρμένες από τον χρόνο πρωτότυπες εκτυπώσεις, αλλά να γίνει με σύγχρονα μέσα ώστε ο θεατής, ανεπηρρέαστος απο τις μετέπειτα περιπέτειες της κάθε φωτογραφίας, να πλησιάσει στη ματιά του φωτογράφου πίσω απο την μηχανή.

Οι 76 φωτογραφίες της έκθεσης είναι σύγχρονες εκτυπώσεις μελάνης (50×50 εκ. σε 61×61 εκ. πλαίσιο) από τα πρωτότυπα αρνητικά και φωτογραφίες της εποχής.

Η παραγωγή ενός φωτογραφικού ντοκουμέντου, όπως και αυτή μιας καλλιτεχνικής φωτογραφίας, προϋποθέτουν μια δημιουργική πράξη φωτογραφική,  που συνθέτει την ποιότητα της αισθητικής με αυτή της πληροφορίας.

Η έκθεση παρουσιάσθηκε γιά πρώτη φορά στην Thomas J. Walsh Art Gallery του Πανεπιστημίου του Fairfield στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2007. Στην συνέχεια παρουσιάσθηκε στην Kouros Gallery στην Νέα Υόρκη τον Ιούλιο του 2008. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 παρουσιάζεται στην Βαλτιμόρη στο Πανεπιστήμιο του Maryland. Η περιοδεία της στην Αμερική θα συνεχισθεί με επόμενους σταθμούς, τον Φεβρουάριο του 2009 στο Nashville, τον Αύγουστο του 2009 στο A & M University of Texas και τον Ιανουάριο του 2010 στο Georgetown University.

Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με ομιλίες Ελλήνων καί Αμερικανών ειδικών πάνω στο ίδιο θέμα, στις 30/11/2008, απο τις 11:00 έως τις 16:00.